Mladým se do montérek nechce - učni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24157
20.10.15 10:40
@wendy píše:
Bude to asi mirne kacirska myslenka, ale trosku me udivuje, ze vsechny prispevky smeruji vyhradne k tomu, ze vzdelani rovna se priprava na praxi a startovni pozice k tomu vydelavat nasledne penize. Tyhle stranky jsou samozrejme dulezite, ale nevytratila se nekde take ona funkce poznani? Rozsirovani si obzoru? Trenovani mozku? Aby clovek, jak se rika, znal o neceho vsechno a od vseho neco? Me by asi trosku vadilo, at uz u partnera nebo u deti, ze by sice byli treba skveli fasadnici, ale jinak by pusobili jak z filmu svetaci.

Ale toto záleží na konkrétním člověku, jak ochotný je učit se dál, jaký chce mít přehled apod. Dle mě už základní škola dá všeobecný přehled, na to člověk nemusí chodit na gympl či vysokou.
Znám pár lidí, i mám pár známých, kteří mají kamarády co jsou vyučení a pokud to nevíš, nepoznáš to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
20.10.15 10:44
@Emilie píše:
Ti chytří tam netrpí (ne v tomto smyslu), ale vidím to jako já kdysi ve škole. Já na studium totálně sr… kašlala a tak nějak jsem to odchodila na trojkách. A to mi je ještě kantoři dávali jako motivaci, abych dělala aspoň něco. Zatímco u půlky třídy (!!!) by museli dávat šestky (v prváku letěla snad třetina). (Vím, že jsem měla přísnější hodnocení, ředitel mi to pak na pomaturáku řekl. )Takhle, on důvod taky byl, že „můj“ obor nebyl obsazen, naplněn, zatímco ten vedlejší byl velmi žádán, a rodičům neúspěšných žadatelů se nakecalo, že je to to samé. Ani náhodou, právěže byly vyšší nároky na chemii, matiku, atd. A holky to nedávaly. Jenže vyhodit je nemohli, museli by zavřít ten obor pro nezájem, nenaplněnost. Já teda s chemií ani matikou problém nikdá neměla, do dneška na srazech mi holky říkají „šprtka“ (já se fakt prakticky neučila vůbec, na rozdíl od naší spolužačky, ta jela na samé, ta se od těch učebnic nehla), ale na jakékoli jiné škole, gymplu bych měla co dělat!!! A já to o sobě vím… takže si dovedu představit, jak se tam ti „chytřejší“ cítí. Flákají se. Je to takový ten stav "jednooký mezi slepými králem!.

Já chodila na SOŠ (s maturitou mimochodem :mrgreen: ) a trpěla jsem mezi lidmi, kteří nevěděli kolik je -5+2 jako zvíře. Neučila jsem se a měla jsem samé jedničky, učitelé byli uchváceni z toho, že někdo něco umí 8o (pamatuji si všechno z hodin, mám dobrou paměť a logické uvažování, nebylo to tak, že by mi to dávali zadarmo, ani na VŠ neležím v učení tak dlouho jako ostatní, ale je fakt, že to už jen tak z fleku nedávám :lol: ). Bylo to učiněné peklo, byly jsme tam tři děvčata na této úrovni, zbytek třídy byl na šestky, jak říkáš.
Naše učitelky jsem milovala a dodnes je mi jich líto, když si vzpomenu na ten nešťastný, bezmocný výraz, jaký měly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.15 11:06
@radkka píše:
Já chodila na SOŠ (s maturitou mimochodem :mrgreen: ) a trpěla jsem mezi lidmi, kteří nevěděli kolik je -5+2 jako zvíře. Neučila jsem se a měla jsem samé jedničky, učitelé byli uchváceni z toho, že někdo něco umí 8o (pamatuji si všechno z hodin, mám dobrou paměť a logické uvažování, nebylo to tak, že by mi to dávali zadarmo, ani na VŠ neležím v učení tak dlouho jako ostatní, ale je fakt, že to už jen tak z fleku nedávám :lol: ). Bylo to učiněné peklo, byly jsme tam tři děvčata na této úrovni, zbytek třídy byl na šestky, jak říkáš.
Naše učitelky jsem milovala a dodnes je mi jich líto, když si vzpomenu na ten nešťastný, bezmocný výraz, jaký měly…

Domácí úkol z matiky na začátku prváku. Mně to přišlo primitivní přijít na ten vzoreček. Šlo jen o to to naškrábat do sešitu. Holky na intru kolabovaly. Někdo si to nechal vysvětlit, ale spíš se to nadřel. Ostatní to pajcly. Druhý den ve škole, před tabulí jak v Sarajevu, až jednak se tam rozplakala, že to opsala. ode mne. Já šla k tabuli, co se jako řeší, vždyť je to jasný, kde jsem to vzala (ne, musím to jak v první třídě rozepisovat)… od tý doby mě pak ani k tabuli nevolal, když se holky „přiznaly“, že to opsaly. A jednou, to jsme měli na matiku supla, si kantor přinesl noviny a na tabuli nám napsal takový ten dlouhý rozkládací příklad a mínus bé lomeno á plus bé to celé mínus á mínus bé lomeno á plus bé.. chachá, já tyhle příklady milovala!!! Doufal, že nás to zabaví na celou hodinu, já měla tak za tři minuty spočítáno!!! Dodneška vidím ten jeho výraz… ale je fakt, že už jsem ve škole jaksi nebyla neviditelná.

Vypadá to, že se chlubím, opět konstatuji, na jakékoli jiné škole tohoto směru by tohle byl prostě standart!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
20.10.15 11:12
@Emilie píše:
Domácí úkol z matiky na začátku prváku. Mně to přišlo primitivní přijít na ten vzoreček. Šlo jen o to to naškrábat do sešitu. Holky na intru kolabovaly. Někdo si to nechal vysvětlit, ale spíš se to nadřel. Ostatní to pajcly. Druhý den ve škole, před tabulí jak v Sarajevu, až jednak se tam rozplakala, že to opsala. ode mne. Já šla k tabuli, co se jako řeší, vždyť je to jasný, kde jsem to vzala (ne, musím to jak v první třídě rozepisovat)… od tý doby mě pak ani k tabuli nevolal, když se holky „přiznaly“, že to opsaly. A jednou, to jsme měli na matiku supla, si kantor přinesl noviny a na tabuli nám napsal takový ten dlouhý rozkládací příklad a mínus bé lomeno á plus bé to celé mínus á mínus bé lomeno á plus bé.. chachá, já tyhle příklady milovala!!! Doufal, že nás to zabaví na celou hodinu, já měla tak za tři minuty spočítáno!!! Dodneška vidím ten jeho výraz… ale je fakt, že už jsem ve škole jaksi nebyla neviditelná.Vypadá to, že se chlubím, opět konstatuji, na jakékoli jiné škole tohoto směru by tohle byl prostě standart!!!

Neberu to jako chlubení, naprosto tě chápu, protože přesně tohle jsem zažívala i já a máš naprostou pravdu v tom, že na jiné škole bychom za hvězdy nebyly, byl by to standart a to je na tom to smutné. Z obou škol vychází lidé s maturitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
20.10.15 11:29

Ty obory přestávají být populární z toho důvodu, že ten kdo jde „jen na učňák“ se stává v očích ostatních méněcenný a lempl co se nechce učit a bohužel ta úroven výuky tam je skutečně jednodušší. Takže podle mě by se měli určité obory posunout na jinou úroven.

Dneska je trend mít vysokou školu a kdo jí nemá je něco mín? Já jí mám a podle mě to bylo několik zbytečných let a v práci to neuplatním ani to po mě nikdo nechce. Sestra je kadeřnice a maturitu si dodělala protože tlak z okolí že je to základ byl silnější :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
20.10.15 12:30
@Zupa píše:
Ty obory přestávají být populární z toho důvodu, že ten kdo jde „jen na učňák“ se stává v očích ostatních méněcenný a lempl co se nechce učit a bohužel ta úroven výuky tam je skutečně jednodušší. Takže podle mě by se měli určité obory posunout na jinou úroven.
Dneska je trend mít vysokou školu a kdo jí nemá je něco mín? Já jí mám a podle mě to bylo několik zbytečných let a v práci to neuplatním ani to po mě nikdo nechce. Sestra je kadeřnice a maturitu si dodělala protože tlak z okolí že je to základ byl silnější :nevim:

Jo a pak jsou vtipné takové situace, kdy vysokoškolsky vzdělaný zákazník, není schopen pobrat základní principy fyziky a topného systému, které by měl schopen chápat bez té jeho vzdělanosti :mrgreen: :mrgreen:
Ale jinak souhlas :palec: I to je jeden z důvodů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
20.10.15 12:31

Nečetla jsem diskusi…
Asi to bude tím, že práce rukama bolí…to ví každý.
Přece jen je pohodlnější sedět v teple v kanclu na zadku, než se honit.
Znám jednoho zedníka, co má docela úspěšnou firmu, žena je dáma.
Já mám doma stavebního ing, a nejsme na tom zdaleka jako on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.15 12:38
@momi33 píše:
Nečetla jsem diskusi…
Asi to bude tím, že práce rukama bolí…to ví každý.
Přece jen je pohodlnější sedět v teple v kanclu na zadku, než se honit.
Znám jednoho zedníka, co má docela úspěšnou firmu, žena je dáma.
Já mám doma stavebního ing, a nejsme na tom zdaleka jako on.

Víš, jak mě bolí záda??? Ale je fakt, že mě bolí v teple :nevim: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
855
20.10.15 12:43

@Mar__tanka1983 To je ale prece strasne smutnej nazor. Ano, pokud nekdo nema jaksi mentalni schopnosti a je sikovny manualne, at jde na ucnak. Ale pokud ma touhu se vzdelavat, tak je temer muceni takove moznosti nevyuzit. Vzdyt to je jakasi prirozena touha cloveka vedet a znat, rozsirovat si obzory, zajimat se o veci kolem sebe. Je prece hrozne, pokud skutecne jak v onom filmu pak ani nevi, kdo byl Salvator Dali a nebo M. C.Sklodowska…takovej clovek ma pak prece strasne sedivej zivot - a rozhodne to nemusi byt jen rentier ci knezi. Za me je snaha vest deti vsemi prostredky k lasce k vedeni a poznani asi jedna z nejdulezitejsich veci, co jim mohu dat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.15 12:50
@wendy píše:
@Mar__tanka1983 To je ale prece strasne smutnej nazor. Ano, pokud nekdo nema jaksi mentalni schopnosti a je sikovny manualne, at jde na ucnak. Ale pokud ma touhu se vzdelavat, tak je temer muceni takove moznosti nevyuzit. Vzdyt to je jakasi prirozena touha cloveka vedet a znat, rozsirovat si obzory, zajimat se o veci kolem sebe. Je prece hrozne, pokud skutecne jak v onom filmu pak ani nevi, kdo byl Salvator Dali a nebo M. C.Sklodowska…takovej clovek ma pak prece strasne sedivej zivot - a rozhodne to nemusi byt jen rentier ci knezi. Za me je snaha vest deti vsemi prostredky k lasce k vedeni a poznani asi jedna z nejdulezitejsich veci, co jim mohu dat.

A TOHLE poznáš u 15letého??? Notabene, on to ví???

Ve vší úctě, já teda ve 14 nevěděla, co chci. teda jo, ale se školou to nemělo vůůůůbec nic společného :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
855
20.10.15 13:16

@Emilie Nepoznam mozna presne, zda hednou bude chtit napr. presne delat jednou teorii mnozin nebo jadernoz fyziku, ale znejspise poznam, zda ma nadani na matiku, nebo treba ho zajima historie, ale hlavne poznam, zda je v nem vubec nejaky potencial. Me v te dobe treba vyslovene bavila matika, vsechny ty olympiady a sla jsem na matematickej gympl, nicmene po te, co jsem u starsi sestry videla, jake silenosti se uci na matfyzu uvedomila jsem si, ze uz to neni ta hrava gymplacka matika, kde se konci parcialnima derivacema a tak od druhaku me cim dal vic zacala zajimat historie, politologie, ale treba i genealogie, etymologie a podobne spise humanitni vedy a rozhodla jsem se nasledne jit na prava. Ale i ted jsem hrozne stastna za to, ze mam jakysi lehce matematicky nahled a chapu pravo jako jakysi system algoritmu a nikoliv jako soubor ad hoc rozhodnuti. Chtela bych pro sve deti tedy to same - poskytnout jim dostatecne siroky zaklad, ze ktereho si nasledne sami vyberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.15 13:24
@wendy píše:
@Emilie Nepoznam mozna presne, zda hednou bude chtit napr. presne delat jednou teorii mnozin nebo jadernoz fyziku, ale znejspise poznam, zda ma nadani na matiku, nebo treba ho zajima historie, ale hlavne poznam, zda je v nem vubec nejaky potencial. Me v te dobe treba vyslovene bavila matika, vsechny ty olympiady a sla jsem na matematickej gympl, nicmene po te, co jsem u starsi sestry videla, jake silenosti se uci na matfyzu uvedomila jsem si, ze uz to neni ta hrava gymplacka matika, kde se konci parcialnima derivacema a tak od druhaku me cim dal vic zacala zajimat historie, politologie, ale treba i genealogie, etymologie a podobne spise humanitni vedy a rozhodla jsem se nasledne jit na prava. Ale i ted jsem hrozne stastna za to, ze mam jakysi lehce matematicky nahled a chapu pravo jako jakysi system algoritmu a nikoliv jako soubor ad hoc rozhodnuti. Chtela bych pro sve deti tedy to same - poskytnout jim dostatecne siroky zaklad, ze ktereho si nasledne sami vyberou.

S prominutím a ve vší úctě, budu dosti jízlivá, opět tedy na základě vlastní zkušenosti. Zkušenosti puberťáka versus zkušenosti matky školáka (který je chytrý po mamince a krásný po tatínkovi). Jojo, taky bych ráda předala to, co umím, taky bych ráda zprostředkovala dostatečně široký základ. Si říkám, stojí mi ty nervy za to? Ještě že jsem nešla na pedák - já bych už seděla za vystřílení půlky třídy. A že se vrátím do té své puberty - hele, jak už jsem dpřednesla výše, taky bych se ráda zařadila mezi ty, kteří měli rozhodně radši matiku než tělák. Stála jsem o to, co mi v tý škole říkali? Jak se mi snažili poskytnout dostatečně široký základ? :nevim: :nevim: jak říkám, ve vší úctě… nedělám si iluze, že moje děti budou stát o moje iluze. Zvláště jestli budou po mne. To si pak budou muset sami nabýt nosánek a pochopit.
Ve vší úctě, opakuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
855
20.10.15 13:34

@Emilie Vidis a ja o to, co mi rikali stala, mozna ne ve vsech predmetech, ale stala. Asi se nedokazu prilis vzit do toho, co mi rikas, protoze pro me sice bylo chozeni na gymplu do hospody taky zabava, ale stejna zabava pro me bylo reseni sifer, obrazeni archivu a matrik, prochazeni si etymologickejch slovniku a podobne…uz tak od deseti let rodice vedeli ze mi udelaji nejvetsi radost k vanocum encyklopedii :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
20.10.15 13:36
@Emilie píše:
Víš, jak mě bolí záda??? Ale je fakt, že mě bolí v teple :nevim: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

nojo, jenže „makáče“ nebolí jen záda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.15 13:42
@momi33 píše:
nojo, jenže „makáče“ nebolí jen záda ;)

To byl vtip. Já vím. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit