Mladým se do montérek nechce - učni

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3641
20.10.15 09:14

Mladým se do montérek nechce.

Další článek na podporu učňovského školství. Nevím, co si o tom myslet. Kdyby ty výdělky byly tak skvělé, tak by snad vyučení netoužili po tom, aby jejich děti dělali něco jiného.

http://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Silwinka87
20.10.15 09:20
@Kaliopa píše:
Další článek na podporu učňovského školství. Nevím, co si o tom myslet. Kdyby ty výdělky byly tak skvělé, tak by snad vyučení netoužili po tom, aby jejich děti dělali něco jiného.http://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?…

Tak je snad jasné, že každý rodič chce, aby se děcko mělo dobře..
Já mám kolem sebe hodně monterkových chlapů, ať v rodině nebo širším okolí..Jsou to šikovní chlapi a když máknou, vydělají víc než kdejaký kravaťák..

• Citovat
  • Upravit
24121
20.10.15 09:24

@Silwinka87 tak s tím souhlasím. Pokud je řemeslník šikovný, práci odvede dobře, práci mít bude a může si i pěkně vydělat. Ale myslím si, že to není hned po škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.15 09:29

Když je ti 14 a někdo ti řekne, že si máš po zbytek života vydělávat rukama, tak se ti taky moc chtít nebude. respektive ve 14 je ti to jedno, myslím si, že rozhodují rodiče. A dát dítě na učňák, ono to bohužel trošku zavání takovým přiznáním si, za nás se říkalo, je blbej, půjde na elektrikáře. Kdo má maturitu, ten je chytrej. Takže i z toho důvodu si myslím, že rodiče tak nějak potomky směřují spíš do tý lepší „společnosti“. Další věc je, zda dotyčný je taky šikovnej, a tady je pdole mne problém, že už musí být veden k manuální činnosti tak nějak doma. Málokterej táta má doma dílnu, kde ten kluk si to dřevo nebo ty nástroje ošahá. A přiznejme si to i my mámy, kde si malá holka navážno zkusí zahradničinu, švadleničinu, pekařinu… Když pak v 15 -16 si ten mladej stoupne v dílně ve škole k ponku a zjistí, že tu rašpli prostě neudrží, neví… se nedivme, co pak z těch škol leze. Když už, tak sprominutím lemplové, kterým minimálně dalších deset let bude trvat, než se vůůbec ten svůj obor naučí praxí. Prostě ideální by bylo fakt, aby se řemeslo dědilo, aby to prostě odkoukal a naučil se už jako dejme tomu desetiletej, ale uznávám, že nutit do toho potomka nelze, to ne, to by taky nebylo dobře. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
20.10.15 09:29
@elen-ka píše:
@Silwinka87 tak s tím souhlasím. Pokud je řemeslník šikovný, práci odvede dobře, práci mít bude a může si i pěkně vydělat. Ale myslím si, že to není hned po škole.

Tal hned po škole je to horší..Ale každý začátek je těžký, u každého oboru i zaměstnání..

• Citovat
  • Upravit
20.10.15 09:32

@elen-ka Tak muj muž, je strojař a práci se slušným platem má už od školy. Na PU byl max týden a už je to nějakých deset let, ale zase má maturitu. Nicméně v montérkách je a máme se víc než dobře ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.10.15 09:34

Faktem ale je že ho ta práce baví, ptždělá pořád něco nového a ten obor si vybral sám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
20.10.15 09:38
@Emilie píše:
Když je ti 14 a někdo ti řekne, že si máš po zbytek života vydělávat rukama, tak se ti taky moc chtít nebude. respektive ve 14 je ti to jedno, myslím si, že rozhodují rodiče. A dát dítě na učňák, ono to bohužel trošku zavání takovým přiznáním si, za nás se říkalo, je blbej, půjde na elektrikáře. Kdo má maturitu, ten je chytrej. Takže i z toho důvodu si myslím, že rodiče tak nějak potomky směřují spíš do tý lepší „společnosti“. Další věc je, zda dotyčný je taky šikovnej, a tady je pdole mne problém, že už musí být veden k manuální činnosti tak nějak doma. Málokterej táta má doma dílnu, kde ten kluk si to dřevo nebo ty nástroje ošahá. A přiznejme si to i my mámy, kde si malá holka navážno zkusí zahradničinu, švadleničinu, pekařinu… Když pak v 15 -16 si ten mladej stoupne v dílně ve škole k ponku a zjistí, že tu rašpli prostě neudrží, neví… se nedivme, co pak z těch škol leze. Když už, tak sprominutím lemplové, kterým minimálně dalších deset let bude trvat, než se vůůbec ten svůj obor naučí praxí. Prostě ideální by bylo fakt, aby se řemeslo dědilo, aby to prostě odkoukal a naučil se už jako dejme tomu desetiletej, ale uznávám, že nutit do toho potomka nelze, to ne, to by taky nebylo dobře. :nevim:

To určitě..Každý rodič se musí na to své děcko dívat objektivně..Netlačit kluka na gympl, když na to nemá hlavu atd. On se na to pak vyprdne, protože to nezvládá a skončí se základkou někde ve skladu, což je škoda, může mít aspoň výučňák..

• Citovat
  • Upravit
23966
20.10.15 09:38

Tak my jsme montérkový celá rodina. Ale nejsem si jistá, jestli chci, aby to dělala i dcera. Finančně na tom nejsme špatně, ale jsme z toho víc unavený. Já jsem kadeřnice a v 27 mám ruce jak bába v 50. Příteli taky ještě není 30 automechanik a je večer úplně KO. Oba máme problém s křečáky=stojíme celý den na nohách. Nejde tu tolik o peníze, jako o to, že v kanceláři se nenadřeš tolik jako když si zavřený celý den v dílně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
20.10.15 09:42
@serenkaklucici píše:
@elen-ka Tak muj muž, je strojař a práci se slušným platem má už od školy. Na PU byl max týden a už je to nějakých deset let, ale zase má maturitu. Nicméně v montérkách je a máme se víc než dobře ;)

Můj chlap je zedník..Má stavební firmu a taky neživoříme..Když si tak uvědomím, mám kolem sebe jenom montérkáře, většinou živnostníky a všichni se mají dobře..Jako samozřejmě, někdy je to lepší, někdy horší, ale o tom to řemeslo je..Ale šikovné ruce, budou potřeba vždycky..

• Citovat
  • Upravit
20518
20.10.15 09:43
@Netopirek píše:
Tak my jsme montérkový celá rodina. Ale nejsem si jistá, jestli chci, aby to dělala i dcera. Finančně na tom nejsme špatně, ale jsme z toho víc unavený. Já jsem kadeřnice a v 27 mám ruce jak bába v 50. Příteli taky ještě není 30 automechanik a je večer úplně KO. Oba máme problém s křečáky=stojíme celý den na nohách. Nejde tu tolik o peníze, jako o to, že v kanceláři se nenadřeš tolik jako když si zavřený celý den v dílně.

To mi povídej, máma je kuchařka a ruce má oddělaný dobře od 40 let :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
20.10.15 09:46
@Netopirek píše:

Jenže každá práce má svoje..Já dělala chvilku administrativní práci a nebylo to nic pro mě..Ze sezení mě boleli záda, navíc pracovní doba vůbec neutíká..Není to nic pro mě..A peníze? Nic extra..Ale věřím, že to některé lidi baví a ti by to měli dělat..Já se potřebuju hýbat, i když pak nadávám, že mě všechno bolí..

• Citovat
  • Upravit
11117
20.10.15 09:48

@Netopirek
taky si myslim, ze tohle obava vetsiny rodicu, co deti tahnou „za lepsim“. proste nejen si umet vydelat, ale neudrit se u toho. coz je ovsem relativni. hodne lidi na vyssich pozicich zas maji tolik stresu a tlaku, ze mozna by si to s ucnem vymenili ;)

a taky znam lidi, kteri jsou akorat vyuceni a maji se opravdu dobre (tim myslim faaakt nadprumerne), ale to jsou extra sikovni remeslnici, co se postavili na vlastni nohy, zamestnali dalsi, a krome toho makani rukama jsou vlastne i managery.
na druhou stranu je dost VS absolventu s nepouzitelnymi obory a bez nejakych vlastnich schopnosti, kteri maji problem dost misto aspon nekde na recepci a vydelat si na najem.
tohle neni obecne o stupni vzdelani, ale spis o konkretnim oboru a pak o schopnosti se prosadit, jit si za svym, cely zivot se ucit, makat na necem a taky o nejake prirozene inteligenci a soudnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
20.10.15 09:49

@Emilie A nejzvláštnější pro všechny je, že ruce většinou oddělá nejvíc voda sama o sobě :zed: No uvidíme jak to s těma dětmi bude.
Hlavně mi přijde, že spousta dnešních dětí hlavně neumí rukama vůbec pracovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.10.15 09:49

@Silwinka87 Jsem na tom podobně. Muj bratr je automechanik, pred chvili vylezl ze škomy a už má solidní plat. Ano někdy je strhanější, ale taky ho to šíleně baví. Táta byl taky mechanik a až na jedno období to bylo taky vždycky v pohodě. Známišikovného mladého zedníka a taky se nemá špatně. Ale prostě totoho člověka musí bavit, ji ak je to naprd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat