Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky , nevite, jak je to s temi mlecnymi vyrobky, mam na mysli konkretne syry…?
Je mi jasny, ze plisnove syry v tehotenstvi NEE, ale pak jsem taky cetla, ze by se nemely nepasterovane mlecne vyrobky a cerstve syry…? Ale co to vsecko je, to uz tam nepsali…
Miluju cottage, mozzarelu, tvaroh…
To vsechno je cerstvy syr, a je to tedy nepasterovany?
Tudiz s moznosti obsahu listerie, jak se strasi?
Zrovna dneska mi to povidala mamka, kdyz jsem si s nadsenim krajela mozzarelu s rajcetem… Ani by me to jinak nenapadlo…
![]()
Nejsem odbornik na syry, ale pokud si dobre pamatuji tak cerstve, neboli desertni syry jako je treba zerve, alias Lucina, jsou riskantni v tom, ze strasne rychle podlehaji zkaze. Jist je muzes, ale jen pokud jsou naprosto cerstve a uchovavas je setrne a v chladu. To same plati o tvarohu a mozzarelle. Nepasterizovane syry jsou delikatesa, maji naprosto jinou chut, nez ty, ktere prosly pasterizaci, ale myslim si, ze jsou vyrabeny hlavne „syrarskyma“ velmocema, jako je Francie, Italie, Holandsko atd. Nemyslim si, ze v Cesku by se syry podobneho druhu prilis vyrabely. Navic to musi byt na baleni podle zakona stat, jestli je syr z pasterizovaneho mleka nebo ne. Tak staci se jen podivat.
Marketa
Taky nejsem odborník na sýry, ale osobně jsem se bez hermelínu, cottage, lučiny apod. obešla.
Když jsem byla těhotná, tak se o listerióze hodně mluvilo a já jsem se hodně bála.
Ono záleží i na značce - nejjistější je Madeta, já jedla jen tvrdý Eidam od Madety (ale měkký sýr od Madety je taky OK, jen mi moc nejede).
S listeriózou je to těžký, když si dáš čerstvý Hermelín od MAdety, bude tam těch listerií tak málo, že by se Ti nic nemuselo stát. Ale listerie jsou i v syrovém masu - na neomyté zelenině a ovoci (tuším, že hlavně v zemi) - takže tomu stejně úplně nezabráníš, to by Ti musel někdo vařit.
A máš jistotu, že to ovoce/zeleninu umyje dobře, že tepelně opracuje všechno maso a dostatečně vydrhne kuchyňskou linku?
Takže to moc neřeš, žij normálně - nějakou tu imunitu snad máme všichni… a co se týče těch sýrů, pro klid bych v:,–(ila na Madetu. Myslím, že i ta mozarella od Madety by měla být OK - investovali hodně do výrobních zařízení a nikdy u nich nadměrný počet listerií nebyl nalezen.
Může se stát hodně věcí, přeji hodně štěstí a dobrou chuť!
Přesně jak píše Anonymní - žij normálně a nestresuj se zbytečně! (Ono těch důvodů bude ještě dost
) Když už, vyhýbala bych se spíš plísňovým sýrům, ale i to je podle mě víceméně zbytečné, riziko nákazy je minimální. Osobně jsem párkrát nevydržela a hermelín si dala, těhotenské chuti mě prostě přemohly
Tak si užívej těhu a držím palce!
Ahojky, taky se hlásím mezi ty těhulky, co tomu bláznění nepodlehli. Jde o to, že člověk běžně přijímá do sebe bakterie listeriozy, ale v takovém množství že je imunita zvládá likvidovat. Co se těhulek týče, tak mají imunitu oslabenou, ale proto aby se nakazili tak se musí setkat se silným nosičem.
Tzn. sýry jsem jedla jakékoliv, - nejvíce Lučinu (asi měsíc jsem nesnědla nic jiného než rohlík s lučinou, z ostatního mi bylo zle), pak sem tam i ty „vysoce rizikové“ tvarůžky, jinak něco málo tvrdého sýru. ALE VŽDY jsem konzumovala tyhle síry neuleželé…takže tvarůžky v podstatě tvarohové, lučinu jedině z toho plastového kelímku, kde je to neprodyšně uzavřené a spotřebovat během do večera…na druhý den dojížděl akorát manžel. Samozřejmě věci jako nakládaný hermelín či tvarůžky už jsem neměla odvahu, ani u domácího (manžel si nakládal) - prostě jsem konzumovala sýry tak, aby tam byla co nejkratší doba kdy to muže v tom sýru bujet.
Jinak moje mamka se tvarůžkama ládovala celé těhotenství a před těmi 25lety to určitě nebylo takhle hlídané…pokud už o Listérii měli páru.
Podle mě je to jako s auty, taky můžeš jít ven a může tě srazit auto, ale k vůli tomu nepřestaneš chodit ven, jen si prostě budeš dávat bacha.
Já se přiznám, že jsem velký milovník sýrů, ale hodně si vybírám,jaké sýry kupuji. Rozhodně se vyhnout sýrům výroby v Polsku- pozor na to, hodně hypermarketů je prodávají-známý Eidam
.
Dále čemu se vyhýbám jsou taveňáky. Taveňáky obsahují dost hnusné přípravky k možnosti zůstat tzv. „tavený“.
Jinak plísnákům se nevyhýbám, ale kupuji sýry neměcké a francouzské výroby (po českém Sedlčanu mám totiž křeče v žaludku,asi to bude tou dobrou kvalitou
). Nejím je tak často,ale tak 2× do měsíce si na vidličku dobrý plísňák dopřeji.
Co se týče Lučiny, tak tam bych doporučila Lučinu tu klasickou, tedy v tom obalu alá „věčně mokrý obal
". Ty Lučiny ve vaničkách už nejsou Lučina.
Také bych si dala pozor na italské sýry. Je to něco,jako Polsko.
Co mohu vřele doporučit jsou sýry kozí. Tady v ČR jich moc k dostání není. Dobré jsou od firmy St.Pierre (česká kozí farma). Ale jsou dost drahé, dělají i kefír a jogurty a k dostání jsou běžně v Bille (jinde jsem je neviděla.
Ono v Čechách sehnat opravdu dobrý a kvalitní sýr je docela umění, obchody se předhánějí cenami, nikoli kvalitou. To se bohužel netýká pouze sýrů, ale mléčných výrobků, jako celku.
Třebas máslo, nekoupila bych nikdy nějakou Floru apod ropné produkty, ale kupuji klasickou kostku. Mléko kupuji jen to nejtučnější, jelikož nízkotučné mléko hodnotím,jako bílou vodu. Jogurt kupuji jen v té skleničce. Správný jogurt by po otočení skleničky neměl vytéct, což zatím splnuje jen ten ve skleničce od Madetty. Jinak nějaké Activie,Danone atd. bych ani nepozřela.
Dále, co se týče tvarohu,to je také síla
. Je lepší si tvaroh doma udělat.Když koupím tvaroh, tak má nahořkou chuť.
Prostě závěrem řečeno - kvalita potravin v naší republice je na hodně nízké úrovni
. A co je tady kvalitní, je dost předražené, přitom např.v Německu je to o 50% levnější a běžným produktem,nikoli nadstandartem,jako tady.
Tak snad jsem nikoho nenudila, jsou to mé vlastní zkušenosti,nikoli úmyslné chytrečení
.
Hezký "trochu nadpřiměřeně slunečný“ den všem těhu přeje těhu y ![]()
Ja teda taky pridam svou trosku do mlyna ![]()
Na www brnenske krajske hygienicke stanice http://www.khsbrno.cz/ je primo clanek „Listerióza - riziko pro těhotné ženy“, vse krasne napsane.
Nicmene jsem se tamni pani dr. ptala, jestli existuje riziko onemocneni listeriozou (pro tehotne) pri konzumaci mekkych zrajicich syru vyrobenych z pasterizovaneho mleka. Konkretneji syry typu Camembert apod. z Francie.
Jeji odpoved: Měkké zrající sýry mohou být jedním ze zdrojů onemocnění listeriózou, byť jsou vyrobeny z pasterizovaných surovin. Listerie jsou důsledkem sekundární kontaminace z prostředí a v sýrech se velmi dobře množí, přičemž vůně, barva a další vlastnosti nejsou ovlivněny. Doporučuji je během gravidity pokud možno vynechat z jídelníčku.
A vlastne mi tim i potvrdila to, co jsem si tez myslela. Devet mesicu utece jako voda. Takze tak ![]()
M.
Já bych te so sýry taky moc nepřeháněla.Na druhou stranu,ale co si namazat na rohlík,když vám je pořád blbě?? máslo donekonečna nejde,tak to střídám s různými měkkými sýry či lučinou…
Prostě já se řídím heslem,jím to,co mi žaludek dovolí…,zdravou výživu jsem dodržovala tak první 2týdny,co jsem zjistila,že jsem těhotná ![]()
Je to stejné jako s colou.taky by se kvůli kofeinu moc neměla,ale když zase zklidňuje žaludek… ![]()
Ahoj spolutěhule ![]()
zrovna jste mi s tímto tématem přišly do noty...........
Byly jsme dneska na návštěvě u tchýně na obědě a někdy odpoledne tchýně nakrájela na talíř klobásy
A ona ta klobása byla zrovna tak zatraceně dobrá, že jsem neodolala a pár koleček jsem snědla
ikdyž jsem si říkala, že bych určitě neměla, že klobásy nejsou dostatečně tepelně zpracovaný.....achjo a teď mě trápí výčitky..........Ono spoustu lidí říká, že by se to nemělo zbytečně přehánět a nehysterčit.....já jsem ještě nedávno byla téhož názoru-tak nevím......................
Ale vím o spoustě těhulí, že prostě jedí to, na co jsou zvyklé.....a navíc-co si pamatuju-tak ještě poměrně nedávno se vůbec o nějaké listerióze ani nemluvilo a nic jsme nevěděly…Pamatuju si, že když jsem byla těhotná s dcerkou-tak se o žádné listerióze nemluvilo a nevědělo a to jsem poměrně čtivý člověk, který dost čerpá informace, ale opravdu se o tom dřív moc nemluvilo-takže jsem si v prvním těhotenství dopřávala-to, na co jsem měla chuť.....A že ty chutě teda někdy byly
![]()
Někdy klobása, jindy zase plísňový sýr.......no takže babo raď ![]()
Holky-co máte více info než já......myslíte, že by se nákaza projevila a jak????
Není pravda, že se o listerióze dříve nemluvilo, moje mamka se taky v těhotenství vyhýbala plísňovým sýrům.
Já jedla jen ty plátkoé Eidamy od Madety a stačilo mi to, vždyť ty sýry výživově nejsou žádný zázrak.
Uvědom si, že Tě potká ještě mnohem více omezení, než je výběr sýrů… Dost jsem si mazala na chleba takové ty pomazánkové másla (křenové, pažitkové, šunkové…) od Madety, nebo marmeládu, med…
Pro mě je lepší se omezit než mít nedobrý pocit.
Akorát je legrační, že si ty potraviny odvyknete jíst, teď zrovna jsem večeřela pomazánku s Nivou a divila se té chuti ![]()
Nakaze se u tehule prave nemusi projevit nijak, protoze tvuj zaludek je to schopen zpracovat (pokud ovsem nejde o silnou nakazu, kterou poznas tim, ze zvracis, je ti spatne od zaludku, mas teploty a taky nekdy prujem), ale detatko muze byt ovlivneno, protoze ten malinky drobecek je daleko citlivejsi na vsechno s cim prijde do styku. Podobne je to s alkoholem…dospele tehuli dve sklenecky dobreho vinecka urcite neuskodi, ale ty minipromile nejsou nejvhodnejsi na ten pidimozecek, co se vyviji ultrarychlosti v tvem brisku.
Asi tak.....cetla jsem zajimavy clanek o prave zakazanych potravinach v tehotenstvi a v nekterych zemich se to docela lisi, prave podle toho, na co jsou tamejsi lidi zvykli. Cetla jsem tam, ze treba krvave steaky jsou uplne ok treba ve Francii, protoze vsichni je tam jedi porad a tudiz budouci mamina s tema cizorodyma zarodkama v tom krvavem mase uz prisla do styku tolikrat, ze se uz v minulosti nastopro nakazila a jeji telo je ted vuci nim imunni a dokaze je hned v prvopocatku odrovnat. Takze babo rad.
Ja si myslim, ze uplne vsechno clovek stejne neuhlida a vyvazena strava je sice obrovske plus pro toho mimiska uvnitr, ale taky znam pripady zenskych, ktere blily jako amina skoro cele tehotenstvi, nepozrely skoro nic a narodila se jim krasna zdrava miminka.
Takze tak, radsi bych byla opatrnejsi, ale zase ne fanatik, ktery rozpitvava vsechno na mikromolekuli. ![]()
Marketa
Jo fanatik , tak si trosku ted pripadam
Co jsem si precetla, ze listerioza muze byt i ze spatne pmyteho ovoce a zeleniny, tak jsem si vcera asi pul hodiny drhla listy ledovyho salatu, a nektarinky bych snad brala i mejdlem
![]()
No ne, nemeju je mejdlem, ale drhnu to vsecko vic.
Nahoda je vul. Zrovna tyhle nakazy jsou jednou pricinou missed Ab neboli zamlkleho potratu kolem 8tt, kdy se navenek nic nedeje, ale na UZ se zjisti, ze prestalo zarodku tlouct srdicko…
Ja se ti za tu obezretnost ani nedivim. Jina vec je otehotnet, ani o tom nevedet a zjistit to treba v takovem tretim mesici (taky znam takove pripady) a potom si to az vsechno vracet, co jsem to kde vsude snedla, vykourila, vypila, kde jsem s cim prisla do styku jako treba agresivni cistici prostredky, chemikalie a tak. To potom musi byt muka, detatko je nejchoulostivejsi prave na zacatku tehotenstvi.
Vidis, ten listovy salat, o kterem pises, se prave v te Francii tehulim nedoporucuje, protoze i po DUUUUKLADNEM umyti obsahuje takove mnozstvi cizorodych zarodku, ze je pro budouci maminky nevhodny. Tuto teorii mi potvrdila jedna holisticka lecitelka, u ktere jsem byla na „celkovou ocistu tela“ asi pred 6 lety a ta mi rekla, ze dnesni generace je plna cervu, skrkavek a jinych fujtablu, protoze si s nima neumime poradit. Nase telo je tak zchoulostivele, ze se to vsechno v nas usazuje, jako v hostiteli a muze zpusobit zdravotni komplikace vseho druhu. Toto je pry velmi dulezite prave pro prubeh yehotenstvi, kdy se ti paraziti logicky muzou dostat bud primo do miminka, nebo aspo ovlivnit jeho vyvoj. Tenkrat mi rekla, at se navzdy vzdam salatu (v syrovem stavu), pokud chcu mit nezavsiveny „vnitrek“. Prave salat je pry nejvetsi semeniste vsech moznych potvurek. Ja ho pochopitelne dodnes jim, ale vzdy si na ni vzpomenu a trosku se i otresu tou predstavou. Tenkrat jsem se ji ptala… a co v Africe, tam snad musi byt infikovani jeste vic ne?…a ona na to…jo, to jsou, ale neztratili tak kontakt s prirodou a lidovym lecitelstvim jako my tady a tudiz vi, jak se udrzovat v dobre kondici.....uvari si tu ten lektvar na ocistu zaludku, pozvykaji tu tam bylinku na zbaveni se vaajicek skrkavek atd. Ona tam bydlela, tak si to nevycucala z prstu. Asi na tom neco bude. ![]()
To jsem se zase rozepsala a uplne mimo misu, tak sorry.
Marketa
Ahoj, mluvíš mi z udše, já salát taky radši nejedla, neuměla jsem si představit, že ho dost dobře omyju.
Jinak ovoce myju mýdlem pořád a často ho i loupu.
Ale přiznávám, já jsem se hodně bála…