Mluvení a v září do školy

68
16.4.09 16:19

mluvení a v září do školy

Ahoj holky,
chtěla bych se jenom zeptat,jestli máte zkušenosti s učením nějakých písmenek.dcera má jít v září do školy,na konci června ji bude 6 let a teď ještě máme trochu problémy s písmenky Š a Ž,někdy je řekne,někdy to fláká,a ještě neumí Ř,byla jsem s ní 3 krát u logopeda,ale tam mluvit nechtěla,pan učitel se ji zkrátka nelíbil(mmj.mě se to tam taky nelíbilo) K jinému logopedovi by jsme museli dojíždět a to mi nepasuje,tak jsme to zrušili,učím ji to doma sama podle logopedického sešitu pro hbité jazýčky.Už jsem ji naučila Č a zdokonalili jsme R a trochu to Š a Ž.Tak doufám že to do září zvládneme.Nemáte nějakou radu jak na to Ř??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21836
16.4.09 16:45

Určitě zkus zajít do pedagogicko-psychologické poradny. Tam dceři udělají testy školní zralosti a dají ti další doporučení na procvičování. Ono totiž se ta logopedie často váže na motoriku atd. Pokud ti poradí školní odklad, nebraň se tomu a dej na jejich rady. Nezralé dítko ve škole fakt trpí, píšu z vlastní zkušenosti.A pokud je narozena skoro o prázdninách, tak bych ten odklad fakt radila, vem si, že bude ve třídě s dětma i o dva roky staršíma a ještě kromě toho bude mít problémy s mluvením (i když je možné, že to přes prázdniny vypilujete).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
16.4.09 18:09

no uvidíme,ale radši bych ji dala do školy,ona o odkladu nechce právě ani slyšet,do školy se těší a to moooc.jinak je šikovná,písmena i počítání ji jde skvěle..uvidíme,říkala jsem si že jestli se do měsíce nezdokonalí to Š Ž a Ř tak bych s ní někam zašla,bud do PPP nebo logoped.ale Č jsem s ní zvládla během týdne a to místo něj říkala jenom C.tak uvidíme.
třeba to ještě zvládneme…s erkem problém nemá,tak doufám že se při cvičení doma to Ř nějak naváže samo :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.4.09 18:38

Na Ř jsem dostala tip od jedné známé logopedky. Pokud umí dítě R, zkus (eee, jak to napsat…) nechat jí říkat R a přitom palcem a ukazovákem jí stlačit tváře dovnitř - jako našpulit pusu. Je to pochopitelný? Nevim, jak jinak to napsat :-) Dcera se to takhle před pátým rokem naučila za odpoledne..
 Hanka

• Citovat
  • Upravit
68
16.4.09 18:58

děkuji za radu,zitra na tom zapracujeme:-))
kdyby ještě někdo měl nějakou radu,tak prosím písněte,a my vyzkoušíme :-))
Chtěla bych aby se to dcera co nejdřív naučila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
16.4.09 21:17

u nás aktuální
teď trénujem na logopedii ve školce poslední písmeno Ř
syn si má tlačit palcem zespod na bradu (jako zvenku do dolního patra) a šeptat r
pak opatrně zkoušet šeptat ř, pokud se nedaří setrvat u šeptaného r říkal hrdelní ř, to už se díky logopedce odnaučil, ale teď mu to normální ř moc nejde
trénujem 10 minut denně doma + 1× týdně 1/2 hodiny s logopedkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
16.4.09 21:41

My trénujeme š,č a ž. U těchto písmen se má udělat ze rtů velké kolečko a pak vlak ššš, volat na kočičku čiči, a čmeláka žžžž. Nám ten čmelák moc nejde a š a č jsme tak zvládli. Napřed natrénovat samotné písmeno a pak ve slovech napřed jen s jedním š, … a pak i se dvěma š,… Ale nekombinovat ve slovech třeba s a č, buď by z toho vznikli hašiči nebo hasici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
16.4.09 22:02

No tak mi máme na logopeda snad ještě chvilinku čas,ale zjistila jsem, že náš Honzík říká Ř ve slovech kde je potom vázané na e (dřevo, dřez, podřep, …) ve slovech kde je po ř jiné písmenko např: i (příroda, řízení…) nahrazuje ř pořád ž. Myslím že je to na dobré cestě, ale už taky začínáme malinko cvičit, neb ostatní písmenka už ovládá (i R). Určitě bych ve vašem případě pomoc odborníka vyhledala ať se jí pak děti va škole nesmějí. Někdy dovadou být opravdu zlý..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
17.4.09 08:46

Ahoj,
my jsme Ř trénovali tak, že se v místě, kde má být Ř, říkalo drnčivé R -jazyk vepředu za zuby, zavřená pusa. Haničce je 5 a půl, na logopedii chodil Jiřík (6 a půl) a všechno se naučila dřív než on. Pořád to nešlo, nešlo, a najednou Ř říká bez problému všude. Ideálně to jde ve slovech, kde je Ř na konci (tesař, pekař). Obecně se dcerka všechno naučila dřív než o rok starší brácha, on si musel všechno vydřít a ona to zvládala pouhým odposlechem, najednou jí to naskočilo samo, aniž by se musela namáhat.
 Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
17.4.09 13:13

Já bych souhlasila s prvním příspěvkem od mado - jako varovný příznak mi připadá i to, že nechtěla spolupracovat s logopedem (i když nebyl třeba opravdu žádný sympaťák). Co když se jí znelíbí paní učitelka nebo družinářka?

Moje starší dcera je srpnová, s logopedií také měla problémy a to propojení najemnou motoriku (o kterém jsme věděli, ale jako laici bychom je předem rozhodně nerozeznali) se u ní rýsuje prakticky až teď ve 2. třídě - nečte a nepíše zkrátka tak lehce jako jinak srovnatelně schopné děti. Jinak je inteligentní, v matematice vynikající… Místo naostro do 1. třídy nastoupila do přípravného ročníku, který u nás na škole naštěstí existuje, a považuju to za jedno z našich nejlepších rodičovských rozhodnutí.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
17.4.09 15:09

tak asi zkusíme ještě dojíždět k jiné logopetce,ten logoped opravdu nebyl nic moc,starý chlap,smrděl cigaretama a taky si rad vypil,bylo to na nem celkem poznat,zkusím se objednat u logopetky o které jsem slyšela že je dobrá a uvidím co mi řekne.Děkuji za rady,odklad bych ji raději nedavala,doma už jednu školačku mam a dcerka se opravdu do skoly těší…třeba to Ř do září zvládneme, Š Č a Ž jsme teď zvládli samy,ale to Ř ne a ne jít z pusy :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.4.09 10:47

Uklidním tě, co se nástupu do školy týče - dcera-v první třídě R říká vzadu, Z,S,C občas flinká a Ř se naučila nedávno a problém s tím ve škole nemá. Taky u ní nepřicházelo v úvahu, aby šla až další rok - poslední rok se ve školce ukrutně nudila, aniž by jsme jí to nějak učili, tak počítala, znala celou abecedu.

• Citovat
  • Upravit
68
18.4.09 11:32

děkuji za uklidnění,s odkladem opravdu nepočítáme,ve školce by se taky už nudila,je hodně šikovná a hodně věcí už odkoukala od starší sesřičky,jen jsem se začínala trochu obávat toho že ji to Ř pořád neleze s pusinky,už jsem klidnější :-) a do září se ji to třeba aspoň trochu bude dařit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
18.4.09 13:08

Ahoj, já sice ještě nemám děcko ve věku, kdy bych to mohla posoudit, ale před mateřskou jsem dělala v MŠ a tak fakt vidím, že nejvíc těm dětičkám opravdu pomáhá logoped. Takže já bych asi od něj neupustila :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
18.4.09 17:04

děkuji za názory a rady, v pondělí volám logopedce,ať nám s tím Ř pomůže.Asi to bude lepší a určitě rychlejší než jenom se mnou doma,že? :-) i když dnes jsme udělali zase malinký pokrok,už jsem ve dvou slovech slyšela trošku náznak toho eŘka :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí