Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja tu rodinu neznam, ale pokud vim, rodice se rozvadi, dite ma problemy s mocenim ( nejspise soucisejici s psychikou), dite chodi do anglicke skoly.
Ptala jsem se maminky proc to a jestli neni divne, ze rodina bydli tady a pritom dite neumi mluvit cesky( byt i ona je Ceska) a pry ne, pry se stejne styka hlavne s anglicky mluvicimi vrstevniky.
Prijde mi to na hlavu, dite si neumi rict v obchode o rohlik, nedomluvi se s doktorem, ani v tramvaji, ani s holcickou v sousedstvi, na tabor muze maximalne na anglicky, ale anglictinu ma perfektni( mozna), prede mnou nemluvila vubec a prislo mi, ze ani cesky uplne dobre nerozumi. Uprimne receno mi maminka prisla ponekud zvlastni( resp mirne receno ne uplne normalni). Tatinka neznam.
Jak už psali holky výše - každý mluvte jen svým jazykem.
My máme doma: já česky, manžel italsky a my dva spolu anglicky. Synovi je 22 měsíců a začal mluvit hoooodně brzo. Je to asi individuální. Teď už dává dohromady věty, ale ty jen v češtině. Jinak už teď rozlišuje na koho mluví, případně kdo se ho ptá (tj. jakým jazykem). Když jsme doma všichni tři, tak většinou řekne slovo italsky a hned potom česky, nebo naopak
Je to úžasné, bere to naprosto přirozeně. Víc mluví česky, protože žijeme v Čechách. Někdy zkouší na manžela mluvit česky, ale ten se nedal a opakoval otázku pořád dokola a pak malý pochopil, že se po něm chce odpověď v jiném jazyce. Jinak italským dětem také rozumí. Občas nějakou větu namixuje z obou jazyků, ale to jen málokdy. A angličtinu rozumí, to jsem si tak nějak nechtě vyzkoušela
Ale říct umí akorát CATS, protože miluje pohádku o kočkách, ta je v italštině, ale úvodní písnička je originál v aj. Držte se každý svého mateřského jazyka. Manžel mluví docela česky, ale ne natolik dobře aby se od něj učilo dítě, pak to bude komolit také ![]()
Trochu se zapojím… jak to vidíte, když se budeme stěhovat. Doteď se na malou mluvilo česky má 10 měsíců a já se hrozně děsím toho až se nastěhujeme do Anglie a doma se bude mluvit česky a venku uslyší angličtinu co bude..
Malou bude potřeba učit anglicky, ale netuším jak na to.. Poradíte některá? Děkuji
Myslím, že v klidu nachytá tu angličtinu, nijak zvlášť se snažit nemusíte. Jestli budete chodit do nějakých mateřských center, tak to vstřebá, ani nebude vědět jak. Moje dcera občas žbleptne něco anglicky a to jenom kouká na Peppa Pig v počítači ![]()
@Mortyshaa
jestli jste oba cesi, tak to nelamej pres koleno a mluv na ni cesky. anglictinu bude slyset kolem sebe, chodte hodne mezi deti, na hriste, do heren atd. obcas pust pohadku v tv (az bude vetsi). ona to chyti.
my doma na prcka mluvime dvema jazyky a ani jeden neni jazyk zeme, kde zijem. takze proste ten „venkovni“ si bude muset chytit sam ![]()
@Ali-Ali a můžu se zeptat, kterými dvěma jazyky na ni mluvíte? jen tak pro zajímavost…
@Mortyshaa jinak souhlasím, že není třeba nic dělat. brácha se s dětmi přestěhoval na 3 roky do Belgie a malá tam chodí do francouzské školky. brácha ani švagrová fr. neumí, takže se s tím malá musí poprat sama a je uplně v pohodě a ve školce se jí líbí. prý když se na malé děti mluví nějakým jazykem, tak i když potom ten jazyk několik let nepoužívají, tak se ho už vždycky budou lehce učit. ![]()
@Adduše
ja cesky, manzel anglicky, zijem ve spanelsku (i kdyz momentalne jsme v CR). a to je manzel je biligvni, ale svuj rodny jazyk nastesti maleho ucit nechce.
Neboj děti jsou na jazyk učenlivější než dospělí. Taky bych na ni mluvila česky, venku tu angličtinu pochytí. Jak píše @Ali-Ali chodit s ní mezi děti a na hřiště - to je nejlepší škola. ![]()
NO ja bych doma ucila aspon zaklady jako treba jak se rekne curat, boli a par slovicek co by eventualne mohla potrebovat treba ve skolce.
@Mortyshaa My jsme s manzelem Cesi, na deti mluvime vyhradne cesky a zijeme v Nemecku. Mladsi dite jde pristi mesic do mini-jesli a umi nemecky jen pozdravit. Starsi tam zacal v tomtez veku a taktez bez znalosti nemciny a zvladl to perfektne. Ted uz mluvi jako jednojazycni vrstevnici, se spravnym prizvukem a v obou jazycich ma velkou slovni zasobu. Nelamej to pres koleno, ona se chyti sama. Sama odposloucha, ze se venku mluvi jinak nez doma.
@Mortyshaa Jste oba Cesi? Mluvila bych doma vyhradne cesky a anglictinu bude mala chytat v kolektivu. Nehrot to. Za chvilku bude umet anglicky lip jak ty a hlavne bez chyb, ktere bys ji naucila ty. Moje mala sla do skolky se slovni vybavou: curat, kakat a vodu prosim
Do pul roku speakovala jak rozena Anglicanka ![]()
@Mortyshaa Myslim, že to chytne velice rychle, já jsem hlídala v USA v rodině s českýma dětma, přistěhovaly se když bylo klukum 2 a pul a 10 M a s angličtinou se chytly velice rychle, není poznat rozdíl od rodilého mluvčího. Já jsem s nima mluvila česky aby si to procvičovaly, plus chodily v sobotu do české školy a dnes mluví oba dva perfektně anglicky i česky.
To má fajn, bude umět vlastně tři jazyky. ![]()
jedna moje příbuzná to taky tak má, mluví doma maďarsko-česko-francouzky. česky prtože maminka je češka, maďarsky, protože tatínek je maďar a francouzky, protože si občas ještě nerozumí a francouštinou se dorozumívají mezi sebou
. malej rozumí všemu a je to super.
@Ali-Ali ten příspěvek před tím byl pro tebe
zapomněla jsem tě označit
Ahoj tak ja se taky pridam.
Ziju s mamkou a dcerou v UK. Na malou mluvime od narozeni jak cesky tak anglicky a jeji tatinek na ni mluvi anglicky a jeho africkym jazykem.
Tesim se az nastoupi do skoly, ze bude mluvit krasne anglicky a + bude mit zaklady cestiny a Igbo jazyka.
Docela mi prijde, ze rozumi, ze ji to zatim je jedno a chape at na ni mluvi doktorka, ja nebo tata na vse reaguje stejne.
Ale GP mi reklal - teda doktorka - ze je lepsi at na malou zatim mluvim spis cesky at ji neucim „spatnou“ anglictinu. Ze anglicky se nauci sama hned a bez chybne ve skole…trosku me GP nastvala ale myslela to dobre. ![]()