Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosim predem o schovivavost a neodsuzujte me, vim ze jsem nejspis udelala pitomost.
Mala vcera dostala MMR (18m) pred 3 tydny (10.1) dobrala atb, ktere mela na zanet mocovych cest jiz podruhe, prvni mela v listopadu. Chtela jsem odlozit na cca zacatek dubn. Jela jsem na preventivku odhodlana, ze se budu hadat ale tam jsem ztratila veskerou bojovnost., dr. tlacil ze v 18m uz je treba naockovat protoze vyhlaska a potreba ochrany vcasne. Mam problem s autoritama neumim se postavit. Hned v aute jsem toho litovala. Od vcerejska nespim a mam hrozny strach a vycitky. Je tu prosim nekdo kdo po atb take ockoval a reakce byli v pohode?
Prosim ty co by chteli rejpat, ze jsem mela vic si stat za svym, tak jen ze to vim, verte, ze toho neskutecne lituju.
Uz se stalo, ted uz si nic nevycitej.
A aspon 14 dni ji neber mezi lidi, at k tomu neco nechytne.
Tak 3 tydny je ok, kolik byste chtela odkladat?
Nebojte se, vse bude ok a mate ockovani z krku.
@Petra411 promiň, ale nějak nechápu, proč kvůli tomu tak hysterčíš. Co by se jako mělo stát?
@Aduš8 tak je bohuzel spousta veci, ktere se mohou stat. Ockovani nesou jista rizika, ac ojedinelejsi, ale jsou tam. A ta rizika se zvysuji, kdyz je telo oslabene, coz po atb je, kor po dvouch za sebou.
Mate tedy zkusenost podobnou a nic se nestalo? To ja totiz zjistuju a pomohlo by mi kdyby nekdo takovy byl, prave abych prestala hystercit. Nebo jen myslite ze ockovani je absolutne bez rizik a tim padem me obavy nechapete? Samozrejme vam ten nazor brat nechci. Ja mam ale jiny…a diky tomu se ted bojim
@Anonymní píše:
Tak 3 tydny je ok, kolik byste chtela odkladat?
Nebojte se, vse bude ok a mate ockovani z krku.
Predstavovala jsem si ty 3 mesice prijde mi to po 2 atb hrozne brzy. Chtela jsem aby melo teli cas se dat do kupy po nemoci a atb a dokazalo se lepe poprat s pripadnymi NU a nezvysovalo se jejich riziko (zacatek dubna, jaro a uz nebude litat tolik viroz) Snad mate pravdu a bude vse ok. Jak pise pani nahore bohuzel uz se stalo a me nezbyva nez doufat. Sem pisu kvuli tomu, zda se najde nekdo se stejnou zkusenosti a bylo vse v poradku, aby me to trochu uklidnilo.
@Lucie_Sx jo s tim pocitam i kdyby nebyla po atb. Je to zasah i bez toho. Dekuju.
@Petra411 3 týdny jsou ok.. ale kurna ženská, proč se necháš do něčeho natlačit? To nechápu.. snad musíš umět bránit svoje dítě, ne? mmr fakt není třeba nacpat dítěti hned
normálně jen podepíšeš papír, že odkladas a hotovo ![]()
@martina.se no verte ze budu pracovat na tom abych se to naucila. Mam dr jako ohromnouautoritu.
Diky za reakci
@Petra411 píše:
@martina.se no verte ze budu pracovat na tom abych se to naucila. Mam dr jako ohromnouautoritu.
Diky za reakci
Jo, autorita super. Ale má to svoje hranice. Osobně též respektuji dr, ale… Dokážeme debatovat a když něco nechci, tak se s ní na tom domluvím a nenechám se dotlačit k něčemu, co mi není sympatické
V tech dalsich 3 mesicich muze dite chytit jeste vsechno mozny…treba zrovna zardenky
…stalo se to moji kamaradce, tak bud rada, ze je naockovana. 3 tydny po atb je v pohode…ja dala syna ockovat po tom, co mel chripku, pak RSV a pak analgosedaci na jeden zakrok, vse v ramci jednoho mesice a 14 dni na to dostal MMR. a nic mu neni.
Prosím tě, co blbneš? Vždyť se vůbec nic nestalo. Normálně jste naočkovali. Mně se podařilo dceru očkovat dvakrát při nemoci a nestalo se taky nic. Jednou to byla šestá, podruhé pátá. Jednou TBC, jednou MMR. A ani jednou to fakt nebyl plán. Prostě se stalo.
@Kolicek95 mam ve svem okoli 2 pripady horsi reakce. Jeden je primo rodina. A kdyz myslim horsi neni to teplota s virazkou. Proto takovy strach a sem pisu aby me uklidnily prave podobne pripady jako ten vas. Z tohoto ockovani jsemmela opravdu respekt a chtela jsem ho dat v plne sile. Moc diky.
@Jednablbka diky. Presne kvuli tomu sem pisu zda reakce v pohode i kdyz bylo telo oslabene
Taky jsem v lednu nechala očkovat dcerku 3t po ATB. Dokud jsme doma byli všichni zdraví a dokud starší byla doma a nechodila do školky.