Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mam 17m syna, v 15 m mu doktorka chtela dat MMR vakcinu, ja jsem uvazovala o odlozeni, nakonec stejne mel syn dlouho rymu, pak ja virozu, manzel anginu, tak jaem to neresila. asi jsem mela doktorce zavolat, zapomnela jsem. chci ji dnes volat a domluvit co dal, ale ja vlastne nevim. tchyne do me husti, ze se rozmahaji spalnicky, at naockujem, kamaradky, ze mmr by se mela odlozit, ze to je svinstvo, sileny reakce, ja uz fakt nevim, co je spravny rozhodnuti o ockovani. neco jsem si k tomu cetla a mam z toho jen zmatek. navic manzela zas boli v krku a ma teoty, to je jak naschval..taky bysme meli mit hexu, 4 davku, tak to nechci davat nejak brzo po sobe, nez ji budu volat, chci si to v sobe ujasnit, ale nevim..jak se k tomu stavite vy a proc, daly jste mmr ockovat ci odkladali, pripadne proc? domluva s doktorkou, ta je szriktne proockovaci..
Já oba syny nechávám očkovat vším i placená očkování. Odkládala jsem jen jednou, když měl mladší syn rýmu. Nevidím jediný důvod, proč jinak nenaočkovat. Žádné reakce ani jeden nikdy neměl.
Až budete doma všichni zdraví, tak doočkuj hexu, mmr odlož. Zatím řekni dr. že dáš po prázdninách, no a potom budeš mít dost času na rozmyšlení co dál.
My jsme odkládali. Dle mě není kam spěchat a čím později tím lip.. Spalnicky nejvíc ohrožují mala miminka. Ale 16 m prcek už má nějakou imunitu.. a myslím so ze s tou epidemii to nebude tak horké.. a pokud ještě nemá hexu tož bych to vůbec neřešila.. nejdřív doockovat jedno. Pak druhé. Můj syn má hexu jen 3 dávky ve schématu 2+1. A mmr jsem davala až teď ve 2,5 letech kvůli školce a vůbec jsem z toho neměla dobrý pocit. Reakce nic moc, zánět středního ucha, teploty.. vůbec se mi toto ockovani nelibi.
Já moc dobře nechápu ten trend neočkování, samozřejmě se očkuje jen když je dítě úplně zdravé, to jo.. ale proč odkládat to nechápu… moje dítě má vše podle očkovacího kalendáře + tbc a nikdy žádná špatná reakce
@ahhotep ahoj, mám stejně starou dceru a taky jsem hodně přemýšlela, jestli MMR dát v těch 15-ti měsících nebo odložit. Rozhodla jsem se ji odložit a naočkovat až po druhém roce a pak se vyskytla ta epidemie spalniček. Bydlíme v Ostravě a tady jich je nejvíc, hodně jsem uvažovala, jestli to raději nenaočkovat hned, ale pak jsme dostali doma rýmu a pak hned zase další, sotva jsme se vyléčili, tak jsem se rozhodla pro to odložené očkování, jak jsem původně chtěla. Nikam mezi hodně lidí nechodíme, jezdíme hodně ven, tak snad to nikde nechytíme. Hexu už máme teda naštěstí celou.
Odkladala jsem, ale jen proto, ze jsem ockovala v te době bexsero
jinak bych to naockovala v klasickém termínu.
@ahhotep píše:
Ahoj,mam 17m syna, v 15 m mu doktorka chtela dat MMR vakcinu, ja jsem uvazovala o odlozeni, nakonec stejne mel syn dlouho rymu, pak ja virozu, manzel anginu, tak jaem to neresila. asi jsem mela doktorce zavolat, zapomnela jsem. chci ji dnes volat a domluvit co dal, ale ja vlastne nevim. tchyne do me husti, ze se rozmahaji spalnicky, at naockujem, kamaradky, ze mmr by se mela odlozit, ze to je svinstvo, sileny reakce, ja uz fakt nevim, co je spravny rozhodnuti o ockovani. neco jsem si k tomu cetla a mam z toho jen zmatek. navic manzela zas boli v krku a ma teoty, to je jak naschval..taky bysme meli mit hexu, 4 davku, tak to nechci davat nejak brzo po sobe, nez ji budu volat, chci si to v sobe ujasnit, ale nevim..jak se k tomu stavite vy a proc, daly jste mmr ockovat ci odkladali, pripadne proc? domluva s doktorkou, ta je szriktne proockovaci..
Mám stejně starého syna, očkovaný byl v 15m a byl úplně bez reakce. Neboj se toho, odklad nemá smysl. Pokud má mít reakci, bude ji mít v 15m, ale i za rok. Nečti blbiny a věř doktorce. Není to nic hrozného. Dle mé dr. měla dítě se zvýšenou reakcí jen jednou, a to jen ložiska vyrážek. Neboj, bude to ok!
Domluv se s dr, ale jiste i ona bude nejprve pro doockovani Hexy, potom teprve mmr. A stoprocentne zdrava cela rodina.
Vsechny tri deti mely pokazde ten 9. den horecku, kolem 40… Dcerka ted ve dvou letech to snasela lepe nez kluci predtim v cca 18. Jo a mladsi se zasekl vzapeti pote v mluveni a rozkecal se zase az ve trech, vim ja, jestli to nebylo po ockovani?
Uplne souhlasim se @Svistice
Všechny 4 děti bez větší reakce, měly max. zvýšenou teplotu(do 38) asi 3 dny. A očkovaní byly podle stavu, pokud nebyly fit o chvíli se odložilo…ale nějaké zbytečné odkládání nebylo.
Nejdřív bych doočkovala hexu a pak teprve mmr. Kluk měl po poslední hexe vysoké horečky, neutišitelný pláč, zapomněl prakticky veškerá slova, co do té doby uměl. Takže mmr jsem odložila k druhému roku a to bylo naštěstí bez reakce.
Naše malá Hexy zvládla jakž takž(trochu nespavost,horkost,teplota).Na 15 měsících dostala MMR,strašné.10.den nechutenství,teploty přes 40,vyrážka,průjmy a zanícená dásna.Momentálně jsme první den v nemocnici na kapačkách(13.den po očkování).Prý minimálně 5 dní.Hrozný pohled,když z aktivního čilého dítěte koukáte na apatické a smutné dítě