Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Misabety Ahoj, jak pisi devcata vyse, tady je fakt dulezite upresnit, co presne tim „jsem pozitivni“ mas na mysli, pozitivni vysledky ze screeningu jeste neznamenaji, ze je plod skutecne postizeny, to se s jistotou zjisti az z dalsich vysetreni.. Posilam silu♥️️
Mám doma postižené dítě, sice ne s DS, ale kdybych věděla že se tak narodí, dala bych ho pryč. Miluji svého syna, jak jen to jde, ale je to celoživotní boj a péče o něj. Pořád bude dítětem které potřebuje pomoc a nikdy nebude samostatný. Budeš neustále jezdit po doktorech, strachovat se, že se k tomu přidá ještě něco dalšího, neustále budeš řešit jeho vývoj, speciální školku, školu a v dospělosti chráněné bydlení, až nebudeš mít sílu se o něj starat. Celá rodina se bude muset přizpůsobit jeho stavu a po pár letech z toho budeš vyčerpaná ty i tvojí blízcí. Nikdo ti neřekne jak na tom dítě v dospělosti bude a jaký povede život, ale vždy bude potřebovat pomoc. Vím jak moc tě to musí teď trápit, ale to trápení za čas přebolí a ty můžeš za pár měsíců nosit v náruči, zdravé miminko. ![]()
Dobrý den, určitě záleží co je myšleno pozitivním výsledkem, první screening a nejen ten může být často falešně pozitivní, lepší je podstoupit další vyšetření, ať víte na čem jste.
Pokud se Down potvrdí tak je to rozhodování opravdu těžké. Sářin hlas vám může přiblížit jaké to je. Ale vše se odvíjí i od stupně postižení a to předem zjistit nejde. Záleží i na vaší situaci a nastavení…To rozhodování je nesmírně těžké 😔
Pokud byste chtěla, můžete se obrátit na Hnutí pro život (Linka pomoci). Můžou vás doprovázet celým procesem vyšetření, čekání na výsledky i rozhodováním. Ale konečné rozhodnutí je vždy na vás. Držím palce ✊
@Anonymní píše:
Dobrý den, určitě záleží co je myšleno pozitivním výsledkem, první screening a nejen ten může být často falešně pozitivní, lepší je podstoupit další vyšetření, ať víte na čem jste.
No, ono nejde o to, že by falešně pozitivní, tam se určuje pouze pravděpodobnost toho, že dítě může mít DS a pokud vyjde pravděpodobnost pod nad určitou hodnotu, tak se screening označuje jako pozitivní, ale pořád to neznamená, že ho dítě má a pokud ho nemá, tak to neznamená, že byl falešně pozitivní.
Pracuji s dětmi s různými typy postižení, od těch lepších (kam bych klidně zařadila i Downův syndrom) až po opravdu těžké případy. Downíci jsou zlatíčka a dá se s nimi výborně pracovat a zvládnou v dospělosti i vcelku dobře fungovat, samozřejmě záleží na konkrétním jedinci a míře postižení, ale mé zkušenosti s nimi jsou spíše pozitivní. Na druhou stranu je to neskutečná zátěž pro celou rodinu (ať už je postižení jaké je) a naprosto chápu, pokud se člověk rozhodne pro přerušení. Sama bych na něj asi také šla.
@Janli píše: Čekala jsem dítě s Downem. Vím jaký je šok zjistit tuhle diagnózu, vím jaký je se rozhodovat, jestli se dítě narodí nebo ne. Vím moc dobře, co Down obnáší, proto jsem se rozhodla pro ukončení. Nelitovala jsem toho nikdy, mám teď dvě zdravý děti.
Také bych se rozhodla pro potrat. Viděla jsem, co to pak obnáší celý život se starat o takto postižené dítě a oni k tomu většinou mají ještě řadu jiných nemocí a postižení. Nemá to cenu.
Jako učitelka ze speciálky na rovinu říkám, že dobrovolně bych takové dítě na svět nepřivedla.
Mamka měla u prvního pozitivní DS, nenechala si ho. Za dva roky měla mě a pak brachu ještě, syndrom není dědičný. Je to náhoda. Ja bych si ho nenechala. Držím palce. o ![]()