Mohu být pěstounem?

Anonymní
13.5.13 07:24

Mohu být pěstounem?

Prosím o zachování anonymity.

Ahoj všem. Chtěla bych se poradit, než začnu podnikat konkrétní kroky. Máme s manželem syna a moc bychom chtěli dát domov ještě jednomu dítěti. Včera jsme se o tom na vážno bavili, že bychom do toho teda šli. Už jsme to snad stokrát naťukli, ale nyní jsme se rozhodli. Chtěli bychom i dítě s postižením (snad kromě autismu a hluboké MR). Oba jsme pracovali s lidmi s postižením, tak oba víme, co taková péče obnáší. Máme oba VŠ, manžel speciální pedagogiku, já také z oboru. Jediná (a bojím se že fatální) komplikace je to, že jsem HIV+. A dostávám se k jádru pudla, je reálné stát se pěstounem? Kam mám zavolat? OSPOD?
Díky moc, raději se ptám teď, abych se vyhnula zklamání, až si budu myslet, že je to reálné.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2526
13.5.13 07:43

Ahoj, být Tebou bych nikam nevolala. Vzala bych manžela a došla si na sociálku do kanceláře, kde dělají Náhradní rodinnou péči. Je tedy pravda, že závěrem musíte dokládat od lékaře, že jste zdravotně způsobilí vychovávat dítě v náhradní rodině. Jde o to, aby vaše nemoc nezpůsobila to, že než dítě dospěje, bude muset zpět do dětského zařízení. Jde o to, že kdyby se Tvůj zdrav.stav zhoršil, že manžel bude schopný pečovat o Tebe, vaše dítě a dítě v náhradce. Dneska už se tolik nekouká na to, jaké mají pěstouni vzdělání, ale jací jsou jako lidé. Konečně těm, kdo o přidělení dětí rozhodují došlo, že i člověk, bez VŠ studia, je schopen dítěti dát lásku a domov a řádně ho vychovat.Je tam ovšem důležitých plno aspektů, které by jste se dozvěděli právě, když se dojdete zeptat. Když vás sociální pracovnice uvidí osobně, zapůsobíte na ní také jinak, než když si zavoláš, řekneš já mám HIV+ a chtěla bych dítě do péče(a promiň, že to tak píšu). Bohužel Ti ale neporadim, jestli to nějak ovlivní vaši žádost. Ono také asi i dost závisí, v jakém stádiu máš on. propuklé atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14008
13.5.13 07:56

O pěstounství může požádat jen manžel a s tvým souhlasem nevím jak to je s tvou nemocí a dostání dítka ale třeba by i někde bylo dítko s HIV+ :nevim: Přeju hodně štěstí a at Vám to dobře dopadne :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.13 08:03

Holky, dík za odpovědi. Zatím výrazné zdravotní problémy nemám, léčba zabírá. Jde hlavně o to, že HIV pozitivita určitě nebudí dobrý dojem. Naopak, když se řekne HIV pozitivní, většině lidí naskočí narkoman, štětka… Jsme slušní lidé, s domkem a velkým srdcem. Dítě nechceme, abychom si něco dokazovali, ale prostě proto, že to tak oba cítíme.
Holky dík moc, zajedeme tam, uvidíme, potřebovala jsem naději, že je to reálná alespoň trochu :)

• Citovat
  • Upravit
1166
13.5.13 08:04

A funguje to ještě takhle po staru, že si vezmeš dítko, které vychováváš až do dospělosti, nebo už po novele dávají děti pěstounům jen na určitý čas, s tím, že se pak vrátí k původní rodině, příp. dosatnou adoptivní rodinu a pěstouni pak dostanou nové dítě - tj. mají to jako zaměstnání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alien79
13.5.13 08:11
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity.Ahoj všem. Chtěla bych se poradit, než začnu podnikat konkrétní kroky. Máme s manželem syna a moc bychom chtěli dát domov ještě jednomu dítěti. Včera jsme se o tom na vážno bavili, že bychom do toho teda šli. Už jsme to snad stokrát naťukli, ale nyní jsme se rozhodli. Chtěli bychom i dítě s postižením (snad kromě autismu a hluboké MR). Oba jsme pracovali s lidmi s postižením, tak oba víme, co taková péče obnáší. Máme oba VŠ, manžel speciální pedagogiku, já také z oboru. Jediná (a bojím se že fatální) komplikace je to, že jsem HIV+. A dostávám se k jádru pudla, je reálné stát se pěstounem? Kam mám zavolat? OSPOD?
Díky moc, raději se ptám teď, abych se vyhnula zklamání, až si budu myslet, že je to reálné.

To je pravda, nebo si tu opět někdo střílí??? V kombinaci údajů, co píšeš mě napadá jen, že jsi k HIV mohla přijít jen jako nakažená z krevní konzervy…je to děsivé 8o ale z normální společnosti fakt neznám nikoho s HIV :think:
A jestli to bude mít vliv…tak to se obávám, že jo, pokud jim to otevřeně přiznáš…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.5.13 08:17

Ne, z krevní konzervy jsem se nenakazila. No a dojíždím do AIDS centra na Bulovku a co od tamtud znám lidi, velmi často jsou to slušní lidé.

Jinak co vím, zatím to funguje po staru, není profesionální pěstounská rodina. Proto bychom do toho rádi šli. Chtěli bychom 1 dítě. (pokud by byli sourozenci, tak samozřejmě i sourozence) ale raději jedno.

• Citovat
  • Upravit
15659
13.5.13 08:19
@alien79 píše:
To je pravda, nebo si tu opět někdo střílí??? V kombinaci údajů, co píšeš mě napadá jen, že jsi k HIV mohla přijít jen jako nakažená z krevní konzervy…je to děsivé 8o ale z normální společnosti fakt neznám nikoho s HIV :think:
A jestli to bude mít vliv…tak to se obávám, že jo, pokud jim to otevřeně přiznáš…

Četla jsem příběh ženy, kterou nakazil její přítel - zahnul jí, dostal HIV a nakazil i jí. Ona v tom byla nevinně. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
13.5.13 08:25
@Jaji77 píše: Četla jsem příběh ženy, kterou nakazil její přítel - zahnul jí, dostal HIV a nakazil i jí. Ona v tom byla nevinně. :(

Jenže autorka nepíše nic o tom, že by byl pozitivní i manžel. A teda před tím chlapem klobouk dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
13.5.13 08:31

Rozhodně bych tady neodsuzovala člvoěka HIV+, když o něm nic nevím!!! Proč hned krevní konzerva nebo to automaticky nemůže být slušný člověk??? :zed: :zed: Je tolik jiných možností a ne hned jen feťák nebo ku*va!! Nehledě na to, že např. v 16 mohla udělat fatální chybu a prostě se vyspat s někým nakaženým, ale teď ve 30 je někde úplně jinde a vede spořádaný život!! Proč ne??? :nevim: Jinak zakladatelce neporadím, nemám zkušenost, jen mě tady vytočil ten jeden příspěvek… A jinak ještě mě napadá, proč nechcete další své dítě? Možná by to bylo jednodušší :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
13.5.13 08:32

Teď už příspěvky dva k vytočení :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
13.5.13 08:34

@Kamila Jakub Myslíš ten můj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
13.5.13 08:34

8o jak tady muze nekdo resit jak zakl. K nemoci prisla? Je tolik zpusobu jak se muze nakazit aniz by byla stetka ci narkoman, ze opravdu nechapu Vas udiv. Slysely jste treba nekdy o znasilneni a podobnych vecech? Asi ne, ze. K tematu bohuzel nic nevim, jen me zarazila potreba ostatnich vedet, kde k nemoci prisla, protoze myslim, ze to az takovou roli nehraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1025
13.5.13 08:36

@jajul Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.13 08:36

Vlastního dítěte se bojím. Měla jsem syna, už jako pozitivní a ty nervy byly strašné, i když pravděpodobnost přenosu je malá, ale i tak. Pěstounem jsem chtěla být vždycky. Ale až teď jsme se definitivně dohodli. Předtím jsme dodělávali domek, bylo moc práce, málo peněz. Teď ale už je vše OK. Máme i možnost samostatného pokoje a hlavně bychom to moc chtěli oba.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová