Mohu žádat děti do péče?

Anonymní
29.2.16 08:44

Mohu žádat děti do péče?

Ahoj, chtěla bych se zeptat někoho kdo má zkušenost, jestli mohu podat žádost o svěření dětí do péče i když bydlíme s jejich otcem ve společném bytě, nebo jestli musíme nejprve bydlet každý zvlášť a chodí kontrola jak kdo bydlí a podle toho posuzuje komu děti svěří? Jde mi o to, že chci podat žádost ale bydlíme zatím spolu a v papírech chtějí vyplnit od kdy společně nežijeme :think: jen tak jednoduché to nebude, bydlíme v nájmu, smlouva je na oba a oba tu taky máme trvalé bydliště. Já nemám peníze na kauci abych odešla a on se odstěhovat nebude chtít. Ale chtěla bych mít papír na to že mám děti v péči, kdyby se náhodou naskytl byt bez kauce třeba přes známý, tak abych se mohla odstěhovat a děti mít s sebou.
A ještě otázka ohledně případných alimentů: partner má osobní bankrot, splácí ho přes 2 roky, takže necelé 3 roky mu zbývají. Přihlédl by k tomu soud při určování alimentů? Nebo jsou alimenty přednější než bankrot? A případně mohli by mu ten bankrot kvůli alimentům zrušit a byl by zadlužený znova? Přece jen mu nechci dělat problémy, mám ho pořád ráda ale to co dělá takhle už dál nejde…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5436
29.2.16 08:49

Návrh podat můžeš. Alimenty mají přednost a myslím, že teoreticky by OB zrušit mohli, je to třeba spočítat, s jakou částkou by to ještě vyšlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
29.2.16 08:52

Návrh podej, alimenty jsou přednější, k jeho os. bankrotu soud přihlížet nebude. To je jeho problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 08:55

Děkuji za odpověď, takže do papírů kde je kolonka,,parneří spolu nežijî od… " to mám proškrtnout? Nebo napsat zatím žijeme ve společné domácnosti? Jinak ohledně bankrotu, má kolem 16 000 čistýho, z toho mu 4 000 berou takže zbývá 12 000. Děti mají starší 4 roky a mladší 7 měsíců.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.2.16 08:56

@berry4 super děkuji :-)

• Citovat
  • Upravit
4367
29.2.16 08:59

Co vím, tak alimenty jsou přednostní pohledávkou, takže bankrot asi nebude důvod rušit. Žádost o svěření do péče podle mě nesouvisí s trvalým pobytem nebo že spolu i nadále bydlíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
29.2.16 09:00
@Anonymní píše:
Děkuji za odpověď, takže do papírů kde je kolonka,,parneří spolu nežijî od… " to mám proškrtnout? Nebo napsat zatím žijeme ve společné domácnosti? Jinak ohledně bankrotu, má kolem 16 000 čistýho, z toho mu 4 000 berou takže zbývá 12 000. Děti mají starší 4 roky a mladší 7 měsíců.

Napiš, že bydlíte zatím v jednom bytě, ale ne už jako partneři a své potřeby hradíte každý zvlášť.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.2.16 09:08

@Halamka já právê vím z vejplatnice že jak mu strhávají bankrot tak je tam napsáno ostatní přednostní pohledávky takže bankrot je taky přednostní, a teď mi šlo o to aby děti kvůli tomu neměly nižší alimenty než by měly kdyby bankrot neměl…

• Citovat
  • Upravit
1319
29.2.16 09:15

Tim, odkdy spolu nezijete, je myšleno odkdy nezijete jako partneri, to že bydlíte spolu v jednom byte nevadí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102512
29.2.16 09:25

No, ono se taky klidně může stát, že on bude žádat střídavou péči a kor pokud bydlíte v jednom bytě, tak ji klidně může dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 09:26

Opravdu moc děkuji všem za odpovědi, jen ještě maličkost - mám v bance účet vedený na moje jméno, ale chlapovi tam chodí výplata. Takže něco jako společný účet, ale papírově můj. To bude taky asi problém když nám choděj peníze společně ne?

• Citovat
  • Upravit
4367
29.2.16 09:28
@Anonymní píše:
@Halamka já právê vím z vejplatnice že jak mu strhávají bankrot tak je tam napsáno ostatní přednostní pohledávky takže bankrot je taky přednostní, a teď mi šlo o to aby děti kvůli tomu neměly nižší alimenty než by měly kdyby bankrot neměl…

Ano, bankrot je o tom, ale alimenty jsou na stejné úrovni, nebo jak to říct. Jsou prostě na předním místě a kvůli bankrotu je nikdo nebude ztenčovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
29.2.16 09:30
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat někoho kdo má zkušenost, jestli mohu podat žádost o svěření dětí do péče i když bydlíme s jejich otcem ve společném bytě, nebo jestli musíme nejprve bydlet každý zvlášť a chodí kontrola jak kdo bydlí a podle toho posuzuje komu děti svěří? Jde mi o to, že chci podat žádost ale bydlíme zatím spolu a v papírech chtějí vyplnit od kdy společně nežijeme :think: jen tak jednoduché to nebude, bydlíme v nájmu, smlouva je na oba a oba tu taky máme trvalé bydliště. Já nemám peníze na kauci abych odešla a on se odstěhovat nebude chtít. Ale chtěla bych mít papír na to že mám děti v péči, kdyby se náhodou naskytl byt bez kauce třeba přes známý, tak abych se mohla odstěhovat a děti mít s sebou.
A ještě otázka ohledně případných alimentů: partner má osobní bankrot, splácí ho přes 2 roky, takže necelé 3 roky mu zbývají. Přihlédl by k tomu soud při určování alimentů? Nebo jsou alimenty přednější než bankrot? A případně mohli by mu ten bankrot kvůli alimentům zrušit a byl by zadlužený znova? Přece jen mu nechci dělat problémy, mám ho pořád ráda ale to co dělá takhle už dál nejde…

ano, můžete bydlet společně (taky jsem tak s ex bydlela, rozvedli nás). Co se týče alimentů, jsou zcela přednostní, ovšem je otázkou, kolik on splácí atd, aby se i po odečtení alimentů vlezl do těch 30%.. musí to jít přes soud, musí o tom vědět insolv. správce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 09:31

@j.a.n.i1 střídavou péči ale předpokládám že myslíš pouze u starší, miminko je ještě kojené… Já mu ani nechci dělat problémy ohledně dětí, děti za to nemohou. Klidně dám souhlas aby i po odstěhování je vídal kdykoliv po předchozím zavolání a domluvě. To samý budu dál chodit k tchánovcům, pro děti se toho změní co nejméně :-) ale pochybuju že by chtěl střídavku on se o starší sám nepostaral ani když jsem byla v porodnici :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna