Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky Liso,
já tedy nevím, nejsem laktační poradkyně, ale už od začátku tvého psaní vidím jednu překážku v kojení..proč mu dáváš čaj??? stačí když ho budeš pít ty…víš ani se nedivím, že pak nechce mlíčko..říká se kolik mu dáš čaje, umělého mlíka, o tolik mat. mlíčka připravíš mimčo…nehledě, že mimča rychle přijdou na to, že z lahve se nemusí namáhat a prso odmítnou…naše holky na to přišly hned, no nevzdala jsem to, příkrm jsem vyhodila, flašky zase schovala a kojila je plně dál, a přikládala po hodině, odstříkávala doslova po kapkách, byla to fuška ale vyplatila se…ve třech měsících je naprosto normální kojit po 2 hodinách a v létě i po hodině…kojení trvá ze začátku dost dlouho a postupně se zkracuje..možná si místo nakupování umělých mlík měla zavolat laktační poradkyni, vždyť jich existuje spousta a domluvit se v čem je problém…jestli chceš kojit tak to přece stojí za to, ne? na rozkojení pomáhá přikládat a přikládat a přikládat, a taky odpočinek.....no existuje toho spousta, a já nevím jaký u vás je či není problém..ale určitě se tím netrap, nejlepší je spokojená mamka s kojením či bez
měj se a hodně trpělivosti
Zdenik a Martinka a Jaňulka 13m
Ahojky Liso
priklanim se k odpovedi Zdenika.
My jsme taky od zacatku meli ooobrovske problemy s kojenim,v porodnici Jenik nechtel pit ode me vubec,musela jsem co hodinu vstat nahrat rozmasirovat odstrikat a pak strikackou nakrmit a za hodinu znova..a posledni den jsem nemela skoro zadne mlicko odchazela jsem z porodnice s „nalepkou“ kojim ale s prikrmy.Maly doma prvnich par tydnu jecel jako hysterka ale ja jsem za kazdou cenu chtela kojit,vsechno umely mlicko jsem schovala(na cas te nejvetsi nouze) a prikalda a aprikladala…a do dvou mesicu jsem se rozkojila a kojim doted(ted samozrejmne uz jen obcas)a to ma Jenik uz 9,5 mesice.
Taky mi moc pomohli(jak zminoval uz i Zdenik)Laktacni poradkyne,najdes je na www.kojeni.cz mel by tam byt jejich seznam podle kraje,pokud se nemylim a staci zaavolat a ony ti urcite rady poradi…
Hlavne to chce vydrzet,a zbytecne to nevzdavat,ale i kdyby to presto vsechno neslo nic si z toho nedelej,nebudes o nic min horsi mamou kdyz nebudes sveho drobka kojit ![]()
S pozdravem
Trinitrona Jenik 9,5 mesice
ps:jeste k tomu podavani caje,caje jo,ale ne v tak velkem mnozstvi,opravdu to drobkovi zacpe zaludek a pak je jasne ze uz od Tebe nechce.Par lzicek mezi kojenim to jo,ted jsou horka,ale tolika misto kojeni,to asi opravdu neni moc dobre…
Ahoj holky,
maličkej byl hned v 1.týdnu operován na tříselnou kýlu, protože mu propadávalo střívko a způsobovalo mu to nemalé problémy. Už v porodnici mu nešlo pít z jednoho prsa vůbec. Já sama piju jak fenyklový čaj tak pro kojící matky a jím jen to, co nenadýmá a nekořeněné, piji nebublinkové vody, přesto maličkej trpěl. Už v porodnici mu museli dávat pořád rourku, koupili jsme gel na prdíky, pak i kapky a když měl malej pak horečky, řekl sám doktor, že mu máme dávat čaj-malej byl asi dehydrovaný,ačkoliv bez prsa byl tou dobou sotva 45min-kojili jsme někdy i 1,5hodiny. Maličkej se vztekal a škubal sebou/příspěvek Problémy s kojením/ a nebumbal. Když začal dostávat čajík, uklidnilo se to-na čas se ustálilo i krmení a malej si vytvořil sám režim, který mu vyhovoval.Jedl po 3hodinách 30minut a v noci byl po 10-15minutách najedený a spinkal. Teď je to najednou jinak, ale když nemusím, umělé mlíčko mu nedám-v noci jsem kojila 2× 45min, ráno víc jak hodinu. Starosti mi dělá trošku to, že to jedno prso odmítá úplně a mě se nedaří z něj odstříknout už ani kapičku.Co se týče laktačních poradkyní-v porodnici s námi trávili spoustu času a když jednou malého málem udusili-cpali mu prs do pusinky tak až se z toho zalknul a ta pracovnice pak sama měla strach a nosila ho 15min v náručí,aby to malej rozdýchal-tak pak mi ho bylo ale opravdu líto. Ani druhý pokus s laktační poradkyní nevedl k úspěchu. Nepomohla ani sprcha ani masáž prsou.Přeci nenechám maličkého hladovět. Lisa2
Ahoj maminy,
naše mimčo, se kterým jsem u kojení zápasila od narození a kterému budou 3.9. 3měsíce, už asi moje mlíčko nechce.
Je pravda, že už od narození byly problémy, takže jsme skončili na tom, že jsem kojila jen s kloboučkem-poslední týden po 2hodinách a krmení trvalo min.40min.Pak ještě čaj-fenyklový kvůli prdíkům a nehledě na to malej plakal i 15min po krmení a vypil i 500ml čaje denně-doktor řekl, že si to reguluje sám. Jenže včera večer měl místo papání záchvat pláče-až hysterický-nemohli jsme ho utišit, vycucl jen pár kapek a pak už to ani nechtěl, manžel ho utišil čajem a po 2hodinách nepřetržitého pláče jsme maličkému dali 60ml umělého mlíčka. Malej to vypil, i když na začátku se ještě uklidňoval a nechtěl ani tohle,ale když dopil, chtěl ještě.V noci papal déle než obvyklých nočních 15min,ale dnes odpoledne se opakoval včerejší večer a malej dostal 110ml umělého, navečer u dalšího kojení se po 30min podařilo přemluvit ho ke kojení,ale poslední kojení se nekonalo vůbec-jelikož jsme dokrmili v 19hod-1h před posledním papáním, nestihlo se mi udělat mléko a malej si ani necucl-zase plakal,ale měla jsem připraveno jen 60ml umělého a pak než jsem mu připravila nové, už ho nechtěl a chtěl opět jen čaj. Zkoušeli jsme všechno možné-dokonce manžel zkoušel malému mlíčko roztahat,ale i on silou dospěláka vycucl jen pár kapek. S odstříkáním mám problémy také od začátku,takže ani tady cesta nevede.Už týden jsem něco podobného tušila a včera náhodou jsme v lékárně dostali ke koupenému čaji balení mlíčka HIPP, takže jsme požili toto. Malej neblinkal,ani si jinak nestěžoval a jeho chuť mi připomíná mateřské mlíčko. Teď ale nevím, co to znamená-jestli se mi malej odstavuje, nebo co se děje? Čaj dostává z láhve od narození,takže tím to není-nedostával by,ale už v porodnici mi ho přinesli 2.den s dudlíkem a před jeho operací mu také dávali vodu z láhve. Můžete mi někdo poradit? Je sice hezké, že už nemusím být díky krmení tak uvázaná-museli jsme kojit vždy v soukromí a to po 2hod,takže jsem nemohla jít bez něj nikam-ani plavat,ani cvičit-ale za tuto cenu o to nestojím. Je mi najednou hrozně líto, že by kojení mělo skončit, i když probíhalo složitě.
Lisa2