Moje studium na VŠ

5
8.6.22 18:15

Moje studium na VŠ

Ahoj Všem,
Rád bych se podělil o své zážitky se studiem, třeba se tu najde někdo kdo je na tom podobně. Jako většina lidí na gymnáziu jsem nevěděl kam směřovat svůj život. Na gymplu mě bavila Matika a chemie. Po rozhovoru s profesorkou Biologie, která mi říkala ať jdu na technický obor a následném rozhovoru s profesorkou Chemie, která mi doporučovala studium medicíny, jsem nakonec maturoval ze dvou matematik a šel na ČVUT( to byl rok 2020 a začal covid). Na ČVUT jsem došel k názoru, že technický směr nechci dělat a začal jsem se připravovat na medicínu. Na přípravu jsem ale v tu dobu měl jen okolo 3 měsíců. Nebyla tak důkladná a nevedel jsem z čeho se učit. Na medicínu jsem tedy nebyl přijat. Letos to zkouším znovu. Už teď vím, že jedna Fakulta mi o bod nevyšla (LF Plzeň). Můj dotaz zní. Pokud bych se teď nedostal znovu, má smysl to zkusit ještě jednou? Nemá někdo podobnou zkušenost?
Píši na tuto stránku, protože doufám, že tu je jednak hodně lidí a třeba i hodně mediček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
462
8.6.22 18:26

Odvolej se, jestli to nevyslo o bod, mas sanci, rekla bych

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9127
8.6.22 18:27
@Vasek002 píše:
Ahoj Všem,
Rád bych se podělil o své zážitky se studiem, třeba se tu najde někdo kdo je na tom podobně. Jako většina lidí na gymnáziu jsem nevěděl kam směřovat svůj život. Na gymplu mě bavila Matika a chemie. Po rozhovoru s profesorkou Biologie, která mi říkala ať jdu na technický obor a následném rozhovoru s profesorkou Chemie, která mi doporučovala studium medicíny, jsem nakonec maturoval ze dvou matematik a šel na ČVUT( to byl rok 2020 a začal covid). Na ČVUT jsem došel k názoru, že technický směr nechci dělat a začal jsem se připravovat na medicínu. Na přípravu jsem ale v tu dobu měl jen okolo 3 měsíců. Nebyla tak důkladná a nevedel jsem z čeho se učit. Na medicínu jsem tedy nebyl přijat. Letos to zkouším znovu. Už teď vím, že jedna Fakulta mi o bod nevyšla (LF Plzeň). Můj dotaz zní. Pokud bych se teď nedostal znovu, má smysl to zkusit ještě jednou? Nemá někdo podobnou zkušenost?
Píši na tuto stránku, protože doufám, že tu je jednak hodně lidí a třeba i hodně mediček…

Ahoj, mě taky nejvíc bavila matematika a chemie, i jsem z nich maturovala. Pokud vím, tak 1. LF UK v Praze dává teď docela dost bodů navíc za dobré známky z matematiky na koncových vysvědčeních a za maturitu z matematiky za 1, nebo 2. Mrkni na jejich stránky, třeba by ti to přidalo body, aby ses tam dostal (pokud se tam letos hlásíš), pokud ne, tak to zkus příští rok.

Mrzí mě, že ses nedostal do Plzně, za nás to byla „nejlehčí“ medicína na to se tam dostat, dávali jsme si tam se spolužáky přihlášku v prváku na medicíně, kdybychom nezvládli 2. LF. Ale pokud to nevyšlo o bod, tak máš asi velikou šanci, že ještě posunou bodovou hranici, ne?

Za mě je medicína srdcovka a být tebou bych tam šla ještě i další rok, kdyby to letos nevyšlo. Můžeš zkusit nějaký přípravný kurz a dobré mi přijdou učebnice Biologie člověka a Genetika od Kočárka, chemii jsem se učila z vypracovaných maturitních otázek a fyziku tak nějak ze sešitů. Jinak já medicínu skončila ve 4. ročníku kvůli psychické nemoci, ale pořád mě trápí, že jsem ji nedodělala za mě je to jeden z nejzajímavějších VŠ oborů, i když někdy je to pořádná dřina. Moc ti držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
8.6.22 18:37

@Vasek002 jestli jsi se 2× po sobě nedostal, tak se na to vykašli. Ta škola je těžká a když máš problém udělat přijímačky, tak se tam budeš hrozně trápit. Já medicínu studovala a když jsem šla k přijímačkám, tak jsem věděla, že pokud to na poprvé nevyjde, tak budu studovat něco jiného a znova to zkoušet nebudu. Brala jsem to tak, že pokud se nedostanu napoprvé, tak na to prostě nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
8.6.22 18:58

@Lucka1111 Tak já odešel z ČVUT, na gymplu jsem neabsolvoval semináře z Biologie a chemie. Takže si myslím, že to, že se člověk hned nedostane a není mezi 150 vyvolenými z 2000 uchazečů (aktuální stav na 3LF) neznamená, že na tu školu nepatří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2382
8.6.22 19:13

Jestli tě ten obor zajímá, tak bych se hlásila klidně 5×… Ono, u kluka zas takový tlak stihnutí studia není a pokud máš případně pořešené i finance (přecijen u medicíny se moc brigádničit nedá - ale můžeš se teď, kdyby to odvolání nevyšlo, nějak finančně zaopatřit dopředu). Si vezmi, že třeba takový Hilšer začal medicínu studovat dokonce až před třicítkou, a lidi ho i tak mají za odborníka. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
8.6.22 19:13

@Vasek002 tak pokud se na tu školu nedostaneš 2× po sobě, tak si myslím, že na to fakt nemáš. To je můj názor. Proč se tam cpát za každou cenu? Není to lehká škola. A ty přijímačky nejsou nějak extra těžké, tedy oproti tomu co Tě pak čeká ve škole. Pokud se letos nedostaneš, tak nastoupíš na školu v kolika letech? Ve 22? Připočti minimálně 6 let studia (u nás z kruhu cca čtvrtina lidí končila o rok později, 3 lidi vůbec nedokončili - a to jsem byla na 2.LF, na 1.LF je odpad daleko vyšší, tak nedodělá školu možná polovina přijatých) Od 26 let si budeš muset platit zdravotní pojištění. No dostuduješ v minimálně 28 letech a pak Tě čeká dalších několik let práce a studia než uděláš atestaci a bude z Tebe samostatně pracující lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
8.6.22 19:20

@Lucka1111 Myslím, že dost dobře nechápeš mou situaci. Je velký rozdíl absolvovat dvouleté semináře na gymnáziu a hlásit se na medicínu a nebo se pro medicínu rozhodnout později, což je můj případ. A ty si myslíš, že dokončit VŠ ve 28 letech je taková hrůza oproti lidem z ČVUT, kteří končí ve 25 nebo 26 letech? Plus si myslím, že nemáš pravdu ohledně platby pojištění. Limit 26 let platí pro studia, která jsou bakalářská s navazujícím magisterským programem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7565
8.6.22 19:28

@Vasek002 od 26 let si zdravotní platíš i na magisterském.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9127
8.6.22 19:32
@Vasek002 píše:
@Lucka1111 Myslím, že dost dobře nechápeš mou situaci. Je velký rozdíl absolvovat dvouleté semináře na gymnáziu a hlásit se na medicínu a nebo se pro medicínu rozhodnout později, což je můj případ. A ty si myslíš, že dokončit VŠ ve 28 letech je taková hrůza oproti lidem z ČVUT, kteří končí ve 25 nebo 26 letech? Plus si myslím, že nemáš pravdu ohledně platby pojištění. Limit 26 let platí pro studia, která jsou bakalářská s navazujícím magisterským programem…

Já taky nechodila na seminář z biologie, protože mě nebavila zoologie a botanika, na seminář z chemie jsem chodila rok a tam jsme s novou profesorkou zachraňovali ty ztracené 3 roky s příšernou chemikářkou, která nás nic nenaučila, takže zas úplně bych se na ty semináře nespoléhala, ve třeťáku jsem chodila na matematické semináře. Když jsi byl na ČVUT, tak ti snad jde fyzika a ta, alespoň z mé zkušenosti, často rozhodne, protože biologii a chemii se nadrtí skoro každý. Jak jsem tady psala výše, tak na biologii ti doporučuji Kočárka, má super učebnice a když je přečteš a k tomu projdeš modelovky, tak bys na biologii měl být připraven. Já bych to na tvém místě ještě do třetice zkusila, kdyby to letos nevyšlo, dnes studují i starší lidé. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2382
8.6.22 19:33
@Lucka1111 píše:
@Vasek002 tak pokud se na tu školu nedostaneš 2× po sobě, tak si myslím, že na to fakt nemáš. To je můj názor. Proč se tam cpát za každou cenu? Není to lehká škola. A ty přijímačky nejsou nějak extra těžké, tedy oproti tomu co Tě pak čeká ve škole. Pokud se letos nedostaneš, tak nastoupíš na školu v kolika letech? Ve 22? Připočti minimálně 6 let studia (u nás z kruhu cca čtvrtina lidí končila o rok později, 3 lidi vůbec nedokončili - a to jsem byla na 2.LF, na 1.LF je odpad daleko vyšší, tak nedodělá školu možná polovina přijatých) Od 26 let si budeš muset platit zdravotní pojištění. No dostuduješ v minimálně 28 letech a pak Tě čeká dalších několik let práce a studia než uděláš atestaci a bude z Tebe samostatně pracující lékař.

Takže na tom ve výsledku bude skoro stejně blbě jako průměrná medička/lékařka, která sice vystudovala řádně a včas, ale bohužel chtěla mít dítě před 40. :mrgreen: Fakt trága. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9127
8.6.22 19:38

@Vasek002
A mrkni tady: https://www.lf1.cuni.cz/…-a-olympiady
na 1.LF dávají za tu matematiku až 30 bodů, pokud jsi měl jedničky a dvojky a maturitu za jedna, nebo dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
8.6.22 19:42

@Vasek002 no dejme tomu, že by ses nedostal napoprvé, když ti v tu dobu chyběly semináře biologie a chemie. Ale měl jsi celý rok na to aby ses učil. Takže pokud se nedostaneš ani letos, tak bych opravdu zvážila, jestli to zkoušet znova. A nedostal jsi se pro velký počet zájemců, nebo jsi neměl minimální počet bodů nutný pro přijetí? Jestli to druhé, tak se na to fakt vykašli. Ptal jsi se na názor, ten jsem ti napsala. Já bych ve tvé situaci znovu přijímačky nedělala. Ale já vím, že bych je nedělala ani podruhé, kdybych se poprvé nedostala. V době kdy jsem na ně šla, jsem byla přijatá na učitelství biologie a tělocvik a prostě bych vystudovala to. Když to vezmu zpětně, tak přijímačky byly na medicíně to nejlehčí, každá větší zkouška na medicíně byla těžší než přijímačky nebo maturita. A atestace z interny byla ještě horší, tolik stresu jsem nezažila za celé studium medicíny dohromady. A to jsem školu studovala fakt v pohodě, ani jedinou zkoušku jsem nedělala 2×. Ohledně platby zdravotního pojištění pravdu mám. A je otázka zda Ti nebudou počítat do let studia i ten jeden ročník ČVUT, tedy pokud nevystuduješ za 6 let, tak budeš platit i nějaký rok studia. Ale možná ne, protože na ČVUT jsi byl v bakalářském studiu a tady je rovnou magisterské, tak možná se to přičítat nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
8.6.22 19:50

@Lucka1111 Dobře, beru tvůj názor a asi je správný. Ale stejně to zkusím ještě jednou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4595
8.6.22 20:10

Mela jsem v rocniku 3 inzenyry. Proste zjistili, ze to, co delaji, tak neni to pravy. Takze zacatek studia kolem tricitky. Ale (minimalne tedy 2 z nich) byli presvedceni, ze to je ta spravna a konecna volba. Ja bych rekla, ze to zkusit mas, ale jen v pripade, ze jsi skalopevne presvedcen, ze tohle je opravdu to, co chces delat az do duchodu. A ne, ze neco te neba, tak treba zkusis zas neco jineho. A procti si, jaka je realita - sluzby, financni ohodnoceni, atestace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová