Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj. Právě řešíme hypo na byt a vyběhla na nás ve srovnání hypotéka od monety. Vrtá nám hlavou, proč je o procento a půl níž než třeba co mi nabízí má banka. A vlastně všechny ostatní. Nebral jste si nikdo od nich hypo úvěr? Řešíme zda tam není zakopaný nějaký pes. Díky ![]()
@Pavlas1234 Podivej se na rpsn, jestli tam nejsou poplatky. Jinak nejlepsi procenta dostanes pres financniho poradce a jeste ti vyresi papiry. Vzdycky jsem pres ne dostala nizsi procenta nez jsou prezentovane a nez banka nabizi verejne.
Právě RPSN 4,80. A má banka, po 15 letech poctivé služby a výborné bonity, mi nabízí 5,79. A to ještě jen úrok, čili RPSN tipuji nad 6. Já to řeším takhle na netu abych tam založil účet a přesměroval výplatu. Aby už tam něco chodilo. Poradce se do toho určitě zapojí (realitky to nabízejí při prodeji automaticky). Díky
Některé banky mají lepší podmínky. Taky jsme při výběru hypo oslovili prvně své banky, ale ani jedna nenabídla pořádnou nabídku, tak jsme šli k jiné. Až když jim přišla žádost o převod peněz, tak najednou by prý vše šlo.
@olivovyolej píše:
@Pavlas1234 Podivej se na rpsn, jestli tam nejsou poplatky. Jinak nejlepsi procenta dostanes pres financniho poradce a jeste ti vyresi papiry. Vzdycky jsem pres ne dostala nizsi procenta nez jsou prezentovane a nez banka nabizi verejne.
A také se jinak „dívá“ banka na svého klienta, který je u ní léta, a má tak přehled o jeho platební historii (zda měl někdy půjčku a zda ji bez problémů splácel) - a jinak pak posuzuje nového klienta, kterému určitě nenabídne úrokovou sazbu avizovanou v reklamě
.
Když jsem řešila svou hypotéku, tak jsem se kvůli ní „vrátila“ ke své původní bance, ačkoli už jsem u ní měla rozjednanou výpověď… A díky své finanční poradkyni jsem dostala i slušnou úrokovou sazbu, o které bych si jinak coby samožadatelka mohla nechat jen zdát
.
@Pavlas1234 Ten pocit chapu. My meli dlouhe roky ucet u jedne banky, stavebko pres ne, takze historii plateb a vyplat, porad slibovala bankerka, ze az bude hypo, tak urcite vyhodne a nabidku meli naprosto nejhorsi pro nas.
A pak kdyz financni poradce resil hypoteku a nechaval nacenit napric, tak jeste mu dali o neco nizsi procenta
Tak jsem si rikala, ze fakt jim nikdy neverit.
@Petra_VM No na „sveho“ klienta se diva hur nez na kolemjdouciho z ulice, kdyz doslo na lamani chleba ![]()
@Aspera píše:
Některé banky mají lepší podmínky. Taky jsme při výběru hypo oslovili prvně své banky, ale ani jedna nenabídla pořádnou nabídku, tak jsme šli k jiné. Až když jim přišla žádost o převod peněz, tak najednou by prý vše šlo.
Aha… Tak, že by mi tenkrát pomohlo to, že jsem od své původní banky byla prakticky už na odchodu? ![]()
@olivovyolej píše:
@Petra_VM No na „sveho“ klienta se diva hur nez na kolemjdouciho z ulice, kdyz doslo na lamani chleba
Asi to tak bude
.
Omlouvám se za zavádějící odpověď - než jsem stihla dopsat svůj příspěvek, tak zakladatelka přidala další informace ohledně přístupu její „mateřské“ banky
.
P. S.: Také mám stále v plánu (jen co mi skončí fixace) od své původní banky odejít, protože mi pořád připadá nepříjemně zkostnatělá
.
@Petra_VM píše:
Aha… Tak, že by mi tenkrát pomohlo to, že jsem od své původní banky byla prakticky už na odchodu?
Ty jo, to by ale bylo docela mozne. Kdyz reknes, ze odchazis, verim, ze najednou maji vyhodne nabidky ![]()
Tak ten urok v sobe ma podminky napr. ze zaroven musis u nich zalozit zivotni pojisteni apod. ![]()
@smile_xxx píše:
Moje „mateřská“ banka, u které jsem měla účet hned po škole, mi nenabídla vůbec žádné výhody. Přes finančního poradce jsem dostala super úrok, ale u jiné banky. Pak jsem dělala refinancování na jinou nemovitost, zůstala jsem u stejné banky, a dokonce mi odpustili pokutu za předčasné splacení hypo, protože tu novou jsem si brala zase u nich. Ale zase, jen díky finančnímu poradci.
To je jak s mobilními operátory a dalšími velkými firmami - dokud jsi věrný platící zákazník, tak není třeba tě kazit výhodnějšími nabídkami, dokud to nevypadá, že bys chtěla odejít ![]()
@olivovyolej Konkrétně u Monety ten zprostredkovatel není pravda - oni naopak mají podmínku, že si hypotéku založíš napřímo u nich.
4,49% nabízejí s pětiletou fixací, což je podle mě v tomhle okamžiku nesmysl fixovat na tak dlouho.
Je tam podmínka sjednat si k tomu pojištění (ale fakt je, že sazba je zajímavá i s tou pojistkou).
Jo a ještě jsem si vzpomněla, že ty nejnižší sazby nabízejí výhradně na refinancování už existující hypotéky.