Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé těhulky a maminky…
Monitor dechu je dobrá věc, protože Syndrom náhlého úmrtí novorozence je stále naprosto neprozkoumán a stává se to zdravým dětem.
je ale dobré vědět i několik dalšich preventivních rad (vše co tu píšu vím ze školy, tzn.2.Lékařská fakulta Motol)
1. Dítě nesmí spát na bříšku
2. Nemá spát v přetopené místností
3. Alkohol v mléce kojící matky může taky způsobit zástavu dechu
4. A TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ: mUSÍTE NAPROSTO PŘESNĚ VĚDĚT, CO BUDETE DĚLAT, AŽ MONITOR DECH ZAČNE HOUKAT.nA SANITKU SE V TAKOVÝCH PŘIPADECH ČEKAT NEDÁ !!!! Každa maminka musí umět první pomoc při zástavě dechu a pak už se opravdu není čeho bát…
Ahoj,
sorry, ale tohle jsou všeobecně známá fakta… Když už studuješ medicínu, tak jsi měla spíše napsat tu první pomoc při zástavě dechu dítěte… ![]()
Pavla
Já se připojuji k Pavle, toto jsou pořád dokola omílané věci, k těm rizikovým faktorům ještě patří předčasně narozené dítě, nízká porodní hmotnost, rodiče-kuřáci, a další.
Mě by spíš taky zajímala ta první pomoc, když už. My máme dítko větší, kterého se to netýká, ani monitor jsme neměli a spával na břichu, neb jinak nespal vůbec (ona teorie je super věc, ale sama uvidíš, že v praxi to tak často prostě nejde
) Ale třeba k dalšímu dítkou si monitor taky pořídím…
K.
Ahoj,
tak já jsem monitor dechu pořídila - od kamarádky používaný. Všechny ty zá:,–(y samozřejmě znám a ta první pomoc - je uvedena v „příbalovém letáku“, jestli se to tak dá nazvat
Ještě jsem se do toho ale ani nepodívala… ![]()
Hm, medičko, to jsou celkem známé věci
; další rizikový faktor, který holky ještě nezmínily, je třeba výskyt SIDS v rodině.
MMCH, můj syn míval apnoické stavy v poloze na zádech (já je mívám dodnes a nikdo mi není schopen říct proč). Dusil se už v porodnici, doma první noc řval monitor několikrát jako zběsilý a od té doby spí na bříšku k všeobecné spokojenosti. Četla jsem pár studií z anglosaských zemí, narozdíl od ČR tam kladou důraz spíš na vhodnou teplotu v místnosti. Ono to opravdu vždycky nejde podle knížek…
Pokud máš něco k té první pomoci, sem s tím
.
Eva
Dalším rizikovým faktorem je reflux ![]()
Opravdu by bylo lepší napsat první pomoc, od skoro profíka ![]()
Milé všechny…
Mám radost, že jseou to pro Vás „známá fakta“…
To je právě to, čeho chtějí pediatři docílit..Aby to všichní věděli.
Vy to možná víte, ale budete se divit, kolik ženských přichází do Motola a netuší níc. A když se jim řekne, co maj dělat, tak to třeba stejně nedělaj.
Nechtěla jsem Vás podcenit…Jen nam ve škole říkají: „Omílejte to dokola!“, tak jsem „omílala“
![]()
Co se týče první pomoci, hned vam ji napíšu. (vezmu to podle poznámek)
Jedna je ta, co je všude v knížkach (českých) druhá taková,co nas učili jako novinku (americká)
Takže ta klasická:
je tady
http://www.miminet.cz/clanky.php?…
Je ideální, když jeden ze zachránců hned volá RZP a druhý resuscituje
A teď ta nová:
1. Zjistíme že nedýchá, přiložením tváře k nosu(trvat by to mnělo jen par vteřin, když si nejsme jistí, stejně pokračujem)
2.Zakloníme hlavičku(jemně) a zatahnutím za bradičku otevřeme ústa(předsuneme)
3. Obepneme svými ústy nos a pusinku dítěte a dýchneme do něho POUZE OBSAH SVÝCH ÚST, NIKOLI PLIC
4.toto uděláme dvakrát
5.PŘILOŽÍME UCHO K SRDÍČKU, pokud nebije, najdeme prsty prostředek hrudní kosti a dvěmi prsty velice rychle stlačujeme tak na hloublku 2-3cm
6.Po 15 až 30 stlačeních přestaňte a druhý zachrance 2× dýchne
7.To, co je na tom nové je, že se má radějí delat srdeční masaž, než dýchání. Zjistilo se, že je důležitější aby srdičko pumpovalo krev. Taky se zjistilo, že hyperventilace (moc vzduchu) neprospívá
Jsou to poznámky z výuky, ale něco z toho je i zde(tady je to ale pro lekařskou i laickou resuscitaci dohromady)
http://www.nlk.cz/nlkcz/uvod.php?…
Medičko - díky; tak koukám, že klasickou resuscitací jsem nic nezkazila (Dalis je naživu a vyvíjí se normálně, takže asi ne
)
Máš pravdu, že spousta lidí absolutně netuší jak pomoci, přes veškerá BOZP školení, autoškoly aj., ani se nezajímá (holky, co sem chodí, jsou ovšem typické tím, že často ví a chtějí vědět fakt hodně, až to pak někdy doktory točí
) Měla jsem před lety s první pomocí hodně špatnou zkušenost a od té doby vím, že štěstí přeje připraveným.
Hezký zbytek těhu a zdravé mimi. Eva
Medičko,
nás vždycky učili, že resuscitovat miminko má pouze jedna osoba! To, že jeden masíruje a druhý dýchá je nějaká novinka? Neber to zle, pokud je to tak, ráda se přiučím…
Maxiku : Máš ve všem, co jsi nasala narostou pravdu!!!!
Tady se řeši tolik nesmyslu a lidi neumí to základní, resuscitovat…Podle mně, by se tomu mnělo věnovat tolik času a energie, kolik se na školach věnuje prevenci AIDS(nic proti preveci AIDS!)
Resuscitace je ale fakt důležitá a lidi se boji, že tim „něco zkazí“…Pravidlem je, lepší jakakoli resuscitace, než žádná!!!
Sunnyside Vycházím z toho, že i při té „klasické“ resuscitaci pokud ji dělají zdravotnici, tak jsou dva. Co se týče té nové, tak samozřejmě je lepši, když jsou tam dva.Hlavně proto, že NESMÍME DAT RUCE PRYČ Z HRUDNÍČKU DÍTĚTE, jen počkáme, až ten druhý „dýchne“ a pokračujeme ve stlačování. Důležite je u novorozence stlačit hrudníček tak 120×/min a u kojence tak 100× /min Když si to zkusíte představit, to je drsný fofr, až 2× za sek!!