Morální hledisko

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13141
3.3.14 21:47

Já bych ti doporučila, aby jsi odpustila. Aby jsi odpustila sobě, že jsi to chtěla řešit a nemohla. Sama se srovnej se sebou. Odpusti i zbytku rodiny, že reagovali a řešili to tenkrát tak, jak to udělali.
Nemusíš se s nima stýkat, ale můžeš jim odpustit jejich tehdejší chování. Až to uděláš, neuvěřitelně se ti uleví. Veř mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
3.3.14 21:47

@Paradise no jenže tvůj táta určitě neměl přes 3 promile, v tom vidím dost zásadní rozdíl, kdyby v té nehodě nebyl alkohol jeden mrtvý a dva těžce zraněný tak by to taky bylo jiné

@omites nestýkám

@1.zizi sebeúcta a morálka to se u nás nenosí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.14 21:48

Celý život jsem si myslela že jsme v rodině poctiví, až mi odbylo 18 a šla jsem s máti nakupovat tak ani neskrývala že tam krade šperky (bižuterii) - protože za to ty peníze prostě nechce dát. Je to dlouhodobé a já jsem byla morálně úplně v háji.

Nechodím s ní už nakupovat, necítím se pak dobře.

• Citovat
  • Upravit
1055
3.3.14 21:48

Já bych asi měla tendence vybojovat spravedlnost po letech, užíralo by mě, že to vyšumělo doztracena. Akorát je otázkou, jestli má smysl se v tom teď po letech šťourat. Myslím tím z hlediska důkazů, dokumentace, která se mohla i nemusela „ztratit“.
Možná taky považuju za důležitý položit si otázku - co když se spravedlnosti (z nejrůznějších důvodů) nedovolám a jenom tím rozhádám rodinu? Mám na to, abych snášela, že mě budou vnímat jako… sem si dosaď cokoli, jak tě můžou totálně naštvaní příbuzní titulovat. Mám na to, že kvůli mojí potřebě šťourat se v minulosti se rozhádá rodina tak, že už se to nespraví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
3.3.14 21:50
@anickadomnik píše:
@Tereza1986 bylo to odloženo, vzhledem k vlivu rodiny silně pochybuji o tom že to vůbec někdy někdo snahu vyšetřovat měl

Proto myslím, že hlášení kamkoliv je zbytečné. Zajímavé je, že to bylo odloženo, když viníka znají. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
3.3.14 21:52

Mě třeba vadí že takový člověk dál řídí, a dál řídí i ožralej… a určitě má rodina není jediná která podobné privilegium svému členovi zařídila, takže mě napadá otázka kolik takových tu je

@omites odpustit asi nedokážu sobě ano ale ostatním více zainteresovaným a v té době na rozdíl ode mě dospělým, tedy určitě ne

@Zenyatta teď už to nemá smysl, to vím, jen mě zajímal ten názor ostatních, jestli by šli proti vlastní rodině nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
3.3.14 21:53

@Tereza1986 no nějak to uzavřít museli ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
3.3.14 21:55
@anickadomnik píše:
@omites odpustit asi nedokážu sobě ano ale ostatním více zainteresovaným a v té době na rozdíl ode mě dospělým, tedy určitě ne

Jenže tím netrestáš je, ale ty se tím užíráš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7765
3.3.14 21:56

Tehdá bych asi držela pusu, páč ve 13 letech to člověk sice vnímá, ale moc toho neudělá a je zavislej na své rodině.

Dnes bych to asi nezvládla a udělala to. I když to si jen myslím. Těžko říct, jak bych se opravdu zachovala.
Já bych asi nedokázala žít s tím co se stalo a s tím, že za to nikdo nebyl potrestán i přes to, že šlo o někoho z rodiny a kort, jestli to někoho stálo život a někdo si nese následky do konce života.

Nemohla bych žít s tím, že ten někdo i kdyby to byl můj otec či matka za to nebyl potrestán. Nebavíme se o maličkosti, ale o životě člověka a to je moc..

Je to jen můj názor. Neříkám, že je správný, ale já to tak vnímám. Přeji ti hodně sil. Musí to být hrozné žít s tímto :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
3.3.14 21:58
@Paradise píše:
@anickadomnik vem to takhle.Moje máma byla v osmém měsíci těhotenství, jeli s tátou autem-táta řídil a nabourali-máma byla zraněná a předčasně musela porodit-brácha v té době otok na hlavě-nevěděli zda to zanechá následky. Za mámou přišla policie zda chce, tátu obvinit za ublížení na zdraví? Co bys tedy udělala? Obvinila vlastního muže a otce svého dítěte?

Tvůj táta to ale určitě neudělal v ožralosti ne? To je dost podstatný rozdíl.
Každý může způsobit nehodu, ale pokud je pod vlivem tak to chce trest. Zvlášt když jsou z toho takové následky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
3.3.14 21:58
@anickadomnik píše:
Mě třeba vadí že takový člověk dál řídí, a dál řídí i ožralej… a určitě má rodina není jediná která podobné privilegium svému členovi zařídila, takže mě napadá otázka kolik takových tu je@Zenyatta teď už to nemá smysl, to vím, jen mě zajímal ten názor ostatních, jestli by šli proti vlastní rodině nebo ne

Kdyby to nebylo promlčený, ale třeba rok zpátky, tak asi jo. Obzvlášť pokud píšeš, že ten člověk jezdí dál ožralej. To už bych do toho možná šla, prostě by mi to nedalo, nejspíš by se mi hlavou honilo něco v tom smyslu, že může zabít znova, tak radši budu v nemilosti rodiny, než se dozvědět o dalších těžce raněných nebo mrtvých vinou toho ožralýho řidiče. Asi bych to vnímala jako prevenci dalšího možnýho neštěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
3.3.14 21:59
@omites píše:
Jenže tím netrestáš je, ale ty se tím užíráš.

já to chápu, ale já prostě nedokážu někomu odpustit že zabil někoho jiného, ještě kdyby nebyl namol tak jo byla by to nehoda nehody se stávají, ale tím že byl namol tak ne, on ani nebyl schopnej stát na nohou a sedl do auta a řídil, ano ty další dva byl blbý protože mu do toho auta pomohli a sedli si k němu, také na tom mají svůj díl viny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
3.3.14 22:02
@anickadomnik píše:
já to chápu, ale já prostě nedokážu někomu odpustit že zabil někoho jiného, ještě kdyby nebyl namol tak jo byla by to nehoda nehody se stávají, ale tím že byl namol tak ne, on ani nebyl schopnej stát na nohou a sedl do auta a řídil, ano ty další dva byl blbý protože mu do toho auta pomohli a sedli si k němu, také na tom mají svůj díl viny.

A zamyslela ses někdy nad pravým důvodem proč tě to „žere“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
3.3.14 22:02
@anickadomnik píše:
Mě třeba vadí že takový člověk dál řídí, a dál řídí i ožralej… a určitě má rodina není jediná která podobné privilegium svému členovi zařídila, takže mě napadá otázka kolik takových tu je

Asi takhle, do staré věci bych rozhodně nerýpala, nemáš žádný důkaz a po x letech se s tím stejně nic neudělá, ale pokud dál řídí ožralej, tak já bych tedy zkusila sehnat nějaké „známé“ policajty aby ho chytili, nevadí mi spousta dopravních přestupků, pokud ten člověk ví co dělá, ale ježdění ožralej prostě nesnáším.

Plus tedy jiná věc, stejně jako se neřídí ožralý, tak se ani nejezdí s nikým kdo ožralý je a pokud měl fakt tak hodně, jak píšeš, tak všichni spolucestující to museli vědět, takže ani oni nejsou zcela bez viny, což samozřejmě nic nemění na tom, že měl být řidič potrestaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
3.3.14 22:04

@anickadomnik tak rodinu zřejmě nezměníš, už se s ní ani nestýkáš. Takže horší vztahy než tyhle, už mít nemůžeš.
Spoj se s právníkem a zjisti, jestli to otevřít jde. Nic jiného, krom nějaké psychoterapie pro tebe, aby jsi se s tím aspoň trochu srovnala, mě nenapadá. :nevim:
Pominuli to morální hledisko, na které se ptáš, myslím si, že daleko důležitejší je, aby ty jsi byla v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová