Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky jako puboš jsem zažila tuto situaci v rodině:
Příbuzný pod vlivem způsobil autonehodu, na následky které druhý příbuzný zemřel a třetí má doživotní trvalé následky. Sám ten řidič byl zraněný a několik týdnů v nemocnici. Rodina má dost peněz takže vyšetřování nehody bylo odloženo, trest žádný, jen se musely zaplatit všechny léčebné výdaje špitálu apod. Veřejně se v rodině mluví o tom že to bylo dost drahé - není tím myšlen jen ten špitál, ale podle mě je jasné že to museli někde podplatit protože přeci jen nešlo o promáčklý blatník a tomu řidiči ani nesebrali řidičák.
Myslím že jako dítě na kraji puberty jsem to až tak nevnímala ale poslední měsíce jak se na mě sype hromada jiných starostí tak mě to nutí zamýšlet se nad mým dosavadním životem a pozastavit se nad tím jestli i tenkrát jsem to měla někde někomu nahlásit. Jak byste se zachovali vy? Myslím v tom věku okolo 13 a teď v dospělosti? Ozvali byste se i když byste tím přišli o část rodiny? Já za sebe musím říct že dnes po těch letech bych to nahlásila, jen netuším kam se s něčím takovým vůbec chodí. Když jsem to komentovala jako dítě tak mi bylo řečeno že mám být ticho že tomu nerozumím. Dodnes si pamatuju babičku jak večer u zpráv nadávala na nějakého chlapa který na přechodu srazil chodce a ujel jakej je to grázl apod. tenkrát jsem jí řekla ať se podívá co udělal její vlastní příbuzný, neumíte si představit ten pohled jaký v tu chvíli měla. Myslím že od té doby se na mě ani nepodívala. Ale stojím si za tím že jsem tenkrát měla pravdu. Jaký je váš názor?
Emimino je mistem vsech svatych a poctivych, ale ja bych neudavala a nenahlasovala v pripade blizke rodiny…
@1.zizi píše:
Emimino je mistem vsech svatych a poctivych, ale ja bych neudavala a nenahlasovala v pripade blizke rodiny…
když mě na tom ničí ta děsná přetvářka, jako navenek dokonalá rodinka která odsouzdí každého za krádež balíčku papírových kapesníků a přitom
![]()
Jako 13 puberťák bych dle doporučení držela pusu a asi měla strach to říct-nevím. Já v dnešní podobě-no příjemné by mi to nebylo, ale pro mě je rodina rodina a pokud se celá rodina dohodne na tom, že toto řeší bude nejlepší, tak já „práskat“ nepůjdu. Asi by to poznamenalo můj vztah k dané osobě. Ale rodinu bych „nezradila“.
To je těžký posoudit. Jako měla jsi pravdu, největší právo to napráskat si myslím má ten zraněný příbuzný. No ale těžko říct, jestlí já bych byla schopna to v rámci rodiny udělat
Teď je to už předpokládám promlčené.
![]()
Nechala bych to být. Tehdy jsi byla ještě dítě, tak jak moc bys po sobě bývala chtěla zodpovědnosti? Navíc se tě to netýká, pokud by to rodina chtěla řešit, byla spousta příležitostí u dospělých, co byli do věci mnohem víc zatažení, než ty. Zároveň to ale neznamená, že jim nemůžeš pěkně od plic říct, co si o nich myslíš.
Jak je to dlouho od té nehody? 10, 15 let? Nebude to už promlčené? No i kdyby nebylo a někdo ten případ znovu otevřel, tak co. Podplatili tehdy, podplatí teď, ty půjdeš zbytečně hlavou proti zdi. Já bych nic nehlásila, jenom bych si dala pozor na povedenou rodinku.
@Paradise můj vztah to poznamenalo natolik že se s nimy nestýkám od doby kdy o tom mohu rozhodovat sama za sebe
@Gina108 no on ten zraněný už toho moc nepráskne… není na tom dobře, tedy alespoň nebyl teď s nimy nejsem v kontaktu vůbec
@anickadomnik vem to takhle.Moje máma byla v osmém měsíci těhotenství, jeli s tátou autem-táta řídil a nabourali-máma byla zraněná a předčasně musela porodit-brácha v té době otok na hlavě-nevěděli zda to zanechá následky. Za mámou přišla policie zda chce, tátu obvinit za ublížení na zdraví? Co bys tedy udělala? Obvinila vlastního muže a otce svého dítěte?
@anickadomnik píše:
když mě na tom ničí ta děsná přetvářka, jako navenek dokonalá rodinka která odsouzdí každého za krádež balíčku papírových kapesníků a přitom![]()
![]()
tak se s nima nestýkej.
@anickadomnik píše:
když mě na tom ničí ta děsná přetvářka, jako navenek dokonalá rodinka která odsouzdí každého za krádež balíčku papírových kapesníků a přitom![]()
![]()
ale v kazde rodine je neco a kazda rodina ma sveho kostlivce ve skrini…od toho je to rodina, aby se na ni mohl clovek spolehnout v pripade nouze…v tomhle pripade mel mit ten dotycny, ktery nehodu zpusobil tolik sebeucty, ze se mel priznat sam zvlast, kdyz pri te nehode prisel o zivot clovek…
@Tereza1986 bylo to odloženo, vzhledem k vlivu rodiny silně pochybuji o tom že to vůbec někdy někdo snahu vyšetřovat měl
@Bar20 @zuzouš a ano určitě to bude už dávno promlčené, jen mi jde o to morální hledisko, přiznám se že z toho nemám úplně čisté svědomí i když jsem byla dítě, ale prostě vím že ho zabil a prošlo mu to a nikdo s tím nic neudělal
@Paradise píše:
@anickadomnik vem to takhle.Moje máma byla v osmém měsíci těhotenství, jeli s tátou autem-táta řídil a nabourali-máma byla zraněná a předčasně musela porodit-brácha v té době otok na hlavě-nevěděli zda to zanechá následky. Za mámou přišla policie zda chce, tátu obvinit za ublížení na zdraví? Co bys tedy udělala? Obvinila vlastního muže a otce svého dítěte?
Njn, ale to je legální postup, máma nemusela nikoho uplácet, měla právo jej neobvinit, navíc by si teda moc nepomohla.
I když v tomto případě by to asi taky nikomu již nepomohlo ![]()