Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 byli všichni tři totálně namol, teda 4 ten čtvrtý si to napůl cesty do auta rozmyslel, že na ně se. e a jde ještě dál chlastat tak s nima nejel a on nakonec všechno financoval a zařizoval.
@omites tak já se zase srovnám to jen teď pod vlivem jiných událostí jsem nad tím začala víc přemýšlet a na rovinu myslím že mi pomůže i to že tu většina lidí napsala že by také nehlásily přeci jen možná je to pokrytecké ale vědět že mě ostatní neodsoudí trochu pomůže
@Gina108 píše:
Njn, ale to je legální postup, máma nemusela nikoho uplácet, měla právo jej neobvinit, navíc by si teda moc nepomohla.
I když v tomto případě by to asi taky nikomu již nepomohlo
jj já vím, že to je jiná situace ne tak závažná, ale tady jde o ten pohled, že by měl někdo z rodiny „zradit“ vlastní rodinu.
Z toho bych pak já měla noční můry.
@1.zizi píše:
ale v kazde rodine je neco a kazda rodina ma sveho kostlivce ve skrini…od toho je to rodina, aby se na ni mohl clovek spolehnout v pripade nouze…v tomhle pripade mel mit ten dotycny, ktery nehodu zpusobil tolik sebeucty, ze se mel priznat sam zvlast, kdyz pri te nehode prisel o zivot clovek…
Tak to mi připomíná romskou menšinu, ti svoji rodinu chrání až za hrob. Já jsem ale názoru, že špatné věci a lidé mají být potrestaní - to by si pak mohl každý dělat, co se mu zachce. Bohužel, život je nespravedlivý ![]()
@anickadomnik Nejsem si jistá, zda by mělo cenu tenhle případ probouzet. Budeš za největší mrchu a pokud se z toho tak snadno dostali tenkrát, teď to nebude o nic těžší. Kdyby se ale znovu nějaká nehoda opakovala, určitě bych připomněla tu minulou ![]()
@anickadomnik Nojo, holt za blbost se platí a ti 2 to měli dost drahé… ono je známé, že řidič většinou dopadne ze všech nejlépe, člověk při nárazu podvědomě vždy chrání především sebe. Ale i tak bych to nechala spát a pokusila se s tím nějak (klidně i s nějakou pomocí) srovnat.
@anickadomnik píše:
@Paradise no jenže tvůj táta určitě neměl přes 3 promile, v tom vidím dost zásadní rozdíl, kdyby v té nehodě nebyl alkohol jeden mrtvý a dva těžce zraněný tak by to taky bylo jiné
To máš pravdu, že táta nebyl pod vlivem alkoholu, ale upřímně pokud se jednalo o dospělé osoby, pak je i jejich blbost, že sedli k opilci do auta-to já bych neudělala už v osmnácti. ![]()
@anickadomnik A když to vezmu i z druhé strany, co bys chtěla (ať už tehdy nebo teď) hlásit či říkat, předpokládám, že si s nima ani nejela, ani na místě té nehody nebyla, tudíž z právního hlediska by to nemělo žádnou váhu, že si slyšela, že byl opilý či že to někdo zametl pod koberec.
@omites píše:
Já bych ti doporučila, aby jsi odpustila. Aby jsi odpustila sobě, že jsi to chtěla řešit a nemohla. Sama se srovnej se sebou. Odpusti i zbytku rodiny, že reagovali a řešili to tenkrát tak, jak to udělali.
A nemůže to být tak, že to odpuštění závisí mj. i na potrestání viníka? Ono to musí být hrozně těžký vědět, že někdo zemřel a viníkovi se nic nestalo.
@oveckaK jsem ráda, že alespoň k něčemu nám ta naše neoblíbená menšina je, protože i pro mě je rodina vším.
Samozřejmě původní informace nezněla, že řidič byl pod vlivem.Ale ani to by mé rozhodnutí nezměnilo. Ale přinejmenším (pokud bych byla s rodinou v kontaktu) bych apelovala na to, aby se dotyčný léčil-či to jinak řešil.
@j.a.n.i1 píše:
@anickadomnik A když to vezmu i z druhé strany, co bys chtěla (ať už tehdy nebo teď) hlásit či říkat, předpokládám, že si s nima ani nejela, ani na místě té nehody nebyla, tudíž z právního hlediska by to nemělo žádnou váhu, že si slyšela, že byl opilý či že to někdo zametl pod koberec.
a ano to byla součást mého původního dotazu, absolutně nevím kam a jakým způsobem něco podobného nahlásit
![]()
@Paradise píše:
@oveckaK jsem ráda, že alespoň k něčemu nám ta naše neoblíbená menšina je, protože i pro mě je rodina vším.Samozřejmě původní informace nezněla, že řidič byl pod vlivem.Ale ani to by mé rozhodnutí nezměnilo. Ale přinejmenším (pokud bych byla s rodinou v kontaktu) bych apelovala na to, aby se dotyčný léčil-či to jinak řešil.
Ano, v původní informaci je psáno, že byl řidič pod vlivem ![]()
@Paradise hned v úvodním příspěvku na začátku je psané že byl pod vlivem podle mě je to stěžejní informace
@Zenyatta píše:
A nemůže to být tak, že to odpuštění závisí mj. i na potrestání viníka? Ono to musí být hrozně těžký vědět, že někdo zemřel a viníkovi se nic nestalo.
ono spíš jde o to, že překypuje negativními emocemi v tomhle směru. Když dovolí sama sobě si odpustit, jim odpustí, odpustí (upustí) se i ty emoce a při vzpomínce na to, už nebude cítit uvnitř hořkost.
Odpustění jako takové nezáleží na potrestání. Někdy se stane, že i když trest nastal, žádná satisfakce nepřichází, i když jsme si mysleli, že až bude viník potrestaný, pak se nám uleví. Toho člověka to už ale nevrátí a stále nám třeba chybí. Takže neznamená, že když se potrestá viník, pak dojde automaticky k odpuštění a vyrovnání se s tím.
Uznávám, že to může tomu vyrovnávání se s tím pomoc, ale není to samospasitelné.
Jako chápu, že oko za oko nebo zub za zub je v naší společnosti běžné, ale nevytváří to vnitřní klid, to až to odpuštění.
@anickadomnik píše:
@Paradise hned v úvodním příspěvku na začátku je psané že byl pod vlivem podle mě je to stěžejní informace
to se omlouvám, uniklo mi to. ![]()
@Paradise píše:
@anickadomnik vem to takhle.Moje máma byla v osmém měsíci těhotenství, jeli s tátou autem-táta řídil a nabourali-máma byla zraněná a předčasně musela porodit-brácha v té době otok na hlavě-nevěděli zda to zanechá následky. Za mámou přišla policie zda chce, tátu obvinit za ublížení na zdraví? Co bys tedy udělala? Obvinila vlastního muže a otce svého dítěte?
Přesně tak, mám podobnou zkušenost, podnikala jsem se svým přítelem shoda okolností a podvod byl na světě, když přišla policie, nechal všechno na mě, prachy tehdy shrábnul on na své podnikání…celou dobu vyšetřování jen já a já a on že nic, odešla jsem od něj - se srabem žít nebudu. Pro mě je ten člověk mrtvý, i když jsem s ním žila 12 let.