Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak hlavně, jestli samice doteď neměly mladé, tak už by je mít neměly. Tím se to celkem řeší.
@Pipet neměly. Nevím v kolika letech by měli morčata zabřeznout. Nicméně teta má dva páry morčat a minimalne přes pět let dává mladý do petka. Tudíž si nemyslím že ve dvou letech by měli být odkazaný na život bez mladých.
Jde o to, že když nějak do roka poprvé neporodí, dojde ke srůstům kostí? v oblasti pánve a pozdější porod je nebezpečný / mláďata se narodí předčasně - nevím přesně, najdi si to.
Jinak jsou ve dvou letech v plné síle.
Mám tři morčata - holky a mladé mít nikdy nebudou. Nemyslím, že by jim to vadilo.
@Klara.mzykova Morcatum je srdecne jedno, jestli budou mit mlade nebo ne. Dve samice spolu budou zit naprosto spokojene. A pokud teta chova dva pary morcat a samice ji pravidelne rodi a ona nosi mladata do zverimexu, tak to snad nekomentovat… Chudaci mladata a chudaci samice.
Samice a samci se chovaji zvlast a samice se davaji maximalne dvakrat rocne s patricnym casovym rozestupem (aby se zbrchaly po predchozi brezosti a odchovu mladych) k samci na mesic na pripusteni. A samozrejme se mladata nenosi do zverimexu, ale slusni chovatele jim hledaji sami nove majitele. Ale jak pise @Pipet, tak dvoulete samice uz jsou na prvni zabreznuti stare, protoze nemaji dostatecne pruznou sponu spojujici panevni kosti.
Takze nejlip udelate, kdyz kluka nekomu venujete, pripadne ho nechate v kleci bokem. Jestli chcete zkouset, zda se zkamaradi, i nadale, tak pak kluka nechte vykastrovat, at jednak samicim nehrozi nebezpeci, ze kvuli prvnim porodu v pozdnim veku zarvou, a jednak nesazi mladata jako Bata cvicky, pokud tenhle vas experiment napoprve preziji.
@Afrikana no, na vesnici se myši nekastrují, ani se mladým nehledají majitelé, to je raději pustí do pole, nebo dají do zverimexu, kde mají větší šanci na spokojený život
není to kvůli penězům.
Jinak díky za osvětlení. Nikdy nás nenapadlo, že by mohli mít takový růstový omezení. Morčata se kupovali pro sestřičku jako zábava a nikdy jsme o nich nic nezjišťovali, pro nás jsou to jen myši.
To jsou pindy s tou vesnicí ![]()
Je snad jedno, kde bydlím, pokud si pořídím živého tvora, je přece mou povinností si nastudovat, jak se o něj starat.
A je jedno, jestli je to kůň, kráva, prase, pes, kočka nebo myš.
Koťata taky topíte? Nebo kočky už se kastrují?
@Pipet já jsem z Prahy, jen říkám jak to tam chodí. A představte si že jsou i lidi, co topí koťata i štěňata????????♀️ Ale co my s tím zmůžeme. V malých vesnicích se to neudá, když má každý na zahradě psa nebo kočku (a teď nemluvím plánované březosti, až mě zase budete házet do jednoho pytle s nima ???? vznesla jsem dotaz, možná proto, že jsem jediná koho to zajímá. Neprosila jsem se o soudy mé osoby ani mé rodiny????????