Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím chovatelky morčat o radu. Máme dvouletého samečka skinny. Dříve stačilo mu klec měnit jednou týdně(má ji hodně velkou)nyní hned ten den nebo druhý den už neskutečně páchne. Je to takový smrad moči, čpavek:(
Nevíte jestli to může být tím, že je třeba morče v říji nebo je nemocný? Jinak se chová normálně, žere…
Máme ho v bytě, takže nám to dost vadí..Jako podestýlku používám od začátku piliny. Nyní jsem koupila dražší, kvalitnější, ale výsledek stejný. ![]()
Já tu podestýlku měnila častěji. Používala jsem taky piliny. Klec jsem vymývala octovou vodou. Měla jsem je jako mladší v baráku. Moje máma si pořád stěžovala, že smrdí. Jenže ona má ráda zvířata asi jako osinu v zadku. Každé zvíře je cítit, i když ho udržuješ v čistotě.
@jannina1 co to je dražší kvalitnější? Všem vždycky doporučuju kupovat kočičí podestýlku, hezky to saje a pohltí pachy, když to zvládne u nás v bytě dva kocoury tak to musí stačit na jedno morče
třeba tohle používá kamarádka a chválí si ho http://steliva-a-toalety-pro-kocky.heureka.cz/…dkujici-60l/
Dík za reakci. Samozřejmě, že zvíře je cítit. Jde mi spíš o to, že ty dva roky to bylo v pohodě. Stačilo klec měnit a umýt jednou za týden. Nyní je to fakt extrém. Včera jsem mu klec výmývala a měnila, dnes už opět puch ![]()
Oni skinny smrdí víc než ostatní morčata. Teda ne přímo oni, ale víc žerou, takže víc kaděj. Já mám skinny dvě a měním jim podestýlku tak jednou za pět dní. Dřív jsem používala drahej Asan, ten po těch pěti dnech fak smrděl. Teď jsem koupila Allspan a ten nesmrdí vůbec.
Ale u tebe je do divný, po jednou dni přece nemůže smrdět. Nebo nemůže to být tím teplem? V létě ta podestýlka smrdí dřív. Nebo co zajít k veterináři? Co používáš teď za podestýlku?
@Tynkycat2
Dík, asi se po něčem takovém poohlédnu. Spíš si říkám, jestli mu něco není. Protože tohle je divný.
@PetraJ píše:
Oni skinny smrdí víc než ostatní morčata. Teda ne přímo oni, ale víc žerou, takže víc kaděj. Já mám skinny dvě a měním jim podestýlku tak jednou za pět dní. Dřív jsem používala drahej Asan, ten po těch pěti dnech fak smrděl. Teď jsem koupila Allspan a ten nesmrdí vůbec.
Ale u tebe je do divný, po jednou dni přece nemůže smrdět. Nebo nemůže to být tím teplem? V létě ta podestýlka smrdí dřív. Nebo co zajít k veterináři? Co používáš teď za podestýlku?
Máme piliny.Ale zřejmě mu tak páchne moč a bobky, zdá se mi to divný. Trvá to tak asi měsíc. Dříve v pohodě.
@jannina1 píšeš dva roky, nemůže to třeba souviset s pohlavní zralostí? To mě tak napadá ke změně pachů. Můžete zkusit i veta, ale morčata jsou obecně dost cítit. A nezměnili jste mu třeba krmení?
Zkus kouput dřevěné peletky jako podestýlku a dávat dostatečnou vrstvu..
@Tynkycat2 píše:
@jannina1 píšeš dva roky, nemůže to třeba souviset s pohlavní zralostí? To mě tak napadá ke změně pachů. Můžete zkusit i veta, ale morčata jsou obecně dost cítit. A nezměnili jste mu třeba krmení?
Začal žrát více tvrdé rohlíky ![]()
Ale měli jsme ještě pětiletého osrstěného samečka, ale ten smrděl nějak tak normálně, žádná pohlavní zralost znát nebyla.
Je fakt, že skiníci vyprodukují hodně odpadu
to se nedá s osrstěným morčetem srovnat..
Asi nahodíme dietku a uvidím. Je fakt, že celý den jen žere ![]()
Také používám dřevěné peletky, hobliny jsem musela měnit vícekrát za týden.
Mám zjištěno, že když mu dám meloun… víc čurá, ale je docela teplo, takže také více pije, tak to může být i tím. Ale s peletkami je to v pohodě.
Tak prvne bych doporucila pelety, za.me jsou mnohem lepsi nez piliny nebo ostatni podestylky.
@kaja00 píše:
Tak prvne bych doporucila pelety, za.me jsou mnohem lepsi nez piliny nebo ostatni podestylky.
Skinny morčatům by se ty peletky neměli dávat, můžou mít z toho otlaky na nohách. Přece jenom je nechrání srst a peletky jsou dost tvrdý.
Oživuji diskusi. Máme stejný problém, ale s 3letou skinny samičkou. Používáme od začátku pelety a na nich vrstvu Chipsi jablko hoblin. Smrděla normálně jako každé morče
, podestýlku jsme měnili tak 1× za 5 dní, ale teď smrdí už po 3 dnech jako ve vopičárně
, nevíte, co s tím? Krmení máme stejné, granulky, vločky, zelenina 2× denně, seno, voda s Acidomidem a teď ještě 2× denně travička…