moštujete?

294
6.9.06 20:26

moštujete?

Chci s jabkama do moštárny, ale nikdy jsem nemoštovala. Poradíte co mě čeká? Kolik kilo vzít, aby to mělo smysl? Trvá to dlouho (to kvůli dětem, aby to přežily…) A jak potom na mošt? Prosím, polopaticky! Jsem nechápavá a nemehlo k tomu :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

2318
6.9.06 20:37

Ahoj, byla jsem tam loni. Jabka se doma umyjí (bednu s jabkama jsem dala do vany a sprchovala a rukama míchala, nechala okapat a odvezla do moštárny. Tam jsem je odevzdala i s lahvema na stáčení + nějakýma kanystrama. Trvalo to asi půl hoďky (měli jsme toho 45 kg). Když jsem se do moštárny vrátila, dostala jsem zpátky bednu vyloženou novinama a v nich sušina z jablek - proteklo mi to do kufru, no a pak ty PETky s moštem. My jsme ho loni stihli vypít a 2 poslední lahve nám jednou večer explodovaly ve sklepě (když to začne kvasit, je to síla). Letos část moštu vypijeme, část zamrazíme (PETky se plní ne úplně po vrch a musí ležet), část rozdáme a co zbyde nechám zkvasit na ocet (čistím s ním všechno možné). Další možností je do moštu nasypat chemii, což nechci nebo pasterovat, ale to mi přijde dost náročné - musí se zahřát na myslím 70 stupňů celsia a po nějakou dobu tu teplotu udržovat a pak schladit a stáčet. Tak to je asi vše.

Lasička

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2318
6.9.06 20:49

Ještě jsme zapomněla napsat, že výtěžnost jsme měli přes 75 procent. Záleží na jabkách.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
294
6.9.06 20:52

Díky Lasičko, už mám představu. U nás se mošt zavařoval, ale to jsem byla dost malá. Určitě jsme do toho dávali cukr i kyselinku, takže jsem si nebyla jistá, jestli by to šlo i bez toho. Máte někdo zkušenost? A jak to děláte s tou teplotou? Chtěla bych určitě nadělat nějaké zásoby, u nás mošt všichni milují.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2318
6.9.06 21:20

No v dětství jsem taky pila nějaký upravený mošt a pamatuju si, že mi to moc nechutnalo. Zato čerstvý moštík, to je lahoda (i když 3. den mi lezl i ušima :-))

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
223
7.9.06 06:28

..

Příspěvek upraven 31.10.19 v 12:38

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5552
7.9.06 08:36

My ho sterilizujeme, nevim pri kolika st, ale to je na teplomeru u zavarovaciho hrnce. cukr jsme urco nepridavali, to by moje mama neprezila, takze max. sypnout par zrnicek citronovky proti kazeni.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Reklama