Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Kucharinky pomoc!
Dostala jsem spoustu svestek a manzel si porucil kolac. Ja ale nejsem zrovna kucharka a navic vareni(i peceni) z duse nesnasim, takze volam o pomoc - neznate nekdo jednoduchy a rychly( a dobry samozrejme) recept na svestkovy kolac, ktery zvladne i mirne pokrocily zacatecnik? Nejlepe neco zamichat a upect, ale v nejhorsim jsem ochotna i nechat kynout… ![]()
Diky Mroe
Rychlý ovocný koláč :
2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky ( ty od bílého jogurtu ) polohrubé mouky, 1 kelímek cukru,2 vejce, 1 prášek do pečiva, Trochu mléka.
vše smíchat, nalít na plech, dát ovoce a posypat žmolenkou. Žmolekna : 8dkg mouky,6dkg cukru,6dkg másla.
Výbornej
Když peču s droždím je to tvrdý jako beton. Tenhle je vynikající
![]()
Dobrou chuť ![]()
Mroe
1 sklenička hrubé mouky
1 sklenička polohrubé mouky
1 sklenička cukru
1/2 skleničky oleje
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
1 bílý jogurt (asi 200ml)
Vše smíchat dohromady, nalít na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, poklást ovocem a posypat žmolenkou.
Skleničku mám o obsahu 2 deci.
Katka
Nedávno jsem dělala následující (je fakt jednoduchý!!)
3 hrníčky polohrubé mouky
1 hrníček cukru (krystal)
3 vejce
150g rozpuštěného másla
1 hrníček zakysaného mléka ( nebo obyčejného, v nouzi jsem dala kysanou smetanu a byl výborný)
1 práček do pečiva
Naliješ na vysypaný plech, na to spoustu švestek (nejlépe vypeckovat), čím víc tím líp a nahoru můžeš nasypat i drobenku, ale není to nutné (dáš si trochu másla - tuhého, cukru a mouky a rukou zpracuješ a pak podrobíš celou buchtu..)
No a pečeme..
Dá se to dělat s jakýmkoli ovocem..
Dobrou chuť
Theo
Koukám, že všechny píšeme to samé, alespoň vidíš, že je to jednoduché, já někdy místo polohrubé dávám celozrnné mouky, je to pak zdravější ![]()
Theo
ted jsem ho dopekla- zvladne ho kdokoli, taky nejsu profik a v kuchyni jsu max. 30min, pak uz mi to leze krkem.
toz zde je ovocny- svestkovy kolac ala ma tchyne :
1 hrnek polohrube mouky
1 hrnek hrube mouky
1 hrnek krystal ci krupice cukr
1/2 hrnku oleje
1 hrnek i kyseleho mleka
1 vejce
1 prasek do peciva
vse smichame, a nalijeme na plech, poklademe svestkama a navrch posypeme drobenkou= posypkou
fakt jednoduche, levne, rychle, zadne oddelovani zloutku od bilku a spol.
![]()
D
Teď jsem dopekla něco podobnýho s broskvema a místo vymazávání, vysypávání a následné mytí plechu tam dávám pečící papír, prostě i do hlubokýho na tekoucí buchtu.
Taky mám podobný, ale žmolenka je rovnou i spodní základ koláče:
3 hrnky pol. mouky
1 hrnek cukru + 1 vanilkový cukr
1 hera
1/2 pr. do pečiva
všechno „shňácat“ v míse, cca 2/3 nasypat do vymazané nebo peč. papírem vyložené formy, rovnoměrně trochu rukou v té formě pomačkat, na to nalít předem rozmíchané a oslazené 3 tvarohy smíchané s vajíčkem (nemusí být) a vanilkovým pudinkem (puding se buďto může uvařit normálně s mlíkem a po vychladnutí smíchat s tvarohem nebo do tvarohu nasypat jenom prášek), poklást ovocem a na to nasypat zbytek drobenky.
Dělám ho často, líbí se mi, že na něj nemusím vytahovat a skládat robot nebo šlehač, takže je to fakt rychlovka.
Já zas nejsem příznivcem kynutých těst, ale dcera si tak moc přála kynutý švestkový koláč, že jsem koupila v Kauflandu směs na buchty (asi 20Kč), přihodí se k tomu droždí, trochu vody, trochu oleje (všechno je v návodu), nechá se jen 30min kynout, pak jsem to všechno „rozmáčkla“ na vymazaný plech, nandala švestky, posypala cukrem a mletým mákem a všichni se oblizujou ještě teď. Fakt to těsto bylo moc dobrý.
pa pa Pajuska
Holky dik, jdu na to, jen jeste na kolik a jak asi tak dlouho se to pece? Predpokladam, ze vsechny recepty jsou na plech zhruba standartnich rozmeru..... mroe
Včera jsem zrovna jeden vytvořila: České buchty od Vitany (v krabici), udělat těsto dle návodu, rozválet na plech a na to vyloupané rozpůlené švestky a drobenka. Upéct.
Je to rychlé, dobré a málo pracné.
Jinak peču hodně a ráda, ale České buchty fakt nemají chybu, když chci typické kynuté těsto a mám je po ruce, dělám to z nich. Ale musí to být právě od Vitany.
Při 180°C, délka pečení -poznáš podle zapíchnuté špejle,pokud je suchá je hotovo, nebo to jde poznat podle toho, že okraje koláče se odlepují už od plechu.
R.
Holky dik, manzel byl na vrcholu blaha. Jelikoz se hned sezral, jdu ted podle dalsiho receptu v poradi tvorit broskvovy(mama zas pro zmenu poslala kybl broskvi).
Mroe