Rajčata - tipy na zpracování

DD
337
31.8.06 10:23

rajčata

Ahoj,

dostala jsem od rodičů větší množství rajčat a ráda bych je nějak upravila, aby se daly jíst i v zimě. Nevím jestli je nejlepší jen tak je zmrazit nebo spíš zavařit? Máte nějakou zkušenost?

Díky moc za rady

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

646
31.8.06 10:45

Ahoj já když jsem měla dost rajčat tak jsem dělala akorát lečo, takže ti asi moc neporadím!!!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1192
31.8.06 11:32

Nakoupit papriky a udělat lečo, nebo nějakou zeleninovou čalamádu k masu, kečup…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
99
31.8.06 12:31

Rajčata se dají taky zavařit do sklenic. Dáš je do sklenic, nic se nepřidává, zavaří se 20 minut na 80 stupňů. Pak jsem je použila třeba na rajskou omáčku. Ale výborný je domácí kečup.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
354
31.8.06 13:05

Ahojky,
já na zavařování nemám bohužel čas, ale zkusila jsem letos rajčata spařit, oloupat a pořádně rozmixovat na šťávu a tu jsem zmrazila do kelímků. Doufám, že to výjde a budeme mít v zimě základ pro rajčatovou omáčku na těstoviny.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5798
31.8.06 13:11

Já dělam omáčku (směs) na těstoviny: celá rajčata lehce povařim v horké vodě, oloupu slupku, nakrájim na kousky. V kastrůlku zpěnim na másle cibulku, přidam rajčata a koření (bazalka, oregáno, rozmarýn - čerstvé jsou nejlepší, ale jde to asi i ze sušeného), sůl, trošku pepře, příp. dosladim cukrem. A vařim, dokud směs nezhoustne.

Po vychladnutí do krabiček a do mrazáku.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
695
31.8.06 13:41

Ahoj Dášo,
já dělám ráda tuhle omáčku (už jsem to psala v oblíbených receptech) https://www.emimino.cz/modules.php?…
ale vložím ti to i sem jako kompletní recept i s rybama a omáčku zvýrazním:

Pro milovníky středomořské kuchyně! Ale bacha je tam česnek, takže si na tom pochutnají hlavně nekojící.

//PELOPONÉSKÉ RYBÍ FILÉ (4 porce)
600 g rybího filé, 4 stroužky česneku (menší nebo 2 větší), 2 cibule, 4 rajčata (můžou být v konzervě, i loupaná), 2 zelené papriky, 10 oliv bez pecek (dávám celé balení 100g), 3 lžíce olivového oleje, hl.mouka na obalení, mletý pepř, sůl, 1 citrón (nebo šťáva citronka).

Zmrazené filé (nesmí se nechat rozmrazit) pokapat citr. šťávou, osolit, opepřit, obalit v mouce a na horkém oleji osmažit dozlatova.
Do rozehřátého oleje , ze kterého jsme vyndali plátky filé, dáme na kolečka nakrájenou cibuli, nakrájené papriky a vše opečeme dorůžova. Pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata, utřený/pasírovaný česnek, pepř a olivy (můžete je nakrájet na kolečka). Dle potřeby dosolte. Tuto směs přeložíme do ohnivzdorné mísy a navrch klademe opečené filé. Asi 10 min. zapékáme v troubě. Podáváme s vař. bramborami, hranolkami nebo kroketami, ale i s chlebem.

Šikovné kuchařky mohou ingredience dávkovat dle chuti. Já jsem např. vynechala papriky,když doma nebyly, a taky nám to chutnalo.//

Můžeš tam dát těch rajčat víc, to už mám taky vyzkoušené. Právě teď mám taky zásoby rajčat. Některé už jsem zavařila (horké jsem zavíčkovala) jako tu omáčku v tomto receptu. Ale udělám ještě tutéž a zmrazím. Uvidím, zda to bude lepší než zavařovat. Taky jsem chtěla zkusit zavařit oloupaná rajčata s česnekem (buď připravit teplé a zavíčkovat a nebo tak, jak tu někdo psal,když se vkládají do sklenice studené). Není to sice jídlo pro batolátka, ale pro mamky a taťky je to mňamka. My máme česnek rádi :-)

Ahojda, Marki

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
DD
337
31.8.06 22:12

Holky díky moc za rady. Určitě je využiju.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
21860
17.7.13 20:56

Čaute, jelikož máme extra plodný keře s rajčaty (denně sklízím kilo koktejlek, zatím to stíháme požírat, ale víte jak), tak jsem se rozhodla krom leča i zavařit např. pod maso a tak, na zimu (kupuju jinak Valfrutu), a všude čtu, že zavařovat při 80-85°C. Jsem asi úplnej tutan, ale jak sakra poznám teplot vodu? Musím si koupit nějaký tentítko nebo je na to nějakej fígl?? Jo a kdyby mi tu někdo mohl polopaticky napsat, jak na to, budu fakt vděčná :jazyk:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35461
17.7.13 21:01

Teploměr do zavařovacího hrnce. Mají to v domácích potřebách.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
6867
17.7.13 21:02
@Seizdra píše: Čaute, jelikož máme extra plodný keře s rajčaty (denně sklízím kilo koktejlek, zatím to stíháme požírat, ale víte jak), tak jsem se rozhodla krom leča i zavařit např. pod maso a tak, na zimu (kupuju jinak Valfrutu), a všude čtu, že zavařovat při 80-85°C. Jsem asi úplnej tutan, ale jak sakra poznám teplot vodu? Musím si koupit nějaký tentítko nebo je na to nějakej fígl?? Jo a kdyby mi tu někdo mohl polopaticky napsat, jak na to, budu fakt vděčná :jazyk:

Zavařuju rajčata při 85 aspoň 20 minut. Mám zavařovací hrnec s teploměrem.
Od oka bych si to neriskla.
Rajčata nakrájím na čtvrtiny a zaliju slaným nálevem (resp. posolím a zaleju vodou).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
21860
17.7.13 21:02
@Tiger-lily píše:
Teploměr do zavařovacího hrnce. Mají to v domácích potřebách.

A nevíš kde u nás jsou domácí potřeby?? :D Znám jen Globus, Tesco, do města chodím málokdy :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
21860
17.7.13 21:03
@Lucie_Sx píše:
Zavařuju rajčata při 85 aspoň 20 minut. Mám zavařovací hrnec s teploměrem.
Od oka bych si to neriskla.
Rajčata nakrájím na čtvrtiny a zaliju slaným nálevem (resp. posolím a zaleju vodou).

A můžeš mi napsat /(klidně do SZ) přesnej postup, recept prostě…? :oops:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35461
17.7.13 21:05

@Seizdra Co vím, tak je Tescoma v Prioru (moritz) a určitě tohle seženeš v klasických vesnických sámoškách. Pak jsou super domácí potřeby v Pavelčákové (nebo Laffayetova? nejsem si jistá, je to takový dvůr), pokud máš žl, tak je to ráj. Možná by mohli mít větkongové v Duze v Pavelčákové.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35461
17.7.13 21:06

Nejskladněji jde zavařit rajčata tak, že je nakrájíš na půlky, na sucho napěchuješ do sklenic, zavíčkuješ a zavaříš. Můžeš to pak použít pod maso i do polévky, do omáčky… i pro děti.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama