Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Seizdra píše:
A můžeš mi napsat /(klidně do SZ) přesnej postup, recept prostě…?
Jaký do sz, pekne verejne
také mě to zajímá a nerozumím těmto zkracenym postupům, vařím tedy 20 min a pak co? Dám do sklenic a otocim dnem dolů?
@Seizdra Zavařovací hnec s teploměrem prodávají někdy i v hypermarketech. Ale když to zavaříš v hrnci na 100°C normálním varem, tak se nestane nic horšího, že ti ztratí konzistenci a budou max trochu na kaši. Jinak malý koktelovky, já normálně umyji, naházím do sklenic (neloupaný), zaleji troškou vody, zašroubuji víčka. Vložím do zavař. hrnce s vodou a až je teplota na 80°C zavařuji 20 min, vyndám a nechám pomalu schladnout. V normálním hrnci dát na dno hadřík, nalít vodu 3cm, vložit sklenice, zakrýt pokličkou a až začnou drobné bublinky, tak opět 20min.
Normální velká rajčata jde zavařovat neoloupaná+ trocha vody, nebo spařit, oloupat a dát jen do sklenic, samy pustí šťávu, postup zavařování stejný. Nebo si udělat a zavařit rajčatový pyré, používám na polívku, omáčku, nebo když byl prcek mimino, tak jako příkrm, třeba s kuskusem, jáhlama atd.
Jestli nemas hrnec a teplomer, tak to muzes udelat v troube. Naplnis zavarovacky, zavickujes a naskladas do pekacku naplneneho vodou vickama dolu. Na troube nastavis teplotu a je to
Nechas to tam normalne 20 minut. Ja to tak delam a funguje to.
Tak přemýšlím nad přesným postupem a tu vodu tam fakt nedávám.
Takže:
Vezmu rajčata, umyju (nespařuju - zůstanou tam šlupky, kdo chce spaří), nakrájím na čtvrtky (jsou pak na vaření lepší, než krájená na půlky - už se s nimi nemusí nic dělat), sklenice plus víčka umyju (velmi důkladně), víčka hodím do hrnce a povařím ve vodě (aby byla fakt čistá). Čistým suchým sklenicím utřu čistou utěrkou vršek (místo, kam přilehne víčko, musí být fakt čisté).
Rajčata nacpu dovnitř (tak do 3/4 sklenice) a umačkám tak, že je puštěná šťáva celée zalije. Nahoru nasypu sůl (nemusím - pokud je to pro děti, ale sůl zlepšuje konzervaci). Znovu utřu vršky sklenic čistou utěrkou, nasadím víčko, zacvaknu pomocí zavařovací hlavy (nebo zašroubuju).
Vezmu zavařovací hrnec, na dno dám cca 5 cm vody, do toho naskládám sklenice až na vrch, zavřu, dám teploměr, dám vařit a sleduju teplotu. Jakmile vystoupá na těch 85, uberu plamen a šikovně manipuluju plamenem tak, aby se těch 85 st. (plus mínus) udrželo po těch 20 minut.
Pak vypnu, vyndám sklenice (bacha jsou horké), normálně postavím na linku, pokryju mokrou utěrkou přes víčka, nechám vychladnout.
Zkontroluju poklepem víčka, které zní vysoko (to přesně umí moje máma), přesteriluju ještě jednou. Někdy pro jistotu přesteriluju všechno. (tj. celý postup s hrncem ještě jednou).
Zelenina se vždy hůř chytá, než ovoce, kde je cukr.
Já dělám toto: na plech nakrájím rajčata (na plátky, na čtvrtky, jak kdo má rád, nezáleží na tom), posypu hrubozrnou mořskou solí, trochu pepře, bazalka (já používám čerstvou), lisovaný česnek (nejlépe český a nešetřit) a strouhaný sýr (někdo používá balkán, někdo nivu, když není, dá se i eidam nebo uzený - já nejraději s nivou a nakonec pokropím olivovým olejem. Dám do trouby na 200 stupňů na cca 20 minut. Horké plním do skleniček (osvědčily se od tatarky nebo majolky) a stavím na víčko. Skvělé k toustům, grilovaným masům, já to jím s chlebem jen tak. Neřeknu jak dlouho to vydží, protože u nás to nikdy dlouho nevydrží ![]()
Víte o nějakem jednoduchém receptu, kde se nepotřebuje moc surovin z rajčat..Zavařovat se mi nechce není čas, z leča už jsem přejezená a rajče na chleba a rajčatový salát mi přijdou nic moc..chtěla bych jsem vyzkoušet něco nového a dobrého. dík za rady ![]()
@anubis25 Tortilu. Dělám ji podle receptu Polreicha, jen místo špenátu dávám rajčata, je to výborné
Mamka dělala marmeládu
a ani to rajčatově nechutnalo- já rajčata nejím a chutnala mi ![]()
Mám recept na pomazánku. Je tam česnek a rozinky-divná kombinace, ale dobrá.
Děláme hodně saláty
klasika nebo rajčat vajec jogurtu a godhaj lze nahradit sýrem nebo pečená rajčata v troubě a bylinky ze zahrady
super nebo do omáčky
máme jich plno na zahradě, tak každý den je jíme ![]()
Nemáte někdo recept na pečená rajčata, co se dají zavařit? K čemu je pak používáte? Díky.