Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jako cílenně? O tom jsem nikdy neslyšela, já měla v těhotesntví potvrzenou mosaicistní placentu, naštěstí miminko bylo v pořádku.
Ne, nešla bych do toho ani omylem. Zažila jsem potrat ve druhém trimestru kvůli genetické vadě a při IVF jsem chtěla PGD, abych měla jistotu. Nestojí to za ty nervy a případný komplikace! Jakou ti dávají šanci, že bude všechno OK?
Já měla embryo s buňkami, na kterých byl poškozený 11. chromozom. Celé těhotenství stres, ale nakonec vše šlo ok. Na 2. screeningu už v plodové vodě tyto poškozené buňky nebyly. Genetik řekl, že embryo se někdy chrání a poškozené buňky samo vyloučí, případně že ve vzorku nebyly poškozené buňky, ale jinde by být mohly, a že řada lidí má mozaiky, ani o tom neví (projeví se to třeba až když se zkoumá genetika dospělého, např. kvůli IVF). Já jsem do toho šla, protože to byla moje poslední šance a nikdo nebyl schopen říct, co poškození 11. chromozomu znamená (u některých jiných chromozomů se to ví). Mimochodem, 8 zcela zdravých embryí se před tím neuchytilo… No a teď máme doma téměř roční naprosto zdravou holčičku (i když vím, že projevit se může cokoli a o tom, že mezi dětmi s rakovinou je řada dětí z IVF se na kongresech jen šušká na chodbách).
@filik dala jsem si pauzu od prvního neúspěšného ket, zavádělo se zdravé embryjko ale nepodařilo se
Máš mozaiku?
@Lipno ano mám, nějaký 9 chromozom. A ty m máš zamraženo? A dělali ti tu genetiku embrya?
@filik píše:
@Lipno ano mám, nějaký 9 chromozom. A ty m máš zamraženo? A dělali ti tu genetiku embrya?
Ano mám zamrazenou mozaiku 40% ale nevím jaký chromozom.Embryjko je po genetice.Proto jsem pátrala jestli do toho někdo šel.Genetička říkala že je to risk a může skončit potratem ale taky mi psala paní že jí to vyšlo.
No to nám právě genetička říkala taky, ale že takové embrya normálně zavádí a že děti jsou v pořádku. Já zase nevím kolika procentní mozaika to je. Taky jsem dohledla, že to plno ženám vyšlo. Tak já nevím no
.
@filik taky jsem s tím bojovala,jak se rozhodnout, teď načerpám nové síly a uvidím,je to těžké,pár holek bylo pro a i proti,ale říkám si,kdyby to bylo tak špatné,tak to přeci nezamrazi ![]()
My take meli mosaiku, jako jedina ze vsech embryjek prezila do pateho dne. Zamrazila se, nechali jsme delat gen. testy, vsechno vyslo v poradku. Mesic na to KET. Doktorka rikala, ze ty spatne bunky v techto pripadech samy zaniknou. Tehotenstvi probihalo ukazkove, vsechny testy v poradku, doma mame male miminecko
![]()
Já myslím, že kdyby tam bylo riziko nějakého postižení, tak to ani nezavedou. Nebo nám aspoň dvě embrya zamítli. Mě řekli, že dítě bude v pořádku, že většinou ostatní chromozomy ten jeden špatný zničí a je vše ok. Takto laicky řečeno jsem to pochopila. Třeba se ještě někdo ozve s nějakou zkušeností ![]()
@Anonymní píše:
My take meli mosaiku, jako jedina ze vsech embryjek prezila do pateho dne. Zamrazila se, nechali jsme delat gen. testy, vsechno vyslo v poradku. Mesic na to KET. Doktorka rikala, ze ty spatne bunky v techto pripadech samy zaniknou. Tehotenstvi probihalo ukazkove, vsechny testy v poradku, doma mame male miminecko![]()
Moc děkuji za skvělé zprávy
přesně takto mi to genetička vysvětlila. A mám radost, že se povedlo ![]()
@filik povedlo a maly je uzasny ![]()
Pokud se do toho rozhodnete jit, drzim palecky, at vsechno dobre dopadne ![]()
@Anonymní píše:
@filik povedlo a maly je uzasny
Pokud se do toho rozhodnete jit, drzim palecky, at vsechno dobre dopadne
Děkujeme ![]()
@Anonymní píše:
@filik povedlo a maly je uzasny
Pokud se do toho rozhodnete jit, drzim palecky, at vsechno dobre dopadne
A ještě mě napadlo, řekli ti jakou máš tu mozaiku??
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.