Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte maminky!
Jsem právě na začátku 36.tt a hrozí mi předčasný porod. Před 2 týdny jsem musela kvůli bolestem v podbříšku do nemocnice a tam mi zjistili, že je miminko hlavičkou dost nízko a tak jí posunuli trošku výš a předepsali magnesium. O týden později jsem byla u své gynekoložky na kontrole a vše jí řekla. Vyšetřila mě a pro jistotu poslala na ozvy. Vše bylo v pořádku. Taktéž tento týden jsem byla znovu na kontrole, která proběhla úplně stejně jako předešlá, až na to, že mě poslala do poradny do porodnice. Ptala jsem se na možný předčasný porod nebo na nějaké komplikace, ale tvrdila mi, že je vše v pořádku, ale k tomu dodala, že můžu každou chvilku rodit. Takže tomu moc nerozumím. Nejdřív mi řekne, že je vše v pořádku a potom, že můžu třeba už v 36.tt rodit? ![]()
Už od 34.tt mě miminko hlavičkou hodně tlačí, že nevydržím dlouho stát ani sedět, začnu mít v podbříšku takový nepříjemný tlak a ještě níž mě to začně píchat a proto mám strach. Přijde mi divné, že jsem musela už vysadit i magnesko. Prý kvůli tomu, aby se miminko neposunulo zase moc nahoru.
Chtěla jsem se vás zeptat na vaše zkušenosti.
Rodila jste některá v 36.-37.tt? Byla vaše miminka v pořádku?
Jsem prvorodička, takže osobně zkušenosti žádné nemám a nevím, jestli se mimčo už připravuje na porod a nebo jestli není něco špatně ![]()
36tt je naprosto v pohodě. Vůbec ničeho se neboj. Miminko už má vše potřebné pro život
A dokonce po 36tt už se to nebere ani jako předčasný porod. Alespoň tak mi to říkali v nemocnici…
hodně štěstí ![]()
@Ivule7 Rodila jsem v 37+5tt, jako prvorodička. Porod trval déle, ale vše ok. Malá vážila 3340g a 48cm ![]()
Od 34tt se musí vysadit magnézko, aby děloha pracovala. Porod poznáš ![]()
Hlídej pohyby. Pokud máš pozit. streptokoka a praskne ti voda, jet okamžitě do porodnice.Co máš v průkazce?
36tt j úplně v pohodě…děti v tomhle tt ve velký většině přežívaly i za krále klacka, kdy se rodilo doma, a nebyly inkubátory, apod. já rodila všechny 3 37+2-4, všichni přes 3 kila, první dva přes 3,5, naprosto v pořádku.
levante: Tak pořád je to o měsíc dříve, ale taky mi říkali, že je miminko už plně vyvinuté, ale i tak mám prostě obavy, což je myslím pochopitelné ![]()
maminka201: Tak to jste mě uklidnila. Mě spíš straší lidi okolo. Všichni říkají, jaký je to průser a že mám jet už do porodnice, že je moje doktorka k ničemu a kecy, kecy. Tak možná z toho začínám mít obavy. Jinak v průkazce mám napsané: čipek 1,5cm, těsně pro prst, hlavička nízko…a víc už po ní nerozluštím ![]()
@Ivule7 jak ti prosimtě mohli posunout dítě výš? To, že je dítě hodně dole ještě pořád neznamená, že brzo porodíš. Dcera to měla stejně, nakonec jí porod vyvolávali po prasknutí pl. vody ve 40+5.
Plod drží děl. čípek. Pokud je zavřený, tak se nic neděje.
V 36. týdnu už to ani není předčasný porod. Je to hotové dítě, které se preventivně důkladněji vyšetří a poleží si v inkubátoru.
A můžeš mi říct, jak se posouvá dítě nahoru?
To kdybych věděla, tak si o to taky zažádám ![]()
Taky přemýšlím jak se dá posunout dítě?
![]()
a neboj, já rodila v 36.týdnu loni, kluk byl naprosto v pořádku.. sice menší (44cm) ale 2800g a naprosto zdravý! Jak píší holky, 36.týden je už v pohodě!!!
@Ivule7 píše:
levante: Tak pořád je to o měsíc dříve, ale taky mi říkali, že je miminko už plně vyvinuté, ale i tak mám prostě obavy, což je myslím pochopitelnémaminka201: Tak to jste mě uklidnila. Mě spíš straší lidi okolo. Všichni říkají, jaký je to průser a že mám jet už do porodnice, že je moje doktorka k ničemu a kecy, kecy. Tak možná z toho začínám mít obavy. Jinak v průkazce mám napsané: čipek 1,5cm, těsně pro prst, hlavička nízko…a víc už po ní nerozluštím
Ono uz se ale od 36 týdne posila do nemocnice. U každého gynekologa. To je úplně normální a neznamená to, ze ti neco hrozí. Me se taky gynekolog ptal, když me ve 36 týdnů posílal do pece nemocnice, jestli už mám sbaleno, ze je zcela běžně už od 36 TT rodit. Me se malej narodil o tyden dni dřív a mel jen 3010 g.
Možná jsem to špatně napsala. Když jsem byla v té nemocnici, tak nejdříve miminko prohmatávala prsty a potom na tom místě, kde měla malá hlavičku, tak zatlačila a popojížděla rukou hlouběji a hlouběji, až ve mě snad měla celou pěst. Samozřejmě, že to dost bolelo a já se jí potom ptala, co mi dělala a ona, že posouvala malé hlavičku, ať brzy neporodím, tak nevím no. V tu chvíli jsem byla opravdu ve velkém šoku!
@baccata: Samozřejmě vím, že se od 36.týdne posílá do nemocnice. Jen jsem potřebovala od více lidí s podobnými zkušenostmi slyšet, že bylo vše v pořádku ![]()
Naprosto v pohodě, už můžeš být úplně v klidu, neteř rodila na konci 36.týdne a malý nebyl ani v inkubátoru. Už pohoda, neboj se.
@Ivule7 o 14 dnů dřív, ne o měsíc, porod 38+0tt už je porod v termínu.
Syn je 36+0, císařem, naprosto v pohodě, v inkubátoru nebyl.
Ja rodila dceru 35+0tt. A byla v poradku. Mela 46 cm a 3 kg. Nebyla v inkubatoru. Jen mela silnejsi novorozenecnkou zloutenku. Ale to ma hodne deti. Tak ze v 36tt bych se vubec nebala ![]()
Příspěvek upraven 24.03.16 v 22:35