Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky holky chtěla jsem se zeptat jestli se dá uchovat mateřské mlíčko, poprosla bych o rady, jak se dá uchovat, jak dlouho, a do čeho je to nejlepší, moc děkuji za rady ![]()
ahojki,na mrazáku vydrží max.3měsíce - v lékárně se dají koupit takový speciální lahvičky s víčkem od aventu,tuším jsou tam čtyři a nebo jsou pak mrazící sáčky přímo na Mateřské mlíčo ale vím že byly drahé a dají se použít jednou.takže já bych šla spíše do těch flaštiček,možná pak jsou ještě nějaké kelímky.ale vzhledem k tomu že se MM mění v závislosti na potřebu složení pro mimi,tak moc bych toho nezamrazovala,spíše kojit,na mrazáku mít pár dávek,jinak ho můžeš mít v lednici 24hodin.takže pokud po nakojení ještě odstříkáš,přelij si to do flaštičky,zavři,hoď do ledničky a další odstříkané do druhé flaštičky a až to bude stejně studené tak to můžeš slít k sobě.a určo skleničky vyvařuj
a je dobré tam mít lísteček odkdy to máš sbírané.já to tak dělala taky.když jsem nebyla doma a krmil tatínek z flaštičky a v pohodě ![]()
Ahojky, já používala jednorázové sáčky, bylo jich tam 20 kusů, ale ani jsem všechny nespotřebovala. Záleží, jak moc toho chceš zamražovat
Ty sáčky se chytnou přímo na odsávačku, předtím jsou sterilní, takže mlíčko putovalo přímo do nich a pak do mrazáku. Mají na sobě i štítek na datum. Taky se mi ty sáčky líp vlezly do mrazáku. A měla jsem tyto , ale existuje víc výrobců.
Já jsem mrazila ve skleničkách od přesnídávek, sklo nepraskne. Doporučuje se uchovávat max. 3 měsíce.
Co se týče slévání, doporučuje se nejprv každou odstříkanou dávku zvlášť schladit, až večer slít a zamrazit.Doporučuje se to tak prý k vůli hygienickým nařízením. V nemocnici mi řekli,že mateřinka vydrží i 24 hodin při pokojové teplotě bez újmy. To jsem byla s malou, když jí bylo 10 dní, znovu v nemocnici se žloutenkou, nemohla jsem kojit, odstříkávala jsem a dávala převařovat.Měla jsem strach, aby se s mlékem něco nestalo, když nebyla sestra v mléčné kuchyňce.