Mateřská škola a asistence k dítěti

177
6.4.16 09:15

mš a asistence k dítěti

Maminky prosím chtěla bych znát váš názor,,blíží se zápis do mš,,,syn podezření na nízk. autismus a ment. retardace,,,jak rikam pouze podezření,,,počurává se,, nemluví a nezvládá sebeobsluhu,,jinak mezi detma normálně funguje,,měla jsem domluvené u nas ve měste ve školce že me malého prijmou s asistentem,,,pak začlala řešit SPC a ve školkách jim napovídala že syn má težkou mentalní retrdaci a autismus a že je na tom hodne šptane,,vůbec to není pravda…jsem ztoho uplne vyřízená, protže me ředitelka ve školce rekla že ho tedy neprijmou že mluvily s SPC a že je syn zralej na speciálku,,,k téže se bráním páč tam jsou hodně špatní deti s ruznym handicapem a i agresivního typu :nevim: což na syna nebude mit rozhodně dobry vliv :? co delat syn bude mít ted v létě 4 roky a školka by mu už určite prospěla ale ne speciální,,,nemate nekterá zkušenost když je dite v tomto stavu zda musí být opravdu specka? nebo je uzákoněný že muže být přidelen asistent k dítěti v běžné školce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3355
6.4.16 09:24

@baruna1 Určitě máš nějakou neurologickou zprávu, tak jim ji tam dones a s SPC bych si promluvila na rovinu, proč toto dělá. Zkus se domluvit s ředitelkou, že to na nějakou dobu zkusíte a kdyby byl problém, tak syna dáš do speciální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
6.4.16 09:34
@baruna1 píše:
Maminky prosím chtěla bych znát váš názor,,blíží se zápis do mš,,,syn podezření na nízk. autismus a ment. retardace,,,jak rikam pouze podezření,,,počurává se,, nemluví a nezvládá sebeobsluhu,,jinak mezi detma normálně funguje,,měla jsem domluvené u nas ve měste ve školce že me malého prijmou s asistentem,,,pak začlala řešit SPC a ve školkách jim napovídala že syn má težkou mentalní retrdaci a autismus a že je na tom hodne šptane,,vůbec to není pravda…jsem ztoho uplne vyřízená, protže me ředitelka ve školce rekla že ho tedy neprijmou že mluvily s SPC a že je syn zralej na speciálku,,,k téže se bráním páč tam jsou hodně špatní deti s ruznym handicapem a i agresivního typu :nevim: což na syna nebude mit rozhodně dobry vliv :? co delat syn bude mít ted v létě 4 roky a školka by mu už určite prospěla ale ne speciální,,,nemate nekterá zkušenost když je dite v tomto stavu zda musí být opravdu specka? nebo je uzákoněný že muže být přidelen asistent k dítěti v běžné školce?

ono zas z druhého polhledu vím, že pokud má dítě skutečně nějaký problém, tak by mohlo být ve školce mezi třiceti detma dost nešťasné. Mám dva případy ve svém okolí a sama jsem to viděla. co se týká asistenta v MŠ - od kamarádky, která ho pro své dítě chtěla vím, že to není jednoduché, jednak je asistentů málo a ze zákona na to právo prý není. Co třeba zvážit nějakou malou soukromou školku, kde bývá méně dětí a víc učitelek a kde by na něho měli čas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.16 09:46

Moje příbuzná má chlapečka, letos mu budou 4, od září chodí do školky s asistentkou. Netuším, jakého rozsahu je jeho postižení (mentální), ale tipuju, že je tak na úrovní jednoročního dítěte, nemluví, je na plínkách, chodit začal až kolem 2,5 let. Je to milej kluk jinak a ve školce je strašně rád, je to malá školka na vesnici, kde je jen jedna třída, tedy min. 25 dětí všech věků, děti ho prý přijaly moc pěkně. Asistentku údajně přímo miluje:-). Jeho mamka říká, že co tam chodí, naučil se spoustu nových věcí, vidí to kolem sebe a snaží se, tedy vidím jednoznačně pozitivní vliv.

Nevím, jak se postižení Tvého synka projevuje, ale tento náš případ v rodině je jeden z těch, kde vidím smysl v tom, že je malej v normální školce.

Anonymně proto, že píšu o třetí osobě, snad to nevadí.

• Citovat
  • Upravit
9658
6.4.16 09:48
@Anonymní píše:
Moje příbuzná má chlapečka, letos mu budou 4, od září chodí do školky s asistentkou. Netuším, jakého rozsahu je jeho postižení (mentální), ale tipuju, že je tak na úrovní jednoročního dítěte, nemluví, je na plínkách, chodit začal až kolem 2,5 let. Je to milej kluk jinak a ve školce je strašně rád, je to malá školka na vesnici, kde je jen jedna třída, tedy min. 25 dětí všech věků, děti ho prý přijaly moc pěkně. Asistentku údajně přímo miluje:-). Jeho mamka říká, že co tam chodí, naučil se spoustu nových věcí, vidí to kolem sebe a snaží se, tedy vidím jednoznačně pozitivní vliv.

Nevím, jak se postižení Tvého synka projevuje, ale tento náš případ v rodině je jeden z těch, kde vidím smysl v tom, že je malej v normální školce.

Anonymně proto, že píšu o třetí osobě, snad to nevadí.

a má pedagogického asistenta (hradí stát) nebo osobního asistenta, kde musí přispívat rodiče?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.16 09:58

Na to aby se vyřídil asistent (pokud ve školce už nějaký není aby měl pod sebou třeba 2 děti) je potřeba doporučení psychiatra, žádost MŠ a zpráva z SPC. teď jednoho vyběháváme..
Jinak dítě má právo na vzdělání v místě bydliště, takže prvně bych zkusila tohle a kdyby to nešlo tak ho umístit někam na speciálky :nevim:

• Citovat
  • Upravit
11157
6.4.16 10:15
@Pam12 píše:
a má pedagogického asistenta (hradí stát) nebo osobního asistenta, kde musí přispívat rodiče?

To jsem netušila, že se to takto rozlišuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
6.4.16 10:18
@Fazulina píše:
To jsem netušila, že se to takto rozlišuje.

jj, příbuzná právě dělala v MŠ osobní asistentku, ale platili ji rodiče

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.16 10:18
@Pam12 píše:

Myslím, že neplatí nic, že hradí stát.

• Citovat
  • Upravit
7346
6.4.16 17:53

@baruna1 Pokud si seženeš asistenta a školka, resp. ředitelka si vyběhá financování, tak můžeš apelovat…jinak ne. Otázkou je, jestli asistenta získáš a na JAKÝ ÚVAZEK…pokud ho budeš mít třeba „jen“ na 3-4 hodiny, co pak? Budeš si ho moc brát po obědě den co den domů? (Vodit ho na 8 ráno a ve 12 domů)Co práce?
Nebo si myslíš, že učitelka zvládne 27 dětí + tvého syna SAMA ještě celé odpoledne? Bez asistenta bych to vůůůbec nezkoušela, upřímně…mám 28 dětí, z toho jednoho aspíka (bez asistenta) a zhruba 4 VELMI náročné (zdravé!!!) děti. A je to masakr. Asistenta bych potřebovala jako sůl, ale na zdravé, pouze nevychované děti mi ho NIKDO nedá… 8) :roll: :nevim:
Takže hledej asistenta, řeš s ředitelkou finance a pokud neseženete CELÝ úvazek, uvažuj o specce…Budu hnusná, ale ber ohledy i na ty druhé děti, ta učitelka tam skutečně nemůže fungovat JEN pro jedno náročné dítě, pokud nebude mít asistenta. Vím jak to mám teď já… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
6.4.16 18:10

@SIMONA1234 tak asistenci bude mít stopro a sehnala jsem dneska odpoledne mš na vesnici 2 km od nas a je to malá školička ve tříde by bylo jen 14 detí,,jako bez asi asistence ani ranu,,toje jasny,,,a chodil by jen na dopoledne,,,A DO PRACE CHODIT NEBUDU jsem bohužel doma nemocná,,,takže bych ho tam vozila i vyzvedávala,,,reditelka mela celkem o syna i zajem,,,nikdy tam integrované ditě nemely a rikala že šance tam asík bude,,uvidíme během dubna jak se to vyvrbí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
7.4.16 07:37

@baruna1 Tak držím palce…z pohledu učitelky SEN…14 dětí + asistent…tam bude opravdu čas se všem poctivě věnovat. Máš štěstí (pro syna to bude fajn)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.1.25 00:12

Já to mám zase tak, syn bude mít v březnu 4 roky a je moc šikovný nikdy nikde nebyl problém. A začal chodit do školky a prý potřebuje asistenta. Já nechápu proč. Prý nezvládá kolektiv dětí a ubližuje jim :D Přitom já s ním jsem pořád mezi dětmi a nikdy nikomu neublížil, a odmalička je rád mezi dětmi 8o Tak nechápu o co jim jde :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin