Mateřská škola - jídlo, celiakie

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
706
17.3.16 14:31

mš jídlo, celiakie

Dobrý den, kdo máte deti s celiakií jaké firmy jim ve školce vaří nebo dováží jídlo? Zkoušela jsem jednu oslovit a zarazilo mě, že mi tam tvrdili, že u celiatiků stopy lepku nevadí, že to vadí u alergií. Žiju v domnění, že u celiakie vadí i stopy lepku. Trochu se tak bojím, aby dieta byla pak efektivní nebo zda raději vařit sama a nosit krabičky.
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
17.3.16 14:35

@Domča123 nemám zrovna bezlepkaře, ale po domluvě s vedením školky a dr jsem školce dala sponzorským darem mikrovlnku a ohřívali tam jídlo donesené z domova. Je na to třeba povolení z hygieny. Ale jako firma, co tvrdí, že stopové množství nevadí, je naprosto o ničem - hezky řečeno - jsou to kteréni :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
17.3.16 14:40

U nás ve školce byla holčička s alergiií asi na 3 věci( vejce, čokoláda a ještě něco) školka nezajišťovala ( věci vhodné pro danou alergii), maminka dostávala jídelníček dopředu a dávala dítěti jídlo z domu, když byly potraviny, které dítko nemohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
17.3.16 16:27

U nás všichni nosí. V původní školce se snažili vařit maximálně bezlepkově, i kvůli autíkům, co testovali bezlepkovou dietu, jestli jim krapet nepomůže, takže většinou byly dny, kdy šlo jen třeba o jednu svačinu. V nové školce je bezlepkařů minimum, takže kdo potřebuje, komplet nosí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64980
17.3.16 16:33

My taky stopy lepku neřešíme. Výrobce se jen brání, většinou totiž mají ve výrobě i lepkové věci. Je to jen formalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
17.3.16 18:36

I na bezlepkových potravinách se občas objeví že můžou obsahovat stopy lepku, jsou to ale zanedbatelné stopy které nikomu nevadí, jen to tam musí napsat…

• Citovat
  • Upravit
11565
17.3.16 18:43

@Domča123 Ono je to různé. Někdo má problém i s drobečkem mouky, někdo semtam trošku může a nemá to zásadní vliv.

Pokud jde o stopy, to bych nepřeceňovala - kamarád má prudké reakce (dušnost) na ořechy, a s „může obsahovat stopy ořechů“ klidně jí: to je jen že v tom provozu taky zpracovávají ořechy/lepek. Nedělala bych z toho vědu, kór u celiakie, pokud by se neobjevily problémy.

Jinak pokud vím, tak státní školky dietu nedělají (už proto, že v té kuchyni je problém zajistit, aby byl provoz pro bezlepkaře kompletně oddělený atd.). Maminky celiaků a alergiků jim vaří.

Kamarádka má dceru v soukromé, má alergii na mléko a vejce, a těm jídlo vaří (vozí) speciální firma, která dělá i diety. (Kamarádka proto nechává malou i ve čtyřech v té soukromé, že se jí nechce vařit dietu každý den.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64980
17.3.16 20:18

@Slečna Ferka každé město to má jinak. U nás vaří bezlepkově jedna škola a ta to rozváží po jednotlivých školách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
18.3.16 07:09

@Amerielle Já jsem to četla i v literatuře, že ty reakce se liší. A samozřejmě nemyslím, že by to člověk měl ignorovat a dát si sem tam jídlo s lepkem - ale že prostě drobeček v jídle nemusí být kalamita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí