Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.ani nevim kde zacit.Pred 2roky skoncil muj bratr z niceho nic na psychiatrickem oddeleni v nemocnici. Proste si myslel, ze za vsechno spatne muze on.Od te doby bydli u mamky vsechno bylo ok az do minuleho vikendu. Rozesel se se svou prvni pritelkyni, ale podotykam, ze on chtel, byla pry odmerena.no,ale ona mu asi neco napsala a jemu se zase vratilo to co tu uz jednou bylo a opet skoncil na tomto oddeleni. Verdikt doktora zni, ze ma asi schizofrenii.ma stavy kdy vidi neco co neni.
Je vubec mozne, aby ji mel 25kluk, kterej byl vzdy v pohode?
@věrka6 hlavne at bratr bere leky a bude lip.Muj bracha ma taky schizofrenii a uzili jsme si s nim hodne zlyho. Odvtedy se muj vztah s nim hodne zhorsil a pochybuju ze to bude dobry protoze mu nemuzu zapomenout na to zle co udelal.Ale jak bere ty leky tak uz sprostosti nedela.
Urcite je to mozne, schizofrenie nastupuje prave zhruba kolem tohoto veku.
Casod casu se to vraci a nemocny se musi na chvilku hospitalizovat. Stres urcite muze byt spoustec.
Spoustec je i stres, takze pokud byl predit „normal“, tak to pochopitelne mozne je…nicmene pokud te to trapi a chces se treba o nemoci dozvedet vice urcite se obrat na specificke weby na netu.
@věrka6 píše:
Je vubec mozne, aby ji mel 25kluk, kterej byl vzdy v pohode?
je to možné a je to i časté v tomhle věku adolescence - ranná dospělost. Bratrovi držím palce v léčbě a vy jako rodina mu můžete hodně pomoci. První kroky: spolupracovat v léčbě, sehnat si informace o onemocnění z validních zdrojů a zajistit návaznost ambulantní péče.
Jsem z toho uplne hotova. nechapu proc.ani za nim nemuzu jit.mam maleho chlapecka a tam deti nemuzou. nevim ani jak se k nemu chovat.jak mu pomoci.chce se mi brecet a bojim se rozbrecet pred nim.
Manželův bratranec měl před více než půl rokem akutní záchvat schizofrenie, který završil pokusem o sebevraždu, je také mladý do 30-ti let. Do té doby byl naprosto normální a nevykazoval žádné příznaky. Od té doby bere léky na schizofrenii a po novém roce bude v invalidním důchodu ![]()
@věrka6 určitě by ti někdo z rodiny pohlídal, abych na chvilku za bratrem mohla zajít. ![]()
@věrka6 píše:
Jsem z toho uplne hotova. nechapu proc.ani za nim nemuzu jit.mam maleho chlapecka a tam deti nemuzou. nevim ani jak se k nemu chovat.jak mu pomoci.chce se mi brecet a bojim se rozbrecet pred nim.
posílám odkaz třeba se ti kontakt bude hodit, nevím odkud jsi
http://www.capz.cz/…psychopomoci
je to i pro blízké duševně nemocných, provozovali i kvalitní poradenství po netu…
není od věci domluvit si schůzku s ošetřujícím lékařem bratra, to může např. maminka a tobě předat
Je to tezke se s tim smirit, i pro neho, i pro vas.. mam take brachu s touto diagnozou, ma ji uz skoro 10 let.. a navic jsem z oboru, takze o tom neco vim. Je potreba, aby cela rodina spolupracovala a jeho diagnozu prijala, nebylo to pro vas tabu. Potom to snaze prijme i on. A sebeprijeti je v tomto pripade hodne dulezite. Neni to hned, chce to cas. Potrebuje vas, takze nech pohlidat mrnouse a zajdi za nim. Podporujte ho v uzivani leku. Nejcastejsim spoustecem relapsu je odmitani uzivani leku. Ale muze se to akutne zhorsit kdykoli, hlavne jakoukoli zmenou, stresem..
Jen takova poznamka, mozna se s pritelkyni rozesel, protoze mel nejake bludne presvedceni.. duvod rozchodu, ze je odmerena, je prinejmensim podivny.
Pro schizofrenii je typické, že slyší, co není, tedy sluchové halucinace spíš než zrakové, ale to je fuk. Diagnoza nemusí být ještě konečná, ale i kdyby, při dodržování léčby může celkem normálně fungovat celý život. Chovala bych se k němu naprosto normálně, na místě je určitě maximální podpora od rodiny. Hodně štěstí.