Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den. Můj syn bude od září předškolák.Nevím, čím to je, ale mám potřebu na školu ho připravovat víc, než jsem měla jeho starší sourozence.
Má milion zábavných úkolů pro předškoláky, hodně rád počítá matematiku…zná číslice do 10, počítá cca do 12 příklady na plus, odečet asi od 8 níž. Co se týče písmen zná asi jenom 5, nejeví o ně zájem, stačí mu, že se podepíše, nenutím ho. Jeví ale velký záujem o vlajky, atlas světa a historii.
Pořád ale cítím, že to není ono.
Potřebuji, aby se ve škole učil dobre, protože má nemocné srdce a nebude schopný pracovat manuálně, potřebuji mu dodat co nejvyšší možné formální vzdělání.
Od 2 let docházíme na logopedii, to taky ještě není dobré, ale určite je to mnohem, mnohem lepší.Podotýkám, že syn úkoly dělá rád, potřebuje si pořád zdokonalovat motoriku( má hypotonii), ale vymaluje hezky, snaží se…ví, jak se drží pastelka, že má mít opřený loket, že má sedět celým zadkem a ne na půl…
Prosím o anonym vzhledem k osobním věcem, nebo smazat.
Někdy si připadám jak blbec, že řeším tohle už asi půl roku, když ještě nebyl ani předškolák.
Co umí vaše děti? Myslíte, že to přehráním?
Děkuji.
Hlavně nic nelámat přes koleno. Rozvíjet to, o co má zájem, zbytek zkoušet učit, ale určitě bych nic nedrilovala na sílu. Však má dost času se vše naučit a rozhodně bych na to šla pomalu, jinak se mu to zprotiví už před nástupem na ZŠ ![]()
Jo, prehanis.
Hlavne z nej nedelej chudaka, co nesmi pracovat kvuli srdci.
Tatík nejsem, tak ber s rezervou. Jestli ho to aspoň trochu baví, tak nepřeháníš.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Můj syn bude od září předškolák.Nevím, čím to je, ale mám potřebu na školu ho připravovat víc, než jsem měla jeho starší sourozence.
Má milion zábavných úkolů pro předškoláky, hodně rád počítá matematiku…zná číslice do 10, počítá cca do 12 příklady na plus, odečet asi od 8 níž. Co se týče písmen zná asi jenom 5, nejeví o ně zájem, stačí mu, že se podepíše, nenutím ho. Jeví ale velký záujem o vlajky, atlas světa a historii.
Potřebuji, aby se ve škole učil dobre, protože má nemocné srdce a nebude schopný pracovat manuálně, potřebuji mu dodat co nejvyšší možné formální vzdělání.
Od 2 let docházíme na logopedii, to taky ještě není dobré, ale určite je to mnohem, mnohem lepší.Podotýkám, že syn úkoly dělá rád, potřebuje si pořád zdokonalovat motoriku( má hypotonii), ale vymaluje hezky, snaží se…ví, jak se drží pastelka, že má mít opřený loket, že má sedět celým zadkem a ne na půl…
Někdy si připadám jak blbec, že řeším tohle už asi půl roku, když ještě nebyl ani předškolák.
Děkuji.
Možná na něj máš více času než na starší sourozence.
Pokud má srdeční vadu, ještě neznamená, že by nemohl pracovat manuálně.
Děti takto zdravotně oslabené bývají zvýšeně unavitelné a často nemocné. Pozor na přetížení.
Rozvíjej ho ve všem, co ho baví. Ale pozor na nereálné cíle a očekávání.
Já mám ale pocit, že více infarktů, vyhoření a nemocí ze stresu je právě u pozic, kde se pracuje hlavou.
Bylo by zajímavé vidět na toto téma nějakou statistiku.
Ja bych to s tim srdcem, tak nehrotila. Pribuzna ma nemocne srdce (VVV) a nazory lekaru se velmi meni s casem a jsou ruzne. Dokonce se dozvedela od jedne kapacity v oboru, ze srdce je sval a je nutne ho posilovat, takze nejake setreni je spis kontraproduktivni. Ma super imunitu. Neni skoro nikdy nemocna. To taky souvisi se srdcem. Co ona dokaze. Kolik ma energie, co uz vse v zivote vybudovala. Castecne dela i fyzicky. Nic ji nezastavi. Je velmi uspesna ve vsem, co se rozhodne delat. Akorat zavodni sport ji zakazali, tak delala rekreacni. Ja bych rekla, ze to prehanis. Dite je evidentne sikovne a neni potreba ho nejak extra tlacit dopredu. Co nejvyssi mozne formalni vzdelani mu stejne dobrou praci zajistit nemusi. Spis mi prijde dulezite, aby nepocitoval, ze on je nejaky chudinka a ma omezeni. Znalosti a dovednosti predskolaku se velmi ruzni a nemusi vubec odpovidat dalsi skolni natoz pak zivotni uspesnosti.
Nikdy ho nenutím dělat něco ( co se týče úkolů), co by nechtěl…vždy. je to hravou formou. Ohledne srdce- jsou různé vady srdce. Má za sebou jednu operaci a několik dalších ho čeká. Užívá léky na srdce od 2 let.
Pokud se nestane něco zásadního, manuálně pracovat nebude. Samozrejmě že z neho nechceme tloušťíka a venuje se i sportu, ale vydrží jenom málo a pak si potřebuje odpočinout( kolo, kopání míče a badminton)
@broskvová zmrzlina píše:
Já mám ale pocit, že více infarktů, vyhoření a nemocí ze stresu je právě u pozic, kde se pracuje hlavou.Bylo by zajímavé vidět na toto téma nějakou statistiku.
No práce v kanceláři je rozhodně víc stresující. Ale když vidím svoje kolegyně a srovnám s nimi třeba prodavačky v krámě, skladnice nebo kuchařky v závodní jídelně, tak druhá zmíněná sorta vypadá udřeněji a na svůj věk starší.
Pokud syn ty úkoly dělá rád a rád se učí, tak to nepřeháníš. Neklaď na něj ale přehnané nároky. I když se s ním budeš dřít, tak je možné, že nebude mít kapacitu na vzdělání, které si pro něj představuješ a pak byste se trápili oba.
Taky bych řekla, že pokud tvůj syn nejde do třídy, kde je možné jet individuálně, tak se bude nudit a školu mu to spíše znechutí.
Moje dítko číst před nástupem do školy neumělo, písmenka je nezajímaly, a přesto i v monte třídě se zvládlo nudit a rušit
Našla bych synovi jiné vzdělávací a rozvíjející aktivity, než látku první třídy.
@Anonymní píše:
Nikdy ho nenutím dělat něco ( co se týče úkolů), co by nechtěl…vždy. je to hravou formou. Ohledne srdce- jsou různé vady srdce. Má za sebou jednu operaci a několik dalších ho čeká. Užívá léky na srdce od 2 let.
Pokud se nestane něco zásadního, manuálně pracovat nebude. Samozrejmě že z neho nechceme tloušťíka a venuje se i sportu, ale vydrží jenom málo a pak si potřebuje odpočinout( kolo, kopání míče a badminton)
Vše chce čas, co je teď, nemusí být za 10 let, kdy bude vybírat střední školu a řešit budoucí povolání
Stejně tak i tělo může být na tom jinak, více vydrží, bude později unavené,…
Dobrý den. Můj syn bude od září předškolák.
Nevím, čím to je, ale mám potřebu na školu ho připravovat víc, než jsem měla jeho starší sourozence.
Od 2 let docházíme na logopedii, to taky ještě není dobré, ale určite je to mnohem, mnohem lepší.
Podotýkám, že syn úkoly dělá rád, potřebuje si pořád zdokonalovat motoriku( má hypotonii), ale vymaluje hezky, snaží se…ví, jak se drží pastelka, že má mít opřený loket, že má sedět celým zadkem a ne na půl…
Děkuji.