Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak třeba syn nosí rovnátka na noc i přes léto, když jsou prázdniny..
Křivé zuby si prázdniny nedají.
To samé logopedie, evidentně musíte cvičit a cvičit..
Ano je to každodenním trénováním, někdy i třeba 2× denně. Jeli jsme tak asi 3 roky v kuse, je to na rodičích.
Proč ti přijde dost extrém cvičit i o prázdninách? Samozřejmě musíte cvičit, co to jde. Jak tě vůbec napadne necvičit, protože jsou prázdniny?
@aledud píše:
Ano je to každodenním trénováním, někdy i třeba 2× denně. Jeli jsme tak asi 3 roky v kuse, je to na rodičích.
No to ano. My jsme jeli taky tři roky jednou nebo dvakrát denně. Ale proč proboha říká znovu špatně to, co říkala před dvěma roky už dobře?? Nebo proč si „dobrovolně“ kroutí u mluvení jazyk? Přijde mi, že se to vycvičí, ale jak ten mozek k tomu nedozrál, tak se to neudrží. Nejhorší je, že výsledek sice je asi lepší, než kdyby se necvičilo, ale rozhodně to není dobré. Nemůže to být třeba dysfázie?
Brýle a rovnátka taky nosiš i o prázdninách. Tak cvičení podle rad logopedky je snad jasné, zvláště když má dcera tolik naloženo. Když se na to teď vyflakneš, tak jste všechno předchozí snažení hodili do koše, protože dokud to nemá zafixované, tak je třeba procvičovat.
Většinou děti jako tvoje dcera musí procvičovat i školu o prázdninách, jinak je všechno zahozeno.
@Tosidelassrandu píše:
Proč ti přijde dost extrém cvičit i o prázdninách? Samozřejmě musíte cvičit, co to jde. Jak tě vůbec napadne necvičit, protože jsou prázdniny?
Přijde mi dost extrém cvičit o prázdninách po každém jídle. Ani to není proveditelné, protože dcera má i jiný program a není pořád s námi doma.
@Anonymní píše:
No to ano. My jsme jeli taky tři roky jednou nebo dvakrát denně. Ale proč proboha říká znovu špatně to, co říkala před dvěma roky už dobře?? Nebo proč si „dobrovolně“ kroutí u mluvení jazyk? Přijde mi, že se to vycvičí, ale jak ten mozek k tomu nedozrál, tak se to neudrží. Nejhorší je, že výsledek sice je asi lepší, než kdyby se necvičilo, ale rozhodně to není dobré. Nemůže to být třeba dysfázie?
Syn se soustředil při trénování, ale když se nesoustředil při normální mluvě, tak mluvil taky špatně - upozorňovala jsem ho na to neustále. Samozřejmě u vás může být nějaký jiný problém a ten bych teda řešila hned, ne až ve škole. S dcerou jsem pro změnu cvičila Vojtovku a to taky každodenně 5×. Vždycky jsem si řekla, že je to v zájmu dětí, zatla zuby a jela. A mělo to efekt!
@mado píše:
Brýle a rovnátka taky nosiš i o prázdninách. Tak cvičení podle rad logopedky je snad jasné, zvláště když má dcera tolik naloženo. Když se na to teď vyflakneš, tak jste všechno předchozí snažení hodili do koše, protože dokud to nemá zafixované, tak je třeba procvičovat.
Většinou děti jako tvoje dcera musí procvičovat i školu o prázdninách, jinak je všechno zahozeno.
Bezva. To se máme na co těšit. Popravdě jsem už trochu demotivovaná i jen z té logopedie.
@aledud píše:
Syn se soustředil při trénování, ale když se nesoustředil při normální mluvě, tak mluvil taky špatně - upozorňovala jsem ho na to neustále. Samozřejmě u vás může být nějaký jiný problém a ten bych teda řešila hned, ne až ve škole. S dcerou jsem pro změnu cvičila Vojtovku a to taky každodenně 5×. Vždycky jsem si řekla, že je to v zájmu dětí, zatla zuby a jela. A mělo to efekt!
Taky jí stále opravuji, ale ve chvíli, kdy je třeba příměstský tábor nebo soustředění a dcera je většinu času jinde, jde mluva do kopru. Přece jí kvůli logopedii nebudu držet doma? Kdy se to u syna zlepšilo? Má to jako on. Taky se nesoustředí při mluvení.
Nějak nechápu, jak souvisí prázdniny s logopedii… trénovat se musí pořád, až dokud dítě všechno neumí a nemá správně zafixovane a nepoužívá to v běžné mluve. Pak je teprve čas s trénování přestat. My na logopedii v podstatě bydlíme a ještě dlouho budeme. Fakt mě to nebaví, ale tak co mám dělat… cvičit, cvičit, cvičit..
Prostě cvič denně. Syn má VD a ADHD. Na logopedii jsme chodili 6,5 roku. Řeč jsme dotáhli v 9 letech.
Opakovaně jsme se vraceli k tomu, co už uměl, protože pravidelně něco zapomněl. Kromě m, k, a, e jsme učili naprosto vše. Vždy se něco naučil a něco zapomněl. To je podle naší logopedky normální. Plus je i normální to, že při logocvičení používá a v řeči ne. My museli přeučovat všechna slova, protože je měl špatně zažitá. Takové L jsme dávali do řeči minimálně půl roku, R a Ř mu ujedou po půl roce občas taky. V pondělí jsem si všimla, že přestává říkat sykavky. Vyhrabala jsem materiály a cvičíme.
I syn, co nemá žádné vady, přestal po naskočení R a Ř používat sykavky a všude cpal s. Takže měl sísalu, síseň… Vrátili jsme se k logopedii, denně cvičili a dotáhli jsme to. A ano, na logopedii říkal správně, museli jsme to dotáhnout i v řeči.
Rozhodně bych ji neomlouvala tím, že je „lehce postižená“ a máte se s tím smířit. To je cesta do pekla. Říkám to i synovi. Ten se teď chce „smířit“ s tím, že mu nejde čeština, protože má VD, takže to bude tím - kdysi slyšel, jak jsme s logopedkou řešily, že bude mít problémy v češtině. Tak jsem mu hodně rychle vysvětlila, že žádné smiřování nebude, ale bude prostě makat víc než spolužáci. On má velké cíle, takže si nemůže dovolit žádné „smiřování“. Celé prázdniny nenásilnou formou opakujeme. Naučila jsem ho prstovou abecedu a jeho baví tím ukazovat slova, to je opakování pravopisu
. Píše mi zprávy přes WhatsApp. Na začátku dělal chyby, teď už se zamýšlí, co se jak píše.
@Anonymní píše:
Taky jí stále opravuji, ale ve chvíli, kdy je třeba příměstský tábor nebo soustředění a dcera je většinu času jinde, jde mluva do kopru. Přece jí kvůli logopedii nebudu držet doma? Kdy se to u syna zlepšilo? Má to jako on. Taky se nesoustředí při mluvení.
No myslím, že behem 2 třídy se to zafixovalo. Teď v páté třídě vyhrál recitační soutěž, tak to bylo i zadostiučinění i pro mě, protože to byla vždycky druhá šichta, dokonce i večer před spaním jsme zalezli pod peřinu a ještě firmou hry trénovali. On nevydržel 15 minut v kuse, ale třeba 3×5 minut bylo v pohodě. Pokud byl unavený, tak jsme třeba 1 den vynechali, ale dovolená, prázdniny pořád…
Anonymní slunečnice - Máš můj velký obdiv! Jen teoretická otázka, kdyby se necvičilo, myslíš, že by syn celoživotně mluvil špatně, nebo by to někdy naskočilo samo? Kdysi jsme vedli o tom debatu s tatínkem chlapečka, co mluví ještě hůř než dcera. A nevěděli jsme ani jeden.
@Anonymní píše:
Anonymní slunečnice - Máš můj velký obdiv! Jen teoretická otázka, kdyby se necvičilo, myslíš, že by syn celoživotně mluvil špatně, nebo by to někdy naskočilo samo? Kdysi jsme vedli o tom debatu s tatínkem chlapečka, co mluví ještě hůř než dcera. A nevěděli jsme ani jeden.
Něco by naskočilo a něco ne. Máma má kamarádku, co má vnučku, která jako dítě mluvila hodně špatně. Slečně je 17 let, špatně vyslovuje L, R, Ř a některé sykavky. Je to smutné a slečna už to vnímá a stydí se za to.
Na logopedii byli jednou a nepomohlo to, takže logopedie je podle nich podvod a tahání peněz z lidí. Má i sourozence a tam je stejný problém. Jeden se sourozenců je stejně starý jako syn, kdysi mluvil lépe, ale teď už lépe mluví syn. Oni s tím nic nedělají. Teď se celkem divili, co jsme dosáhli. Ale na logopedii stejně nepůjdou, protože to nepomůže… ![]()
Prosím o radu, už si nevím rady a přijde mi, že ani logopedka ne. Dcera byla nedonošená, má nejspíš ADHD (zatím nediagnostikované, ale počítám, že ve škole nás rychle pošlou do poradny), lehkou oční vadu a občasně tiky. Na logopedii chodíme od čtyř let, rok trvalo než nás vzali. Poctivě jsme cvičili, diagnóza mnohočetná dyslálie. Půl abecedy říkala špatně, neměkčila atd. Současně neumí r, ř, při „s“ vyplazuje jazyk (strašné) a při „l“ ho podivně kroutí.
Problém je, že při logopedii to řekne správně, zná z paměti spoustu logo říkanek, čte slova podle obrázků sama, spolupracuje, ale po měsíci prázdnin to zpětně zapomene a mluví čím dál tím hůř. Bude jí sedm. Přijde mi, že se to dá na chvíli „vycvičit“ ale je to jako házet čas do stoupy, protože se to neudrží. Někdy dokonce zpětně špatně měkčí. Měl jste někdo podobný problém? Co s tím? Logopedka říká cvičit po každém jídle. To mi při prázdninách přijde dost extrém. Nebo se mám vyrovnat s tím, že je „lehce postižená“ a není v našich silách to zlepšit? Mentálně je na tom dobře, chytrá holka. Ale razí si ty svoje „zvláštnosti“.