Musí dítě dědit dluhy?

káťa
5.12.10 12:51

Musí dítě dědit dluhy?

Ahoj všichni- prosím, pokud máte někdo osobní zkušenost či právní znalosti ohledně dědictví.

Může moje dcera (nyní 3,5 roku) zdědit v případě smrti exmanžela jeho dluhy ? Bohužel můj ex jich má spoustu, má problémy se splácením a navíc vážně onemocněl. Známá mi tvrdí, že její syn takto zdědil dluhy po jejím bývalém manželovi a ona musela za něj vše doplatit. Mě to připadá jako postavené na hlavu, ale v české justici ne nemožné. Vím, že je možnost dědictví odmítnout, ale pak prý dědí potomci (takže její budoucí děti- moje vnoučata ????)
Díky za případné info :wink: , Káťa

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8935
5.12.10 12:55

Dluhy se dědí jen do výše zděděného majetku.Tzn. pokud budou dluhy vyšší než majetek,tak dcera nic nedostane,ale ani nebude muset platit.Pokud by byly dluhy např. 500 tísíc,v dědictví zbyl byt v hodnotě 1 milion-tak by dcera zdědila dluhy a byt.Ale je možno i takovéto dědictví odmítnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
5.12.10 13:00

proč jsem měla doje, (nebo jsem někde četla) že se dědí jen do výše 30% ???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22066
5.12.10 13:02

Tuším, že Ty, jakožto zákonný zástupce, můžeš v průběhu dědického řízení za své nezletilé dítě podepsat papír, že dědictví odmítá(-š)… Tím pádem by nemělo zdědit nic, dluhy ani majetek, a záležitost by tím měla být vyřešena.

Ale nejsem právník, možná se mýlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
5.12.10 13:05

Nezletilé dítě má v případě dědického řízení zákonného zástupce, který, pokud je dědictví zadluženo, toto odmítne. To pak nakonec musí stejně schválit soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
5.12.10 13:13

Dědictví lze odmítnout, čímž odmítneš i dluhy. Já i můj muž to tak v případě kteréhokoliv z rodičů uděláme. Odmítáme nést zodpovědnost ze to, že nedokázali hospodařit s penězi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
5.12.10 13:28

llentilko - máš ověřené, že to opravdu jde??
exmanžel má taky velké dluhy a dědily by se mezi jeho 3 děti - partnerku nemá :nevim:

Vím,že v dědickém řízení dědí partner polovinu a děti se dědí rovným dílem o zbývající půlku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
5.12.10 13:31

Markit odmítnout dědictví jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
5.12.10 13:32
káťa píše:
Ahoj všichni- prosím, pokud máte někdo osobní zkušenost či právní znalosti ohledně dědictví.Může moje dcera (nyní 3,5 roku) zdědit v případě smrti exmanžela jeho dluhy ? Bohužel můj ex jich má spoustu, má problémy se splácením a navíc vážně onemocněl. Známá mi tvrdí, že její syn takto zdědil dluhy po jejím bývalém manželovi a ona musela za něj vše doplatit. Mě to připadá jako postavené na hlavu, ale v české justici ne nemožné. Vím, že je možnost dědictví odmítnout, ale pak prý dědí potomci (takže její budoucí děti- moje vnoučata ????)
Díky za případné info :wink: , Káťa

ahoj, na hlavu to sice postavené je,ale dluhy zdědit může.I manželka například.Každopádně malá může dědictví odmítnout. Jen je tam rozdíl, od koho ty dluhy jsou, vím, že právník jednou říkal, že třeba dluhy z finančáku, sociálky, zdrávky atd zdědíš i když to odmítneš, tak jedinná možnost, jak to nemuset platit je, že toho tatínka požádáš, aby se dcery ještě zaživa zřeknul, tj. jí vydědil sám. Pak jí ty dluhy nemůžou přišít. Kolegyně z práce, měla fotra i v base, tak ho asi ve svých 25ti o tohle požádala, aby měla klid. Klidně zkus už dopředu kontaktovat nějakou advokátní nebo právní poradnu zdarma (lze vyhledat na google) a zeptat se je na podrobnosti.

Příspěvek upraven 05.12.10 v 13:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22066
5.12.10 13:32
Markit.Hl píše:

Odmítnout dědictví rozhodně lze.
Otázkou je, jak se to řeší v případě nezletilých dětí. Ale i tam to zcela jistě nějakou formou jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
5.12.10 13:36

Odmítnou jde a děti tvé 3,5 leté dcery samozrejme težko budou dědit, když jete hezkých pár let nebudou na svete.. :) Dedicové se stanovují k datu případně hodine smrti… Prostě za ní dědictví odmítneš, soud rozhodnutí potvrdí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21978
5.12.10 13:39

Od jedné příbuzné manžel dělal úvěrové podvody, tzv. bílého koně, prostě miliony lítali, on nezvěstný, vymahači ho naháněli, tak si tu situaci zjišťovala a opravdu říkala něco v tom smyslu, že dluhy státním institucím, bankám, sociálkám, soudům apod. se dědí bez možnosti zřeknutí se. U nich to činí asi 8 mega, nezáviděníhodná situace, blbec fotr ty děti vlastně totálně odepsal do dalšího života. :-( M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
5.12.10 13:41
Markit.Hl píše:
exmanžel má taky velké dluhy a dědily by se mezi jeho 3 děti - partnerku nemá :nevim:Vím,že v dědickém řízení dědí partner polovinu a děti se dědí rovným dílem o zbývající půlku.

Markit, jde to. Pokud nemá ženu, dědí potomci a za ty jejich zákonný zástupce zadlužené dědictví odmítne. Pokud by neodmítl, pochybuju, že soud by takovou dohodou schválil. Musí být totiž v zájmu nezl. dětí a to dluhy rozhodně nejsou. V takových případech je praxe opravdu taková, že zástupci odmítnou a soud schválí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
5.12.10 13:43
mado píše:
Od jedné příbuzné manžel dělal úvěrové podvody, tzv. bílého koně, prostě miliony lítali, on nezvěstný, vymahači ho naháněli, tak si tu situaci zjišťovala a opravdu říkala něco v tom smyslu, že dluhy státním institucím, bankám, sociálkám, soudům apod. se dědí bez možnosti zřeknutí se. U nich to činí asi 8 mega, nezáviděníhodná situace, blbec fotr ty děti vlastně totálně odepsal do dalšího života. :-( M

Ta kolegyně na tom byla obdobně, její fotr neplatil daně xxx let a zašili ho za to. Taky by musela platit asi dva miliony. Ten právník řekl, že se toho nedá zříct, že se jí fotr musí zříct, vydědit jí ještě za života. Bohužel. Taky chudák nechápala, ona fotra neviděla asi deset let a pak jí napsal z tý basy, chtěl po ní peníze, tak se o to začala zajímat, co by bylo kdyby umřel a nestačila se divit, bohužel. Některé dluhy nelze odmítnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
5.12.10 13:43
mado píše:
Od jedné příbuzné manžel dělal úvěrové podvody, tzv. bílého koně, prostě miliony lítali, on nezvěstný, vymahači ho naháněli, tak si tu situaci zjišťovala a opravdu říkala něco v tom smyslu, že dluhy státním institucím, bankám, sociálkám, soudům apod. se dědí bez možnosti zřeknutí se. U nich to činí asi 8 mega, nezáviděníhodná situace, blbec fotr ty děti vlastně totálně odepsal do dalšího života. :-( M

Nevim to fakt přesně, ale dluh jako dluh, nezáleží jestli státní, odmítnout jde. Hlavně za nezletilého. A za sebe můžu říct, že kdybych zdědila po manželovi dluh 8 mega, tak dědictví rozhodně odmítnu. A nevidim v tom vůbec problém. Schválně zkusim pohledat v občanovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel