Musí dítě dědit dluhy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30317
5.12.10 14:17

Co vím, tak dluhů se může člověk zříct, zároveň samozřejmě i dědictví. Měla to tak známa, co její manžel, dělat také bílého koně a nakonec to vyřešil sebevraždou. Při dědickém řízení ona i její děti a jejich děti dědictví odmítli a pak se hledali ještě další dědici, ale těžko to někdo přijmul, tak to pak zůstalo státu.

Ona pak jen musela platit půlku zařízení bytu, protože to bylo součástí jeho dědictví a to ona nevydala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
5.12.10 14:19

No vidíš za vydědění 60 tisíc.. Jako neříkám že to je případ tvé kamarádky, to samozřejmě ne, jak říká Bohunka může v tom být neco o čem my tu nevíme, ale já jsem se už několikrát setkala s tím, že právník úmyslně špatně poradil, jak říkám, někteří berou paušál a někteří procenta z částky o kterou se vede spor.. co pro něj bude lepší, když poradí, že se má až to nastane zříct děditství nebo si vzít 60 tisíc jen za jednoduchej notářskej úkon jako je vydědění.. Pakliže to nebyli peníze za nějakou detektivní činnost že pátral po dluzích což silně pochybuju.. Ale říkám, máme tu jen informace co o tom máš ty… Jen právníci jsou taky jen lidi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
5.12.10 15:37

Taky jsem na tohle často mysela, jak by to bylo…nejsme manželé, máme dva úvěry a kdyby se nejBůh něco stalo, jestli by ty dluhy pak dědily děti a já to musela nějak doplatit…takže jde se takového dlužného dědictví žríct(přitel nic nevlastní, takže by nebyli žádné „plusové“ hodnoty)? Tím pádem ale asi nemá smysl platit pojištění k tomu většímů úvěru(pro případ smrti), který máme-to jsme si na radu paní v bance zřídili?!! :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22061
5.12.10 15:43
pacala píše:
Tím pádem ale asi nemá smysl platit pojištění k tomu většímů úvěru(pro případ smrti), který máme-to jsme si na radu paní v bance zřídili?!! :?:

A co kdyby (nedejbože) zemřel jenom jeden…?

Ten druhý to bude muset poplatit všechno. Pro tyto účely je takové pojištění. Aspoň my to tak máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1307
5.12.10 15:44
káťa píše:
Ahoj všichni- prosím, pokud máte někdo osobní zkušenost či právní znalosti ohledně dědictví.Může moje dcera (nyní 3,5 roku) zdědit v případě smrti exmanžela jeho dluhy ? Bohužel můj ex jich má spoustu, má problémy se splácením a navíc vážně onemocněl. Známá mi tvrdí, že její syn takto zdědil dluhy po jejím bývalém manželovi a ona musela za něj vše doplatit. Mě to připadá jako postavené na hlavu, ale v české justici ne nemožné. Vím, že je možnost dědictví odmítnout, ale pak prý dědí potomci (takže její budoucí děti- moje vnoučata ????)
Díky za případné info :wink: , Káťa

ahoj,může se zříci dědictví,ale nelze to za jeho života,ale ihned po jeho smrti,ale ještě dříve,než vám nebo jí přijde vyrozumení ohledně dědictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
5.12.10 21:09
fikina píše:
káťa píše:
Ahoj všichni- prosím, pokud máte někdo osobní zkušenost či právní znalosti ohledně dědictví.Může moje dcera (nyní 3,5 roku) zdědit v případě smrti exmanžela jeho dluhy ? Bohužel můj ex jich má spoustu, má problémy se splácením a navíc vážně onemocněl. Známá mi tvrdí, že její syn takto zdědil dluhy po jejím bývalém manželovi a ona musela za něj vše doplatit. Mě to připadá jako postavené na hlavu, ale v české justici ne nemožné. Vím, že je možnost dědictví odmítnout, ale pak prý dědí potomci (takže její budoucí děti- moje vnoučata ????)
Díky za případné info :wink: , Káťa
ahoj,může se zříci dědictví,ale nelze to za jeho života,ale ihned po jeho smrti,ale ještě dříve,než vám nebo jí přijde vyrozumení ohledně dědictví

§ 464 obč.zákoníku:
Prohlášení o odmítnutí dědictví může dědic učinit jen do jednoho měsíce ode dne, kdy byl soudem o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí vyrozuměn. Z důležitých důvodů může soud tuto lhůtu prodloužit.
Z toho vyplývá, že dědic je nejprve soudem informován o možnosti dědictví odmítnout a poté začne běžet měsíční lhůta pro toto odmítnutí (jak už se výše psalo - odmítnutí CELÉHO dědictví, nikoliv jen dluhů!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
431
8.12.10 14:18

Ahoj,
tak jsem se ptala ještě jednou kamaráda právníka, protože mě tato situace taky někdy potká :-(

• odmítnout dědictví lze a není rozdíl mezi dluhy soukromým institucím nebo státu ! Takže když ho člověk odmítne, nedostane nic, ale nemusí nic platit.
  • jinak se dluhy dědí jen do výše zděděného majetku, jak už tu někdo psal. Takže pokud např. byl dům, na nějž byl dluh př.3 mil.Kč ohodnocen na 5 mil.Kč, tak se dědí i dluh. Ale pořád se to vyplatí…

Doufám, že tu moji slátaninu někdo pochopí :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
8.12.10 15:35
Leenikk píše:
Ahoj,
tak jsem se ptala ještě jednou kamaráda právníka, protože mě tato situace taky někdy potká :-(
  • odmítnout dědictví lze a není rozdíl mezi dluhy soukromým institucím nebo státu ! Takže když ho člověk odmítne, nedostane nic, ale nemusí nic platit.
  • jinak se dluhy dědí jen do výše zděděného majetku, jak už tu někdo psal. Takže pokud např. byl dům, na nějž byl dluh př.3 mil.Kč ohodnocen na 5 mil.Kč, tak se dědí i dluh. Ale pořád se to vyplatí…

ahouj leníku, tak já jsem s kolegyní mluvila ještě o všem znovu, máš pravdu, ale u nich to bylo obráceně. Měli nadhodnocenou nemovitost o 2 mil výš než byly dluhy, za tu částku, by to ale nikdy neprodali, tj. by ještě doplácela, tak to radši řešili jinak. Jestli dobře, to ví už jen pan advokát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
431
9.12.10 12:24
Babe007 píše:
Leenikk píše:
Ahoj,

ahouj leníku, tak já jsem s kolegyní mluvila ještě o všem znovu, máš pravdu, ale u nich to bylo obráceně. Měli nadhodnocenou nemovitost o 2 mil výš než byly dluhy, za tu částku, by to ale nikdy neprodali, tj. by ještě doplácela, tak to radši řešili jinak. Jestli dobře, to ví už jen pan advokát

Tak to pak je jasný, že se jim to nevyplatilo. On bývá odhad často vyšší než je reálná tržní cena :-? .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel