Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malá měla v 6 m 9,39 kg a také tomu odpovídalo, že ležela jak pecka..Neotáčela se, ale já se snažila ( trochu jí pomáhala s nožičkou) a motivovala a do 7 m to zvládla..Sice se pak strašně dlouhou dobu obracela pouze v pravo, ale nic to neznamenalo, je v pořádku..
Jo děti jsou pohodáři..Zkoušej ho trochu naštelovat a ponoukat a on to určitě brzy začne zkoušet sám.
Otáčet se dítě musí správně si má sednout přes šikmí břišní sval a právě otáčením když je na boku švihne nožičkou a dostane se tak správně do sedu.Cvičila jsem Vojtu s dcerou od narození a poprvé si sama sedla na první narozeniny dnes je jí 2,5r a je srovnatelná s ostatníma dětma ve svém věku. Ono každé dítě je jiné, ale otáčet se musí každé malá mněla v 6m 9kg byla taky pořádnej buřtík to je vlastně do těď pomalu z toho vyrůstá.
mrňous se sice už otáčí dlouho, ale u nás vůbec nepomohlo motivování hračkama. Když na ní okamžitě nedosáhl, tak ztratil zájem a raději se věnoval svým ručičkám. Když jsem se o to pokoušela už několikátý den, tak se odmítal přetáčet i na bok. Asi jsem ho tím štvala
Začal se otáčet ve chvíli, kdy jsem odešla do vedlejší místnosti a on chtěl vidět co tam dělám (slyšel mě). Ještě dalších 14 dnů se odmítal otáčet přede mnou. Asi mám stydlivku ![]()
Moje dcera měla v 6-ti měsících 8300g a 70 cm. V té době už lezla a pěkně divoce. Ale moje neteř, velmi asketické dítě, ještě ležela jak placka, v 1 roce. Během týdne běhala, jak divá. Zálež i na tvém pediatrovi, jaký má přístup a jestli vás pošle někam na cvičení.
Pro dítě je důležité spousta věcí. Hlavně bych nepanikařila a nesrovnávala. Jsme jedineční. Jen bych malého motivovala k obracení. Hodně trpělivosti. Ještě si ráda vzpomeneš na klidné ležení. ![]()
Ahojda, necetla jsem celou diskuzi, tak nevim, jestli se nebudu opakovat… ![]()
Mam synka, kteremu bude za tyden 7 mesicu a taky se zacal pretacet cca pred tydnem, takze neboj, on tam dospeje ![]()
Jinak jsme to trenovali po tom sestem mesici kazdy den na zemi na podlozce, kolem kupa hracek…no na ty se spis snazil natahnout nez prekulit. Slo mu to vzdycky lip bez plinky a jen v bodycku…a nebo pokud se mohl pritahnout za neco rucickou…to mu slo krasne uz dlouho, ale to neni samostatny pretoceni
No a po asi 10 dnech uz to umel bajo ![]()
Jo a taky ty hracky moc nepomahaly, ale treba neco, co chce a nemel by mit, napr cistici ubrousky apod, za tim sel hned
![]()
Ahoj Elsiste to máš pravdu hračkama ho motivovat nejde ale jak vidí ubrousky nebo počůranou plinu to se otočím a už to má v ruce
často se otáčí na bok a jak ho trošku potlačím tak se hned vrátí na zádička jak by se mi smál že on prostě na břicho nechce a hotovo ![]()
Cassi píše:
Moje dcera měla v 6-ti měsících 8300g a 70 cm. V té době už lezla a pěkně divoce. Ale moje neteř, velmi asketické dítě, ještě ležela jak placka, v 1 roce. Během týdne běhala, jak divá. Zálež i na tvém pediatrovi, jaký má přístup a jestli vás pošle někam na cvičení.
Pro dítě je důležité spousta věcí. Hlavně bych nepanikařila a nesrovnávala. Jsme jedineční. Jen bych malého motivovala k obracení. Hodně trpělivosti. Ještě si ráda vzpomeneš na klidné ležení.
Pediatrovi jsem říkala že se otáčí na bok pouze a ona to přisuzovala k jeho velikosti což je blbost. Budu zkoušet cvičit snad mě jednoho kr
sného dne překvapí ![]()
lucenka píše:
mrňous se sice už otáčí dlouho, ale u nás vůbec nepomohlo motivování hračkama. Když na ní okamžitě nedosáhl, tak ztratil zájem a raději se věnoval svým ručičkám. Když jsem se o to pokoušela už několikátý den, tak se odmítal přetáčet i na bok. Asi jsem ho tím štvalaZačal se otáčet ve chvíli, kdy jsem odešla do vedlejší místnosti a on chtěl vidět co tam dělám (slyšel mě). Ještě dalších 14 dnů se odmítal otáčet přede mnou. Asi mám stydlivku
Přesně jak říkáš když nedosáhne na hračku najde si hned jiný způsob hraní nožičky ručky
jsou to lumpíci ti kluci ![]()
Lizbeth píše:
Malá měla v 6 m 9,39 kg a také tomu odpovídalo, že ležela jak pecka..Neotáčela se, ale já se snažila ( trochu jí pomáhala s nožičkou) a motivovala a do 7 m to zvládla..Sice se pak strašně dlouhou dobu obracela pouze v pravo, ale nic to neznamenalo, je v pořádku..Jo děti jsou pohodáři..Zkoušej ho trochu naštelovat a ponoukat a on to určitě brzy začne zkoušet sám.
Ahoj nožičkou mu pomáhám asi 3týdny tak snad to brzo zvládnem protože s pomocí mu to jdde skvěle ale sám to jen na bok a hotovo
budem zkoušet dál ![]()
prve dieta syn, pred 18 rokmi mal normalny dlzku aj hmotnost a neotacal sa ani v 9 mesiacoch, nerobil nic len lezal, co sme sa nachodili na vysetrenia, hm…ostatne deti sa uz stavali popri nabytku a zacinali prve nesmele krociky a on sa ani raz nepretocil, ked mal rok stale nic, ani sa neotocil ani samozrejme na styroch, nic… a ked mal rok a mesiac (medzitym dalsie vysetrenia) tak ma v noci zobudil ako dubasil po postielke a doslova vyskakoval- do tyzdna chodil ako vojak… …teraz mam ako 40 rocna malu 6 mesacnu babiku a je celkom ina, malicka, ako 6 mesacna ma 67 cm a 6,2 kg a uz v 4 mes. sa otacala aj na brucho aj na chrbat, ako 5 mesacna sa postavila na styry, teraz na tych styroch poskakuje a veselo sa kupe „sama“ vo velkej vani a nahana kacicky..... takze je to rozne naozaj.....
Tak Martin má ted v 6měsících 9kg a 73cm a otáčí se ze zad na břicho sice upřednostnuje jednu stranu ale aod minulého týdne trénuje i druhou.
Doktorka byla celkem překvapená že se tak hýbe když je tak velký možná na tom něco je ![]()
Mamka mi říkala, že když měla moje ségra 8měsíců tak nic nedělala-„kam ji položila tam ji našla“ a ted je úplně normální ![]()
On na to příjde, zatím se nestresuj ![]()
ahoj, malá se mě otáčela jen na jednu stranu, na druhou jen na bok. Chodí k nám rehabka, necvičíme Vojtovku, ale něco jiného. Když je na bůčku, tak pomoct přidržením horního kolínka na podložku a horní půlka těla se dotočí, druhý cvik - pomůže se ramínku, nohy se dotočí. Taky jsme dlouho cvičili na boku rovnováhu, držíš dítě tak, aby stále muselo vyrovnávat polohu na boku.
A nejlepší motivace byl mobil, dálkové ovládání od teli a notebook. ![]()
werro píše:
Tak Martin má ted v 6měsících 9kg a 73cm a otáčí se ze zad na břicho sice upřednostnuje jednu stranu ale aod minulého týdne trénuje i druhou.
Doktorka byla celkem překvapená že se tak hýbe když je tak velký možná na tom něco je
Mamka mi říkala, že když měla moje ségra 8měsíců tak nic nedělala-„kam ji položila tam ji našla“ a ted je úplně normální
On na to příjde, zatím se nestresuj
Ahoj mamka mi taky říkala, že já a segra jsme se neotáčely a taky jsme úplně normální
asi je to fakt hodně individuální.
Kaac píše:
ahoj, malá se mě otáčela jen na jednu stranu, na druhou jen na bok. Chodí k nám rehabka, necvičíme Vojtovku, ale něco jiného. Když je na bůčku, tak pomoct přidržením horního kolínka na podložku a horní půlka těla se dotočí, druhý cvik - pomůže se ramínku, nohy se dotočí. Taky jsme dlouho cvičili na boku rovnováhu, držíš dítě tak, aby stále muselo vyrovnávat polohu na boku.
A nejlepší motivace byl mobil, dálkové ovládání od teli a notebook.
ahojky jo takhle se pořád koulíme a malému pomáhám tak snad se mu to brzo podaří samo ale díky moc za radu. Máš pravdu zakázané věci jsou vždycky lepší přece se nebude otáčet pro nějakou hloupou hračku
![]()
Ahoj podle mého by se měl už začít otáčet tam i zpět. My už to zvládali před 3 měsícem,ale u kluků je to pomalejší. Ale okolo 6 by už to umět měl si myslím.