Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My si už dlouho kreslíme. Tím se učí tvary a taky kreslit a držet tužku, taky pohádky. Např. Byl jeden domeček ( a nakreslím domeček) v tom domečku stoleček (nakreslím do domečku stoleček) na stolečku mistička (na stoleček nakreslím mističku) … Terka s postupem času jak se říkanky a pohádky naučila tak mi to předříkávala a já to kreslila, nebo jsem kreslila a ona říkala co to je. Dneska už „kreslí“ sama a říká si u toho říkanky. Jinak máme taky hromady stavebnic, modelíny a tak, ale to hle mi přijde taky dobrý způsob zabavení se. Nebo si hrajeme s vařečkama a u toho zpíváme a ťukáme na vařečky, někdy i tancujeme. Terezka umí hodně lidovek. Zkoušely jsme i navlékání tkaničky do takové té stavebnice, ale na to nemá dlouho trpělivost a vydrží jí to jen chvíli, ale na soustředění taky dobrá věc. Pak máme taky korálky co se navlékají na šňůrky a mají různé barvy, tak s nimi si hrajeme čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku … a pak mi je Terezka nosí nebo dává na hromádky, aby se naučila barvy.
Přemýšlím co ještě děláme aby se Terka rozvíjela a kamarádka to s malou nedělá, hhmm
už mě nic nenapadá, všechno asi děláte.
Snad jsem alespoň trošku poradila.
náš kluk je puzzle maniak- těsně před 2let.narozkama nebyl schopen dát dohromady 4dílky a teď je mu 2 roky 5 měs a skládá s přehledem 24-30dílků..pořád jsem to s ním jela dokola, až mu to docvaklo a hrozně si s puzzlema vyhraje
na začátek doporučuju ty knížky s 6ti dílnýma puzzlema uvnitř, ale nezoufej, když mu to nepůjde-chce to opravdu čas a některé děti na to také nejsou..pak u nás jede playmobil stavebnice (ty pro prťata - farma, zoo), modelína (vykrajovátka, váleček, špachtle), mozaika s předtištěnýma obrázkama a vkládají se barevné čudlíky (je pro malé děti a dá se sehnat na MMB)a lego duplo s velkou podložkou, ale to musím stavět s ním..
a ještě jsem zapomněla-oblíbená hra je pexeso-tedy ne pexeso, ale vyberu 5 obrázků a trénujeme paměť, zkouší uhodnout, kde co je..u toho taky chvilku vydrží..děti v tomhle věku se neuvěřitelně rychle vyvíjejí, takže nezoufej, jestli ti tyhle aktivity příjdou pro tvýho chlapečka hrozně těžké a nezvladatelné
pár měsíců dokáže udělat děsnej rozdíl ![]()
U nás je to jak kdy… Malýmu bude rok a třičtvrtě a nejvíc si vyhraje s legem a s vláčkama z ikey (to už se naučil skládat ty kolejnice k sobě a pak po nich s těma vláčkama jezdí), jinak malujem, koukáme do knížek… Ale malej je samorost chce všechno dělat sám, sám, sám, takže nějaký společný malování nehrozí, pastelky mi bere
, lego mi boří a staví si sám, s těma kolejema občas potřebuje pomoct, tak to mě nechá…
![]()
u nás vede modelování, malování a puzzle
, taky knížky a čtení a Terezka pak jako čte panenkám a nebo čtu já a něco naschvál popletu a Terezka mě opravuje…teď jsem jí koupila domino, tak ho s ní v nějaké zlehčené formě začnu hrát…
U nás tak trochu to puzzle, koupila jsem mu nějaké pro děti od 2 let, jsou tam 2-4 dílky, tak to skoro i složí. Malování ho baví chvilku, když maluju já, lepší je pastelkama házet, modelování ho taky moc neba, protože lepší je to cupovat na kousky a házet.
Docela ještě jde duplo, ale taky musíme stavět spíš my. U nás prostě vede ježdění s autama, skákání po posteli, házení kamenů z výšky i do dálky a poznávání značek aut. Aspoň teda tu motoriku a paměť si trénuje, když už neprovozuje nic, čím bych se velice mohla chlubit (kromě těch značek teda
)
vesna píše:
My si už dlouho kreslíme. Tím se učí tvary a taky kreslit a držet tužku, taky pohádky. Např. Byl jeden domeček ( a nakreslím domeček) v tom domečku stoleček (nakreslím do domečku stoleček) na stolečku mistička (na stoleček nakreslím mističku) … Terka s postupem času jak se říkanky a pohádky naučila tak mi to předříkávala a já to kreslila, nebo jsem kreslila a ona říkala co to je. Dneska už „kreslí“ sama a říká si u toho říkanky. Jinak máme taky hromady stavebnic, modelíny a tak, ale to hle mi přijde taky dobrý způsob zabavení se. Nebo si hrajeme s vařečkama a u toho zpíváme a ťukáme na vařečky, někdy i tancujeme. Terezka umí hodně lidovek. Zkoušely jsme i navlékání tkaničky do takové té stavebnice, ale na to nemá dlouho trpělivost a vydrží jí to jen chvíli, ale na soustředění taky dobrá věc. Pak máme taky korálky co se navlékají na šňůrky a mají různé barvy, tak s nimi si hrajeme čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku … a pak mi je Terezka nosí nebo dává na hromádky, aby se naučila barvy.Přemýšlím co ještě děláme aby se Terka rozvíjela a kamarádka to s malou nedělá, hhmm
Ty brdo,tak tohle by jeste nas maly nezvladl
On kreslit jo,ale cmarat po papire a hotovo.Porad doufam,ze az mu treba budou dva,bude o neco lepsi,ted u niceho moc nevydrzi,ani u knizky.Chvilku mi neco ukazuje,pak jde zase „o dum dal“. to mas teda sikovnou holčičku ![]()
Angua píše:
U nás tak trochu to puzzle, koupila jsem mu nějaké pro děti od 2 let, jsou tam 2-4 dílky, tak to skoro i složí. Malování ho baví chvilku, když maluju já, lepší je pastelkama házet, modelování ho taky moc neba, protože lepší je to cupovat na kousky a házet.Docela ještě jde duplo, ale taky musíme stavět spíš my. U nás prostě vede ježdění s autama, skákání po posteli, házení kamenů z výšky i do dálky a poznávání značek aut. Aspoň teda tu motoriku a paměť si trénuje, když už neprovozuje nic, čím bych se velice mohla chlubit (kromě těch značek teda![]()
![]()
)
No ja porad premyslim co mu koupit k 2.narozkam,no tak to puzzle teda taky koupim,at uz pomalu zacina
Presne - malovani - chvilku - knizka - chvilku - nejradeji ma kdyz se honime,nebo haze mickem,posilame si auto … ale to se mi zda na 23mesicni dite moc jednoduche a nerozvijejici ![]()
angua jj skákáni po gauči u nás vede taky ![]()
co že tím trénuje?
mou trpělivost asi
![]()
eshta píše:
a ještě jsem zapomněla-oblíbená hra je pexeso-tedy ne pexeso, ale vyberu 5 obrázků a trénujeme paměť, zkouší uhodnout, kde co je..u toho taky chvilku vydrží..děti v tomhle věku se neuvěřitelně rychle vyvíjejí, takže nezoufej, jestli ti tyhle aktivity příjdou pro tvýho chlapečka hrozně těžké a nezvladatelnépár měsíců dokáže udělat děsnej rozdíl
No to se mi fakt zda jeste docela slozite,jeste nemluvi,tak ani nemuze hadat asi … no ja si myslim ze ty 2 roky budou takovy meznik,kdy zacne zvladat i slozitejsi hry,ale to co pises fakt asi jeste ![]()
u nás vedou ty skládačky dřevěné, kde jsou zvířátka nebo předměty a on je vkládá do obrysů…
A teda hodně klasika - kostky stavíme a hodně ho baví skládat ty kroužky na tom stojanu - od nejmenšího do největšího..
Zajimavé je, že každý nám kupuje auta, ale malý ani na jedno teda moc nešáhne.. ![]()
Koukám, že jsme pěkně pozadu ( jako obvykle
)..
Doma si vyhraje nejvíc s mašinkama, korálkama, pastelkama jen 2 sekundy čmáře a pak pryč, s plastovými zvířátky rejdí po pokoji, mimi dává spát a podobně - nic rozvíjejícího a poučného..
Venku je velká entomoložka a většinou pronásleduje hmyz a vyhledává jak Sherlock pavučiny na které mě nutí brnkat..
Nezpívá, nerecituje, dělá co jí baví..Od první dcery jsem vyškolená, že i přes mé snahy a hučení do hlavy se rozmluvila a rozvinula až když jí to secvaklo a nemělo na to vliv vůbec nic..
Ted zaujímám teorii " dříví v lese" a je mi líp u srdce.. ![]()
smutná píše:vesna píše:Ty brdo,tak tohle by jeste nas maly nezvladl
My si už dlouho kreslíme. Tím se učí tvary a taky kreslit a držet tužku, taky pohádky. Např. Byl jeden domeček ( a nakreslím domeček) v tom domečku stoleček (nakreslím do domečku stoleček) na stolečku mistička (na stoleček nakreslím mističku) … Terka s postupem času jak se říkanky a pohádky naučila tak mi to předříkávala a já to kreslila, nebo jsem kreslila a ona říkala co to je. Dneska už „kreslí“ sama a říká si u toho říkanky. Jinak máme taky hromady stavebnic, modelíny a tak, ale to hle mi přijde taky dobrý způsob zabavení se. Nebo si hrajeme s vařečkama a u toho zpíváme a ťukáme na vařečky, někdy i tancujeme. Terezka umí hodně lidovek. Zkoušely jsme i navlékání tkaničky do takové té stavebnice, ale na to nemá dlouho trpělivost a vydrží jí to jen chvíli, ale na soustředění taky dobrá věc. Pak máme taky korálky co se navlékají na šňůrky a mají různé barvy, tak s nimi si hrajeme čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku … a pak mi je Terezka nosí nebo dává na hromádky, aby se naučila barvy.Přemýšlím co ještě děláme aby se Terka rozvíjela a kamarádka to s malou nedělá, hhmm
On kreslit jo,ale cmarat po papire a hotovo.Porad doufam,ze az mu treba budou dva,bude o neco lepsi,ted u niceho moc nevydrzi,ani u knizky.Chvilku mi neco ukazuje,pak jde zase „o dum dal“. to mas teda sikovnou holčičku
Terka taky kreslí, že to po ní nepoznám, ale vypráví u toho ty říkanky a je důležitá. ![]()
eshta píše:
angua jj skákáni po gauči u nás vede taky
co že tím trénuje?mou trpělivost asi
![]()
Svaly na nohách? ![]()
Smutná, já nějaké cilené rozvíjení moc neřeším, podle mě to u většiny těch batolecích věcí a hraček akorát znamená, že když to s ním budu dřít, bude to umět o půl roku dřív
Třeba komín z kostek, kelímků, navlékání kroužků… Nechtěl stavit, nebavilo ho to, i když jiné děti stavily třeba v roce. Tak to šlo do skříně, teď to vytáhl a normálně to umí postavit sám od sebe, nikdo ho to neučil, nerozvíjel, prostě to umí ![]()
Maminky zajima me,jak presne si lze hrat se skoro dvou letym ditetem.Dva jeste nema.Nic me nenapada a treba je tolik cinnosti,ktere uz muze delat,a nedelame je.Jen stavime kostky,koukame do knizek,jezdime s auty,honime se po baraku s tygrem … ale to vsechno uz jsme delali davno,chtela bych neco uz pro starsi,at se trochu vic rozviji.diky za tipy