Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rada bych se zeptala na vase zkusenosti se znakovanim. Pomohlo vam opravdu dorozumet se s ditetem? Nemyslim ted ty pripady, kdy dite krasne znakuje slova, co mu predrikate, ale opravdovou komunikaci. Ukazuji deti samy, ze chteji mleko, nebo caj, nebo ze uz nechteji jist?
Muj syn je relativne velky vztekloun. Je mu sice teprve pul roku, ale prijde mi, ze ho znacne deprimuje, ze mu nerozumim a pak je nastvany, kdyz jemu je treba zima a ja mu cpu do pusy lahev.
Nezpomaluje znakovani vyvoj reci? Kdyz se dite domluvi znakovanim, tak proc by se pak melo snazit mluvit, kdyz jednu komunikacni metodu ovlada.
A pak se jeste zeptam, ma cenu kupovat tuto sadu? http://shop.gokids.cz/…dsdetail.asp?…
Je treba jet ve znacich presne podle neci metody? Docela se mi libi znaky, ktere jsou pouzivany zde: http://www.babysignlanguagedictionary-mysmarthands.com/…t_Hands.html
Diteti je to asi jedno, jaky znak ho naucim ne?
Ahoj, pomohlo mi to hodně u obou dětí, syn mluvil dost pozdě, dcera se sice rozmluvila o něco dřív, ale taky žádná sláva.
Znakovali jsme od 10m, po roce začali užívat některé znaky sami. Ale vím o dětech, co znakovaly i dřív.
Dcera si v 15m!!! začala sama říkat na nočník - samo znakem. Fakt sama, prostě viděla činnost, věděla znak a sama si to spojila.
Znaky jsme si vymýšleli, něco nacházeli na netu, dá se to v pohodě zvládnout i bez kurzu a nějakých materiálů. prostě normálně mluvíš na dítě a ukazuješ u toho znak, oni se chytnou…
Prosimte, to nemyslim vubec spatne, ale nemyslis, ze ti zacali pozde mluvit prave kvuli znakovani?
terak píše:
Prosimte, to nemyslim vubec spatne, ale nemyslis, ze ti zacali pozde mluvit prave kvuli znakovani?
tohle je bohužel stále opakující se mýtus! vždyť ve skutečnosti mluvit je mnohem jednodušší a rychlejší než znakovat
za zkoušku to stojí ![]()
a taky se tím nedomluví se všema blízkýma ze svého okolí. Jsem ptřesvědčená, že znakování nemá žádný negativní vliv na samotné rozmluvení, spíš naopak.
Znakovali jsme s dcerou a teď i se synem a je to jedna z nejúžasnějších zkušeností, jaké jsme s nimi zažili a zažíváme.
Dcera do dvou let nemluvila prakticky vůbec, jen znakovala, pak po druhém roce začala prakticky ze dne na den mluvit ve větách. Dnes, ve svých čtyřech letech, je jedno z nejupovídanějších dětí v našem okolí… Syn bude zřejmě totéž. A ano, myslím si, že pozdější začátek mluvení je u nich způsobem právě znakováním. Přesto to dělám - je mi totiž úplně jedno, jestli začnou mluvit o pár měsíců dřív nebo později. Nepokládám za důležité, v kolika měsících umí dítě zažvatlat jednotlivá slůvka. Můj syn má 18 měsíců a znaky používá „ve větách“, tj. zařadí 2-3 za sebou (např. „opička spí“, „mimi pláče“, „ještě mléko“, atd.). Toho by hlasivkami ve svém věku nebyl nikdy schopen - a právě proto je to tak kouzelná věc.
Žádné dítě nezůstane dobrovolně u znakování - jakmile se naučí ovládat hlasivky, začne je používat. Připadá mi to podobné, jako s plazením, lezením a chůzí. Některé dítě začne chodit dříve, jiné o pár měsíců později, ale žádné (je-li zdravé) nezůstane dobrovolně u lezení či plazení. Je to přechodné stadium. Znakování je také přechodné stadium a navíc takové, které nejen usnadní život s dítětem, ale především zprostředkuje krásné chvíle s ním.
Pokud je Tvému synovi půl roku a chceš s ním znakovat, je teď pomalu čas začít - bude to asi ještě chvíli trvat, musí se naučit dobře ovládat ruce, aby mohl znaky používat, ale chápat už je bude dobře.
Znakovali jsme především pr zábavu - různá zvířátka, obrázky kdečeo. Praktických znaků jsme měli pár, ale i ty pomohly.
Mluvení - myslím, že u nás mluvení neopozdilo. Od začátku vyrovnaně používal znaky a slova - někde preferoval znakování, někde mluvené slovo.V cca 18tgi měsících se rychle rozmluvil, rozšířil slovní zásobu a znaky přestal používat úplně.
BohunkaP píše:
Můj syn má 18 měsíců a znaky používá „ve větách“, tj. zařadí 2-3 za sebou (např. „opička spí“, „mimi pláče“, „ještě mléko“, atd.). Toho by hlasivkami ve svém věku nebyl nikdy schopen - a právě proto je to tak kouzelná věc.
Tak kluk to měl kombinovaně - „věta“ se skládala ze znaku a slov - znakoval opička a řekl hají. Nebo řekl ještě a znakoval kojení. O měsíc později už znaky vyměnil za slova.
terak píše:
nemyslím… Já sama jsme taky začala mluvit pozdě a určitě se mnou nikdo neznakoval ![]()
A i kdyby, je to stejně jedno, hlavně že se domluvíme, ne?
Vojta nemluví pořádně ještě teď a díky znakování se s ním pěkně domluvím. Časem si vytvářel znaky sám a teď mluví napůl slova a znaky. Nebo když nerozumím co říká, tak ukáže znak. A tu sadu na znakování jsem si koupila, dost mi to pomohlo.
holky moc o tom nevím, náhodně jsem na tuto diskuzi narazila a zajímá mě to, jakou sadu na znakování prosím?
Myslím, že je to případ od případu. Já na Terezku mluvila a bavila se s ní, takže ona se mnou komunikovala poměrně brzy. V roce uměla základní zvuky zvířátek a teď ve dvou a půl se bavíme normálně a je upovídaná až hrůza. Ale bavím se s ní jako s velkou. Žádné šišlání nebo patvary slov. Od malička po ní opakuju co řekne, aby věděla, že jí rozumím a říká to správně. Je fakt, že asi v roce a třičtvrtě to byl děs, musel po ní každý opakovat co mu řekla aby si byla jistá, že jí všichni rozumí a opakovala to tak dlouho dokud to ten člověk neřekl správně. Ale jsem ráda. Mluví krásně čistě, teda kromě těžkých písmenek jako R nebo Ř. Kamarádka se stejně starou dcerou znakuje a oproti naší Terezce začala mluvit později a mluví trošku hůř než Terka. Ale nedá se říct, že je to tím, že já s Terkou celý dni mluvila (taky proto, že jsem tu s ní byla sama a pokecat jsem si potřebovala) a ona s dcerou převážně znakovala. Taky je průšvih, když dítě hlídá pak babička, která nezná ty znaky. To je pak dobrý, naučit je všechny členy rodiny. Ale taky je fakt, že Terce rozuměli taky lidi převážně kteří jí viděli často a měli jí „naposlouchanou“. Takže já myslím, že je to individuální. ![]()
treba me mala jeste taky vubec nemluvi…ale neznakujeme…domluvime se ale i tak paradne…umi si ukazat co chce aniz bysme nejak specialne ucili nejaky znaky nebo neco…sama se naucila co a jak abych ja ji rozumela ![]()