Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Znakovaly jsme s dcerou spíše pro zábavu, nikdy neuměla takové ty znaky pro pití jídlo apod. Nereagovala na ně, ale vedly zvířátka a věci kolem. A bylo úžasné když jsme kolem roka šly venku a ona ukazovala znak pro sluníčko a já si říkala kde co vidí a najednou přede mnou obrovský bilboard, kde bylo sluníčko nakreslené. to byl úžasný okamžik. Nebylo to klasické dorozumívání, kdy by si řekla co chce, ale spíš ukazovala věci kolem sebe a i to mi přišlo moc fajn. Kolem 15 měsíce ale začala říkat první slova a znaky opouštěla. V roce a půl už mluvila hodně a spojovala slova. A teď ve dvou letech mele a mele a zpívá celé písničky až lidi kolem zírají.
Jestloi je to díky znakování nevím a nikdo ti to neřekne, protože každé dítě je jiné, ale už jen to že si něco sdělíme bylo hrozně fajn.
Rozhodně tím nemůžeš nic zkazit a sama nevěřím, že by to zpomalovalo vývoj řeči. Ale to je věc názoru. Jsou děti které ve dvou letech nemluví a pro mě je lepší když mi to ukážou znakem než když se jen rozčilují. ![]()
Sadu bych nekupovala spíš se mi líbila knížka - jak se domluvit s batoletem nebo tak nějak se jmenovala. ![]()
vesna píše:
Taky je průšvih, když dítě hlídá pak babička, která nezná ty znaky. To je pak dobrý, naučit je všechny členy rodiny. Ale taky je fakt, že Terce rozuměli taky lidi převážně kteří jí viděli často a měli jí „naposlouchanou“. Takže já myslím, že je to individuální.
No, já musela babičkám dávat překladový slovník i na mluvené slovo. ![]()
vesna píše:
Myslím, že je to případ od případu. Já na Terezku mluvila a bavila se s ní, takže ona se mnou komunikovala poměrně brzy. V roce uměla základní zvuky zvířátek a teď ve dvou a půl se bavíme normálně a je upovídaná až hrůza. Ale bavím se s ní jako s velkou. Žádné šišlání nebo patvary slov. Od malička po ní opakuju co řekne, aby věděla, že jí rozumím a říká to správně. Je fakt, že asi v roce a třičtvrtě to byl děs, musel po ní každý opakovat co mu řekla aby si byla jistá, že jí všichni rozumí a opakovala to tak dlouho dokud to ten člověk neřekl správně. Ale jsem ráda. Mluví krásně čistě, teda kromě těžkých písmenek jako R nebo Ř. Kamarádka se stejně starou dcerou znakuje a oproti naší Terezce začala mluvit později a mluví trošku hůř než Terka. Ale nedá se říct, že je to tím, že já s Terkou celý dni mluvila (taky proto, že jsem tu s ní byla sama a pokecat jsem si potřebovala) a ona s dcerou převážně znakovala. Taky je průšvih, když dítě hlídá pak babička, která nezná ty znaky. To je pak dobrý, naučit je všechny členy rodiny. Ale taky je fakt, že Terce rozuměli taky lidi převážně kteří jí viděli často a měli jí „naposlouchanou“. Takže já myslím, že je to individuální.
… nevím, jak to kamárádka praktikovala, ale u znakování se mluví. Ten znak používáš jen párkrát než ho dítko okouká, pak dítko používá znak a rodič jen slovo (bez znaku).
My jsme taky znakovaly. Hodně jsem čerpala inspiraci tady http://www.znakovanismiminky.cz/index.php?… . Některé znaky jsem vymyslela sama, některé vymyslela dcera. Knížka nebo kurz podle mě není potřeba. Za sebe znakování doporučuju
Já si ušetřila nervy při zjišťování, jestli chce pití, knížku nebo mi chce jen říct, že venku svítí sluníčko ![]()
Dcera začala znakovat v 11ti měsících, v roce začala používat první slova a v 15ti měsících se hodně rozkecala a postupně znaky nahrazovala slovy. Podle mě začala mluvit tak brzy, protože zjistila, že komunikovat je zábava ![]()
dekuji moc za zkusenosti. Prave chci zacit ted, protoze se mi zda, ze uz to chape (treba kdyz ukazu zdvizeny prst, tak uz to chape jako varovani atd.). Ale to jsou veci, ktere delam instinktivne, uplne mimo jakekoli zasady znakovani.
No a jak zacit? Vybrat si par slov, k tomu znaky a pokazde ukazat? Kdyz mu treba davam pit, tak mam mu ukazat znak pro mleko, zaroven rict „chces mlicko“ a vrazit mu flasku?
Zacala jsem pred 14 dny… zatim ukazuju jen dva znaky - jidlo a pochovat… rekla bych, ze chape moc dobre
pomalu pridam tak na ctyri a asi budu cekat, az zacne znakovat ona po mne.
Takhle mi to doporucila kamaradka, co taky znakovala. Jinak znaky si vymyslim, prijde mi to lepsi pouzivat to, co je pro mne intuitivní, třeba časem budu hledat něco pro inspiraci.
Treba poradi nekdo neco jineho? ![]()
Pomohlo a moc!
Na Adélku znakujeme cca od devíti měsíců, opakovat znaky začala tak po roce a největší boom je ted kolem roka a půl. Teď už jí stačí ukázat znak jednou dvakrát a když se jí líbí, zařadí ho do svého slovníku ![]()
Strašně nám pomohly znaky pro mlíčko, bolí, bojím, a nočník. Taky se sama se znakem roznočníkovala tak v 16-17 měsících a už si ukazuje spolehlivě.
O tom pozdějším mluvení si myslím, že je to mýtus. Adélka postupně vyřazuje znaky, pro které už aktivně používá slovo. Jakmile se dobře naučila máma, táta a čiči, tyhle znaky úplně přestala používat, resp. použije je jen když má plnou pusu a nemůže mluvit, to mě vždycky pobaví ![]()
Jinak sadu jsem nekupovala, jely jsme podle znakovanismiminky.cz a mybabycantalk.com + spoustu jsme si vymyslely samy.
My jsme začínaly v 8měsících…vybrala jsem 5znaků-jídlo, mléko, světlo, pes a koupání. Vybírala jsem podle praktičnosti a zajímavosti. První znak(světlo) udělala asi po měsíci a půl. Tak jsem hned přidala další znak.
Myslím, že někdy po 14m se nám znakování rozjelo…stačilo ukázat 1-2× a hned malá opakovala. Teď v 17m kombinuje mluvené slovo i znaky. To co už umí říci, tak tam už znak nepoužívá.
mikitaa píše:
treba me mala jeste taky vubec nemluvi…ale neznakujeme…domluvime se ale i tak paradne…umi si ukazat co chce aniz bysme nejak specialne ucili nejaky znaky nebo neco…sama se naucila co a jak abych ja ji rozumela
Takhle je to presne u nas,ale memu synovi uz je 26 mesicu a delam si starosti aby vubec zacal mluvit.Mluvi si porad tou jeho spanelstinou.Kolik je male?
BohunkaP píše:
Můj syn má 18 měsíců a znaky používá „ve větách“, tj. zařadí 2-3 za sebou (např. „opička spí“, „mimi pláče“, „ještě mléko“, atd.). Toho by hlasivkami ve svém věku nebyl nikdy schopen - a právě proto je to tak kouzelná věc.
No, s tímhle nemůžu souhlasit. Náš kluk má 18 měsíců a 2 týdny a mluví ve větách tohohle typu úplně normálně, žádné znaky nepoužíváme. Ale vím, že běžné to v tomhle věku opravdu není.
Proti znakování ale vůbec nic nemám, naopak, nám pomohlo překlenout pár měsíců, než začal malý něco smysluplného říkat. Někdy v 8 měsících začal mít docela snahu komunikovat a neměl jak, mnohdy se prostě jen zlobil, že nevíme, co chce, tak jsem na něj začala používat pár znaků, spíš jen tak pro zábavu (několik zvířátek - používali jsme znak společně s charakteristickým zvukem a jménem zvířátka, světlo/sluníčko… a i několik praktických, třeba pití). Honzík pochopil, že s trochou snahy se domluvíme, že mu opravdu chci rozumět, a přestal se už předem vztekat. Brzo začal používat slova a kolem roku už jsme skoro žádný znak nepoužívali. Znaky jsme si vymýšleli podle sebe intuitivně, když začal něco používat sám od sebe, prostě jsem to přebrala.
Myslím, že každé dítě je jiné a začne používat slova, když je n to individuálně zralé. Někomu znakování možná mluvení oddálí, u nás myslím zafungovalo opačně - Honzík se začal v komunikaci obecně víc snažit, protože to mělo efekt. Teď je mu 1,5 roku a miluje knížky s říkadly, písničky, domluví se, o čem chce.
janikpupik píše:mikitaa píše:Takhle je to presne u nas,ale memu synovi uz je 26 mesicu a delam si starosti aby vubec zacal mluvit.Mluvi si porad tou jeho spanelstinou.Kolik je male?
treba me mala jeste taky vubec nemluvi…ale neznakujeme…domluvime se ale i tak paradne…umi si ukazat co chce aniz bysme nejak specialne ucili nejaky znaky nebo neco…sama se naucila co a jak abych ja ji rozumela
mala ma rok a pul…rika jen tata…a zbytek proste se umi domluvit beze slov i znaku…rozumime si dobre
u nas v rodine i ze strany manzela se mluvilo hodne pozde…az po druhem roce…takze ja si starosti nedelam…hlavne ze se dohodneme ![]()
bohunko: znam dve deti co maji +- rok a pul a v pohode spojuji slova…to je fakt dite od ditete..kazdej jinej…
Doubledecker, Mikitaa:
Ale však já jsem přece psala, že „můj syn by toho ve svém věku nikdy nebyl schopen…“
Což je pravda - je povahou línější, pomalý a rozvážný pozorovatel, nemluvil by velmi pravděpodobně ani bez znakování.
Netvrdila jsem, že to neumí NIKDO… taky znám spoustu dětí, které ano.
BohunkaP píše:
Doubledecker, Mikitaa:
Ale však já jsem přece psala, že „můj syn by toho ve svém věku nikdy nebyl schopen…“Což je pravda - je povahou línější, pomalý a rozvážný pozorovatel, nemluvil by velmi pravděpodobně ani bez znakování.Netvrdila jsem, že to neumí NIKDO… taky znám spoustu dětí, které ano.
Pomohlo
Umí jen pár znaků, ale používá je. Mluvit se jí moc nechce, ale znakovat se jí taky nechtělo, je v tom asi pomalejší.
Zejména mi pomohl znak „mlíko“, na veřejnosti znakuje a nesápe se mi do dekoltu ![]()
BohunkaP píše:
Doubledecker, Mikitaa:
Ale však já jsem přece psala, že „můj syn by toho ve svém věku nikdy nebyl schopen…“Což je pravda - je povahou línější, pomalý a rozvážný pozorovatel, nemluvil by velmi pravděpodobně ani bez znakování.Netvrdila jsem, že to neumí NIKDO… taky znám spoustu dětí, které ano.
Tak to se taky omlouvám, pochopila jsem to stejně jako Mikitaa. Teď už je mi to jasný a souhlasím. ![]()
Ahoj, znakujem asi od 8m a je to fakt super.Teď je malýmu 17m a nemluví-stejně jako jeho tatínek, který byl velmi zručný ručkama, ale mluvit prostě nemluvil někdy do 2,5let. Sadu máme koupenou na mimibazaru použitou za 299,– a je super. DVD, které je určeno dětem, malej přímo zbožňuje…stojí a kouká, poslouchá a teď jak ty znaky už umí, tak je hned i ukazuje. Vždycky otočí hlavičku a zkontroluje, jestli se na něj dívám a pak ukáže co viděl a co říkali v televizi
Je to fakt super, když přijde do kuchyně a ukáže, že má žízeň, nebo že chce jít ven na kočárku, nebo jet autem
Když začal ukazovat svoje první znaky, měli jsme s tatínkem slzy dojetí na krajíčku.
Znakovali jsme něco podle sady, něco podle knihy " Jak se domluvit s kojencem a batoletem" ( taky koupenou na bazaru) a některé si vymýšlíme sami, některé si vymýšlí už sám.Třeba jet autem, letí letadlo,čistit zoubky… To co mu to nejvíc připomíná, podle toho si sám vymyslí znak.
Jdi do toho, budeš nadšená a prcek taky
Babička je z toho unešená a vždycky se ptá, co umíme nového, tak jí to hned ukáže a ona je šťastná, že se u ní nevzteká a pěkně ukáže, že už dojedl, že se chce koupat, je unavený a tak…je to fakt super ![]()