Musím se stát plátcem DPH?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
794
31.10.12 12:25

Musím se stát plátcem DPH?

Ahoj holky, kdysi jsem žila ve Španělsku a pracovala jako koordinátorka v překladatelské agentuře. Teď mě tatáž agentura kontaktovala, že hledá překladatelku z češtiny do španělštiny a byli by rádi, kdybych to pro ně dělala já, protože už mě znají. Mám práci a přivýdělek de facto nepotřebuji, ale jejich nabídka je velmi lákavá (500 Kč/NS s tím, že termíny jsou velmi dlouhé). Akorát teď mi kamarádka tvrdila, že kdybych překládala na ŽL pro agenturu v EU, tak se musím stát plátcem DPH. Platilo by to i pro agenturu mimo EU (mají pobočku v Maroku)? A co by to pro mě znamenalo administrativně a finančně? V současné době si vedu daňovou evidenci, protože pracuji na ŽL, což bych pak musela změnit, ale mám strach, protože jsem na papíry úplně levá. :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36
31.10.12 13:05

To by asi bylo nejlepsi prokonzultovas s tvoji ucetni. nebo proste nejakou, jestli zadnou nemas. muj muz je osvc a ucetni mu rikala, ze pokud by jeho vydelek byl rocne vic jak milion, tak by se stal automaticky platce dph. asi jsem moc neporadila, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
31.10.12 13:12
@arci-mufi píše:
To by asi bylo nejlepsi prokonzultovas s tvoji ucetni. nebo proste nejakou, jestli zadnou nemas. muj muz je osvc a ucetni mu rikala, ze pokud by jeho vydelek byl rocne vic jak milion, tak by se stal automaticky platce dph. asi jsem moc neporadila, co?

No, ono je těch podmínek více v tom zákoně. Pročítala jsem si ho, ale není mi moc jasný. Účetní nemám, vedu si jen daňovou evidenci a daně si dovedu spočítat zatím sama, tak jsem ji nepotřebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lenasa neprihlasena
31.10.12 13:54

Zkus mrknout tady http://jakpodnikat.cz/…-povinna.php
Na těch stránkách je i přehledně popsáno co, kdy se musí vést.

Konkrétně jestli tvé překlady jsou tou službou kvůli které musíš být registrovaná k DPH se zeptej na finančáku. U nás většinou ochotně poradí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.12 14:07

@montchitchi Mam neco podobneho, fakturuju do zahranici, popravde doted mne to nenapadlo. (A to asi melo, pze vim, ze kamaradi to resili kvuli AdSense). Zeptala jsem se kamaradky danove poradkyne, az mi napise, dam vedet.

An1

• Citovat
  • Upravit
794
31.10.12 15:04
@Anonymní píše:
@montchitchi Mam neco podobneho, fakturuju do zahranici, popravde doted mne to nenapadlo. (A to asi melo, pze vim, ze kamaradi to resili kvuli AdSense). Zeptala jsem se kamaradky danove poradkyne, az mi napise, dam vedet.An1

To bys byla zlatá. Třeba právě na tom serveru www.jakpodnikat.cz je ten příklad s AdSense. Prý když měl Google sídlo v USA, tak bychom plátci nemuseli být, ale protože se přestěhovali do Irska, tedy EU, tak se musíme stát plátci. Tedy vycházím z toho, že pokud bych fakturovala do Španělska, tak bych musela být plátcem DPH, pokud bych fakturovala do Maroka, tak ne.
A kam fakturuješ? Do EU nebo mimo EU?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.12 15:07
@montchitchi píše:
To bys byla zlatá. Třeba právě na tom serveru www.jakpodnikat.cz je ten příklad s AdSense. Prý když měl Google sídlo v USA, tak bychom plátci nemuseli být, ale protože se přestěhovali do Irska, tedy EU, tak se musíme stát plátci. Tedy vycházím z toho, že pokud bych fakturovala do Španělska, tak bych musela být plátcem DPH, pokud bych fakturovala do Maroka, tak ne.
A kam fakturuješ? Do EU nebo mimo EU?

Fakturuju do EU - do Anglie. Tam je asi i dulezite, jestli dotycny je platcem DPH, jestli neni, tak by to problem byt nemel. (Aspon to jsem vycetla.)

Akorat ja uz to delam od zacatku noveho roku, vubec mne to nenapadlo. Takze ja bych mela asi i prusvih. :/

An1

• Citovat
  • Upravit
794
31.10.12 15:10
@Anonymní píše:
Fakturuju do EU - do Anglie. Tam je asi i dulezite, jestli dotycny je platcem DPH, jestli neni, tak by to problem byt nemel. (Aspon to jsem vycetla.)

Akorat ja uz to delam od zacatku noveho roku, vubec mne to nenapadlo. Takze ja bych mela asi i prusvih. :/

An1

Průšvih by to asi byl, finančák nebývá moc shovívavý. Asi je třeba to rychle zjistit a případně napravit. Prý jinak bývá pokuta 50 tisíc. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.12 16:26

Kamaradka uz to proveruje (ale je to trochu na delsi dobu, ma hodne prace), ja jsem teda prolezla zakony a myslim, ze k tomu DPH je nutno se prihlasit.

Pro tebe bude dulezite, jestli odberatel je platcem DPH nebo ne. (Tyka se to jen clenskych statu.)

Ja tu nic platit nemam, plati to odberatel, tak doufam, ze mi nejak velkou pokutu nedaji.

• Citovat
  • Upravit
794
31.10.12 16:36
@Anonymní píše:
Kamaradka uz to proveruje (ale je to trochu na delsi dobu, ma hodne prace), ja jsem teda prolezla zakony a myslim, ze k tomu DPH je nutno se prihlasit.

Pro tebe bude dulezite, jestli odberatel je platcem DPH nebo ne. (Tyka se to jen clenskych statu.)

Ja tu nic platit nemam, plati to odberatel, tak doufam, ze mi nejak velkou pokutu nedaji.

Děkuji za info. :kytka:
Na to se jich budu muset zeptat, zda jsou nebo nejsou plátci DPH. Ale tipla bych si, že ano.
No, ono to vypadá, že by to pak pro mě bylo celkově nevýhodně, protože bych už nemohla vést obyčejnou daňovou evidenci a platit daně paušálem, ale účetnictví a platit skutečný stav. Takže budu muset asi ještě pouvažovat, nakolik se mi to vyplatí.
Jinak mě tedy ještě napadlo dělat ty překlady přes jejich pobočku v Maroku, protože to v EU není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
31.10.12 16:47

Holky, jsem účetní a vím, že pokud fakturujete do země EU - osobě povinné k dani (nemusí to být plátce, ale důležité je, že to je podnikatelský subjekt), pak jste povinné se registrovat k DPH a také podávat souhrnné hlášení.
Co se týče vedení daňové evidence a DPH - tak v tom nevidím problém a také nevidím problém ani v placení daně z příjmů paušálem. Jen je třeba vést tedy i evidenci výdajů a příjmů pro DPH - tedy výstupy - faktury vydané a vstupy, které si budete uplatňovat - paragony, faktury přijaté. Daň z příjmů ovšem můžete i nadále platit paušálem z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.12 16:48

@montchitchi To si nemyslim, DPH a danova evidence se podle mne sebe netykaji. Aspon tak jsem to cetla na jednom portalu, kde psali prekladatele.. Ze dale pouzivaji pausal, pritom jsou platci DPH. Tohle si zjisti. :)

Kdyz budu vedet neco vic, dam vedet. Nas takhle fakturuje vic, tak jsem zvedava, jestli to ostatni vedi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.12 16:52

@simasla Podle tohohle http://www.akont.cz/…-od-1-1-2010 NEPLÁTCI VZNIKÁ POVINNOST REGISTRACE POSKYTNUTÍM SLUŽBY

Naprostou novinkou pro české neplátce je povinnost registrace k české DPH při poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě EU. Tato povinnost je dána § 94 odst. 11 ZDPH, který ukládá povinnost registrace ke dni poskytnutí služby s místem plnění podle základního pravidla v jiném členském státě, pokud příjemci služby vzniká povinnost přiznat a zaplatit daň. Je však otázkou, kdy tato situace nastává a jak si má český neplátce tuto skutečnost zjistit. Pokud bychom na danou situaci nahlíželi perspektivou českého ZDPH, pak povinnost přiznat daň při přijetí služby vzniká (českému plátci) pouze při přijetí služby od osoby registrované k DPH v EU nebo od zahraniční osoby, nikoliv od osoby povinné k dani z EU (neplátce z EU). Na tuto problematiku upozorňujeme na našem webu www.akont.cz/cz/dph2010.

Vsude ctu, ze je zasadni, zda je odberatel platcem DPH ci ne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.12 16:54

Jeste ze zakona
http://zakony.kurzy.cz/…paragraf-94/

(11) Osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, která poskytuje služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, se stává plátcem dnem poskytnutí těchto služeb, pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby.

Z toho chapu, pokud je odberatel platce dane.

• Citovat
  • Upravit
472
31.10.12 16:58

No ale tato osoba povinná k dani se stává také plátcem a je povinen se registovat k DPH v momentě, kdy přijme službu z ČR - tedy z EU - takže se jedná vlastně o jakoukoliv osobu povinnou k dani a jseš povinna se registrovat k DPH

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat