Musím se stát plátcem DPH?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Holky, moc vám všem děkuji. Já jsem na administrativu poměrně tupá, takže každá vaše rada je mi drahá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@simasla píše:
No ale tato osoba povinná k dani se stává také plátcem a je povinen se registovat k DPH v momentě, kdy přijme službu z ČR - tedy z EU - takže se jedná vlastně o jakoukoliv osobu povinnou k dani a jseš povinna se registrovat k DPH
To ale predpoklada stejnou legislativu ve vsech statech EU, ne? Mozne to je. Jen googlim a procitam zakony. ![]()
Ja jsem zjistila, ze u mne funguje reverse charge, ale nikde nemuzu najit, jestli i to predpoklada registraci k DPH, predpokladam, ze ano.
An1
- Citovat
- Upravit
@simasla píše:
No ale tato osoba povinná k dani se stává také plátcem a je povinen se registovat k DPH v momentě, kdy přijme službu z ČR - tedy z EU - takže se jedná vlastně o jakoukoliv osobu povinnou k dani a jseš povinna se registrovat k DPH
Ta zahraniční osoba se stává plátcem, pokud přijme službu z ČR - tedy taky z EU - od plátce. Pokud přijímá služby jen od neplátců, tak se registrovat nemusí.
Takže bych se informoval - a smluvně ošetřil povinnost informovat - zda můj zahraniční partner (poskytovatel nebo příjemce služby) je plátcem DPH (VAT). Pokud ano, musím se stát plátcem DPH taky já.
Pokud by nebyl, pak tím, že jsem se (možná zbytečně) zaregistroval jej přinutím, aby se jako plátce DPH zaregistroval taky.
Nejspíš plátci DPH jsou, ale informoval bych se na to.
Být plátcem DPH nemusí přinášet jen nevýhody. Znamená to administrativu, ale můžeš si odečíst od základu daně to, co pořídíč na vstupu. Ačkoliv - u takových služeb, jako je překladatelská činnost tě to nevytrhne, protože tam je dost vysoká přidaná hodnota. ![]()
Ale ten, kdo má vstupy hlavně s vyšší sazbou DPH a výstupy s nižší sazbou a nízkou přidanou hodnotu, na registraci vydělá (ale to pak berňáci podrobně zkoumají). Ale to asi není tvůj případ. ![]()
Příspěvek upraven 31.10.12 v 18:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@eumedon Takze dva neplatci se registrovat nemusi, ze ano?An1
Pokud jsou poskytovatel i příjemce služby neplátci, tak se registrovat nemusí. Aspoň tak jsem to z těch odkazů pochopil - všude je psáno, že se musíš registrovat, pokud je tvůj zahraniční partner z EU plátcem.
Ale jestli má účetní, tak jí bude dělat i DPH.
Takhle: Pokud by se stala plátcem DPH zbytečně, tj. její zákazníci by byli neplátci, tak by na tom asi prodělala. Zhruba řečeno, plátce DPH se dívá na vstupech na ceny bez DPH (protože DPH si uplatní v odpočtech), zatímco neplátce DPH na celkové ceny (vč. případné DPH).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě doplním, že to co píše eumedon by platilo, pokud by měli úplně stejný zákon o DPH jako my. Což není moc pravděpodobné, dle níže uvedeného by se tedy i 2 neplátci (osoby povinné k dani) v rámci obchodu v EU mohli stát najednou plátci DPH:
Jelikož jednotlivá ustanovení směrnice Rady 2006/112/ES mají tuto povinnost nastavenou v širším pojetí - Článek 214 e) a navazující články 196 a 44 zmiňují pouze osobu povinnou k dani (neřeší, zda je registrována k DPH), je možné, že v jiných členských státech přijetím služeb od českého neplátce povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká. Proto je potřeba v rámci smluvních vztahů s případným příjemcem služby vždy ujasnit, zda mu přijetím služby od našeho neplátce náhodou nevzniká povinnost přiznat a zaplatit daň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V pondeli jdu na FU, tak se zeptam, jak je to s tim platcem ci neplatcem DPH. Dam vedet.
Jinak mi drzte palce, at mne neceka moc velka pokuta. (Jde jen o doplneni danovych priznani, zadny dluh tam nemam.)
An1
- Citovat
- Upravit