Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ivik99
chtěla jsem zajít přímo na kliniku, kde se zabývají genetikou. Když jsem tam volala, tak jsem mluvila přímo s doktorkou a nemám se prý strachovat, stačí prý jíst Femibion, kde je už kyselina listová štěpená
Jinak moc gratuluji a ať se prcek drží
Já už jsem 2× plánovala IUI/IVF, stihla jsem první konzultaci a pak jsem zjistila, že jsem těhotná.
Pajo, diky moc za odpoved. Taky mi vetsinou rekli, ze zjistuji, ze ta mutace nicmoc neznamena a o stepeni te listovky. Femibion uz beru dlouho. Tak at se nam ted udrzi az do konce ![]()
Ahoj kočky.. taky mi teď zjistili novou kámošku- MUTACI C677T GENU MTHFR.. Můžu se zeptat byly jste kvůli tomu na rizikovém těhotenství?
děkuju
@DUBRTKA
Ahoj,
já jsem na rizikovým těhotenství nebyla a vůbec mi mutace průběch těhotenství neovlivnila. ![]()
@DUBRTKA píše:
Ahoj kočky.. taky mi teď zjistili novou kámošku- MUTACI C677T GENU MTHFR.. Můžu se zeptat byly jste kvůli tomu na rizikovém těhotenství?děkuju
Já ne, a taky to zatím vliv nemá. Jsem v 15tt. ![]()
Ahoj holky, mám tuto mutaci. Zjistilo se to až při 4. těhotenství (1.zamlklý potrat, 2.zdravá dcera, 3.zamlklý potrat, 4.zdravý syn). Hladina homocysteinů při těhotenství se synem byla v normě. Stačila listovka. Teď zkoušíme třeťátko a bohužel jsem necelých 14 dní po dalším zamlklém potratu. Můj dotaz je: jak často se kontroluje hladina homocysteinů? Sice do zprávy do nemocnice na kyretáž mi gynekoložka napsala, že mám tuto mutaci a hladinu homocysteinů v normě, ale ona vychází ze starých krevních testů. Naposledy mě testovali před třemi lety…Nemám ke své gynekoložce příliš důvěru a proto se ptám tady, jak často se testuje hladina homocysteinů?
@Bunnies ahoj, tak já mám hetero+homozygot v leidenské mutaci a celé těhu jsem si až do ukončení 6-ti nedělí píchala fraxiparin, brala listovku a pravidelně navštěvovala hematologii. Jinak mi bylo řečeno, že je více než 50% šance, pokud bych si nepíchala fraxík, že se mi udělá krevní sraženina, v plodu a tím pádem o dítě přijdu. Jinak pokud mám úraz(např. nohu v sádře) nebo jedu na delší cestu(např. na dovolenou) musím si pravidelně píchat fraxík a nebo brát warfarin, abych nedostala trombózu. Pokud se nedomluvíš s gynekoložkou(já mám super, která mě na hematologii poslala), tak bych šla za obvodní, páč při úrazu mi to píše ona. ![]()
Ahoj holky, já tuto mutaci mám taky, ale nic si nepíchám…
..chodím každé 4 týdny na kontrolu na hematologii na krevní obraz a naposled mi do zprávy paní doktorka napsala: výsledky velmi uspokojivé…mám brát dál kyselinu listovou ( ale mám jen tu obyčejnou z lékárny)…jsem teď 14tt…vidím, že každá si něco pícháte, ale mě nikdo nic neřekl, teď jsem z toho docela vyděšená…
@MonikaN.89 píše:
Ahoj holky, já tuto mutaci mám taky, ale nic si nepíchám…..chodím každé 4 týdny na kontrolu na hematologii na krevní obraz a naposled mi do zprávy paní doktorka napsala: výsledky velmi uspokojivé…mám brát dál kyselinu listovou ( ale mám jen tu obyčejnou z lékárny)…jsem teď 14tt…vidím, že každá si něco pícháte, ale mě nikdo nic neřekl, teď jsem z toho docela vyděšená…
Buď v klidu!! Taky mám tuto mutaci a také si nic nepíchám jen jsem brala listovku - z genetiky jsem měla doporučený na ten začátek konkrétně femibion. Ten jsem brala do 12tt teď končím 13tt. Takže buď v pohodě!!! A nestresovat se!!
@klarusa píše:
Buď v klidu!! Taky mám tuto mutaci a také si nic nepíchám jen jsem brala listovku - z genetiky jsem měla doporučený na ten začátek konkrétně femibion. Ten jsem brala do 12tt teď končím 13tt. Takže buď v pohodě!!! A nestresovat se!!
moc ti děkuji, za vyjádření
…říkala jsem si, že když chodím ty každé 4 týdny na tu hematologii, tak kdyby bylo něco špatně, tak mi snad něco doporučí…já právě končím 14. týden…ale já jsem brala (a beru) jen tu obyčejnou z lékárny od dr.Maxe…ještě jsem se ptala mého gynekologa, jestli si třeba koupit nějaké vitamíny, ale řekl mi, že pokud chci vyhazovat peníze, tak jo, ale pokud jím normálně, tak to není potřeba
… tak beru už nějaký ten měsíc aspoň tu z lékárny, ale jak to tady čtu, tak asi zbytečně…že by byl lepší ten Femibion…
@MonikaN.89 myslím že teď ta obyčejný listovka i stačí. Podle toho co jsem na tu mutaci koukala, tak by se problém projevil např. Při uzavírání té neurálni trubice a to máme už za sebou, takže když je mimi ok, tak už bych se nestresovala. Listovku bych brala, ta Ti rozhodně neublíží a může jen prospět. Já dobírám vitamíny(gs máma vit + DHA) co mi zůstali z předchozích těhu co nedopadli… Hlavně že dopadl dobře screening, což je první výhra!!!
@klarusa…no já jsem byla na screeningu tento týden…celkově mi vyšel negativní, krev dobrá, riziko Downa minimální, ale bohužel jsem měla - dle lékařky lehce vyšší šíjové projasnění, které může a nemusí něco značit…musím ještě na KO v 16. týdnu
… můžu se zeptat co to je ta neurální trubice?…jen tak ve zkratce?…děkuji
@MonikaN.89 zjednodušeně řečeno je to základ pro centrální nervový systém - hlavně pro míchu.
Ahoj devcata. S femibionem 800 za 400,–je to jen reklamni tah. Nerikam, ze nebude fungovat nebo tak. Nybrz, ze vsechny kyseliny listove funguji jen se musi brat ve vyssich davkach a nejlepe ve vyssi kombinaci vitaminu B6a pokud by se homosyatein u te homozigodni nesnizil tak se najizdi na injekcni nebo tabletovou B12.Ja mivala homocystein 28,4 a po uzivani kyseliny listove super od Naturvita za 55,– a jeste 20mg B6mam homocystein na 8,2.Takze ne ze by nefungovaly. Navic me zajimaly co znamenaji specialni nazvy na krabickach multivitaminu a absolutne nic vam na netu na tyto formule nebybehne jen to co zname.