Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, nadpis berte s nadsázkou
Mé dcerce 30.7. jí budou 2roky, se děje něco s hláskem. Prvně jsem myslela, že je nachlazená, později se obávala, že bude nemocná, ale je zdravá jako rybička, ale už asi měsíc má takový nakřápnutý hlas. Někdy normální a někdy přeskakuje do nakřápnutého (nachlazeného). Nezažily jste to některá, je možné, že by se u holčiček v tomto věku mohl měnit hlas? Asi je to blbost, ale tak jsem si řekla, že se tady poptám ![]()
Dcera měla dětskou chraptivost, měla nějaké uzlíky na hlasivkách. Ale časem to samo přešlo.
Nemela nejake,,kricici" obdobi predtim? Ze by mela proste pretazene hlasivky, ktere ted chvilema stavkuji?
Uzlíky na hlasivkách
. Něco podobného jsem měla jako malá od toho, jak jsem byla uřvaná. Mamce dokonce vyhrožovali, že budu muset s hlasivkami na operaci.
Jedem teď na dovču už se k doktorce nedostanu, byla jsem sní a jen mi řekla, že je vše v pořádku, ale zatím to neodeznělo. Tak jsem si právě říkala, že možná má nějaká maminka zkušenost a je toběžné. No křičící období neměla ovšem je pravda, že strašně ráda piští a někdy mi příjde, že si to nakřápnutí umí dělat i sama jako měnit sama hlas. Ale to mi příjde jako blbost, protože vidím, že to třeba přeskočí samo. Každopádně se jí to líbí ![]()
Asi to nebude nic vážného, ještě je malá
Já třeba chraptím od 8 let stále - prostě mám „vychlastanej“ hlas. Mám nedorostlou jednu hlasivku, tudíž mi hlasivky nedomykají a jelikož je to již 18 let, léčená jsem byla všelijak, augmentaci jsem podstoupila apod, ale vzhledem k tomu, že dříve nevěděli jak to léčit, tak už to dnes ani nelze. Mám ty hlasivky za těch x let „zjizvené“ a hlasivka výplň před 8 lety nepřijmula. Prosím anonym, moc soukromá věc.
Mám známé, jejichž dcera má nakřáplý hlas od té doby co mluví. Je to takový plný, znělý a tzv. „erotický“ hlas. Nic s tím nedělají. O důvodech jsme se nebavili, ani nevím, zda u doktorky pátrali (spíš ne). Nijak více nemocná není. Má ještě starší sestru a ta má hlas normální. Třeba si fakt vykřičela hlasivky.
My měli doma kotě, které od narození mňoukalo, tak intenzivně, až si „vymňoukalo“ hlasivky a od jisté doby nevydalo ani hlásku. Omlouvám se zato přirovnání, kdyby to někoho pohoršovalo.
Pokud to střídá, není možné, že si hraje? nemá v okolí někoho(ať už skutečného, nebo v pořadu na který kouká), kdo takhle mluví?
Děkuji holky, za rady až dojedem z dovči, zajdu k doktorce znova ať mě pošle na orl, že jí to nepřešlo a je to ![]()
Zkus na ORL zavolat, jestli by tě nevzali i bez doporučení, pokud by měla dětská doktorka dovolenou nebo by tam byl problém zajít. Je jasné, že tohle musí posoudit foniatr, důležité je pak dát dětské doktorce zprávu z vyšetření. Uzlíky (nikoliv uzlinky) jsou častou příčinou těchto potíží, více o nich zde v diskuzi https://www.emimino.cz/…itete-61204/ - předpokládám, že kdyby to byla laryngitida, doktorka by to jistě při předchozím vyšetření objevila a dítě by též bolelo v krku.