Muž na mateřské dovolené

1386
29.5.14 17:08

muž na mateřské dovolené

Ahoj,

na druhé dítě nemám nárok na penežitou podporu v mateřství, od porodu pobírám rodičák. Teď bychom (po uplynutí více jak 6 týdnů a do 22 týdnů věku děcka) chtěli, aby manžel zůstal doma a pobíral peněžitou pomoc v mateřství, já bych na tu dobu přerušila pobírání rodičáku a byla také doma.
Je to možné? Předpokládám, že sepíšeme dohodu o předání dítěte do péče na to období, kdy by byl muž doma, podáme žádost na správu sociálního zabezpečení a já přeruším rodičák. Nicméně dost lidí se tváří, že to není možné. Jak to teda je? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2693
29.5.14 17:13

No napsala si to trochu zmateně. Muž na rodičák samozřejmně nastoupit může. O rodičák se musí po ukončení mateřské zažádat. Tak rovnou zažádá partner. Nemůžeš pobírat rodičák a meteřskou souběžně.

Příspěvek upraven 29.05.14 v 17:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
29.5.14 17:13
@alokea píše:
Ahoj,na druhé dítě nemám nárok na penežitou podporu v mateřství, od porodu pobírám rodičák. Teď bychom (po uplynutí více jak 6 týdnů a do 22 týdnů věku děcka) chtěli, aby manžel zůstal doma a pobíral peněžitou pomoc v mateřství, já bych na tu dobu přerušila pobírání rodičáku a byla také doma.
Je to možné? Předpokládám, že sepíšeme dohodu o předání dítěte do péče na to období, kdy by byl muž doma, podáme žádost na správu sociálního zabezpečení a já přeruším rodičák. Nicméně dost lidí se tváří, že to není možné. Jak to teda je? Děkuju

Manžel ani nemusí zůstat doma. Stačí, když dodatkem ke smlouvě dostane jinou pozici, než má teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
29.5.14 17:15
@Olion píše:
No napsala si to trochu zmateně. Muž na rodičák samozřejmně nastoupit může. Píšeš že po skončení mateřské se musí o rodičák zažádat. Tak rovnou zažádá partner. Nemůžeš pobírat rodičák a meteřskou souběžně.

Nenapsala to zmateně. Muž nechce nastoupit na rodičák, ale pobírat PPM (ta bývá obvykle spojena s mateřskou dovolenou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
29.5.14 17:20

@Olion: mně jde o to, jestli může pobírat podporu v mateřství - teda ne rodičák. Já na mateřskou nárok nemám, takže beru rovnou rodičák, manžel by měl brát penežitou podporu v mateřství, já nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
29.5.14 17:22

Otec převezme dítě do péče na základě písemné dohody, od 7.týdne po porodu, bude pobírat PPM, nebude chodit do práce. Matka ukončí RP, nahlásí se na pojišťovně jako pečující o dítě do 7 let věku, nebude chodit do práce, ale bez peněz. Nějak takhle?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
29.5.14 17:38

@eetkikinka: přesně tak. A to pečování o dítě do sedmi let pro pojišťovnu se bude vztahovat ke staršímu nebo mladšímu děcku, nebo je to jedno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
29.5.14 17:41

Muz opravdu nemusi v praci skoncit, muze jit na materskou a pobirat PPM a pritom pro tohle obdobi mit se zamestnavatelem jeste druhou smlouvu ciste na tu dobu materske. Ty zustavas doma, tak pokud mu v praci vyjdou vstric, neni duvod nemit i jeho plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
29.5.14 17:46
@alokea píše:
@eetkikinka: přesně tak. A to pečování o dítě do sedmi let pro pojišťovnu se bude vztahovat ke staršímu nebo mladšímu děcku, nebo je to jedno?

Já myslím že ke staršímu, když mladší bude mít papírově v péči otec.

Doufám že tě nějak nemystifikuju, nejsem odborník. Doufám že se tu objeví někdo fundovaný a případně mě opraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
29.5.14 17:56
@blecha72 píše:
Manžel ani nemusí zůstat doma. Stačí, když dodatkem ke smlouvě dostane jinou pozici, než má teď.

To myslím nestačí. Muselo by se jednat o jiný pracovněprávní vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
29.5.14 18:00

@cila Přesná citace

V průběhu mateřské dovolené nesmí rodič vykonávat tu práci, ze které čerpá mateřskou dovolenou a PPM, nicméně může pro svého zaměstnavatele pracovat na základě dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti, přičemž druh práce musí být odlišný od druhu práce, který vykonává v pracovním poměru.

V prvním příspěvku jsem se nevyjádřila přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
29.5.14 18:19

@blecha72: děkuju, ale manžel chce být skutečně doma, spíš jde o to, jestli to jde s tou PPM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
29.5.14 18:23
@alokea píše:
@blecha72: děkuju, ale manžel chce být skutečně doma, spíš jde o to, jestli to jde s tou PPM

Na mateřskou skutečně nastoupit může. Mně by jen bylo líto přijít o plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
29.5.14 18:56

Staci, nesmi jen oficialne pracovat na svou stalou smlouvu. Zjistovala jsem to pro sebe.

@cila píše:
To myslím nestačí. Muselo by se jednat o jiný pracovněprávní vztah.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
30.5.14 07:44
@arcinka píše:
Staci, nesmi jen oficialne pracovat na svou stalou smlouvu. Zjistovala jsem to pro sebe.

Jinými slovy, musí změnit pracovněprávní vztah ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí