Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My máme společné peníze. Já teď přecházím z mateřské na rodičák a opravdu nikdo neřeší, že budu mít míň. Dítě jsme chtěli spolu, tak se taky finančně spolu na všem podílíme a je logické, že na rodičáku nemůžu mít plat jako on. Já jsem vyrůstala v tom, že otec je živitel rodiny.. ![]()
Jako manželé mátě nárok na stejnou životní úroveň, takže za mne ne, já bych toto netolerovala.. na druhou stranu 9 tis měsíčně nám ani většinou nezbývá, ale mám jen jedno dítě, za jídlo tak kolem cca 5 tis nechám a nákup oblečení není každý měsíc a když ano, do 500 se většinou vejdu. mám na to asi jiný nároz, můj muž vždy s malou pomáhal a nebral to jako povinnost, hrál si s ní a já poklidila po celém dni, jsem ten druh matky, což přes den spal s malou a chodil ven
a od té doby co částečně pracuju i já se doma při pracím dělíme, většinou to dělá ten, kdo dřív přijde.. nevím, jak máš staré děti, ale já bych asi tedy vyhrožovala, že se vracím do práce a tím pádem ať se zařídí, že jedeme v domácnosti a dětech napůl ![]()
Vy jste si předem neujasnili, jak budete financovat domácnost a pak i děti?
Jediné, jak se něčeho rozumného dobrat, je sepsat si všechny vaše příjmy a sečíst… potom si vypsat všechny výdaje… nájem, inkaso, půjčky, pojištění a všechny další pravidelné platby, jídlo, drogerie a ostatní věci, co si každý měsíc platíte a rozdíl, co zbude po odečtení výdajů od příjmů, si buď spravedlivě rozdělit a nebo šetřit pro strýčka příhodu…
Pokud chcete vést dál své finance každý sám, tak si ujasnit, kdo bude co hradit a případně kdo komu přispívat tak, aby ten druhý na tom nebyl bit…
Ale tohle musíte vyřešit společně… když o tom nebude chtít mluvit, tak mu to napiš… a třeba napiš i to řešení, jak by sis to představovala, aby se k tomu mohl vyjádřit a nechat si to projít hlavou…
Když už jsi doma s dětmi a kromě mateřské nemáš žádné příjmy, tak je jasné, že nebudeš mít z čeho financovat všechno za sebe a za děti…
Nejsi špatná. Bože, tvůj muž je vůl
Víc by ti platil kdybyste byli rozvedení. Schválně si to spočítej , kolik bys cca dostala.
Normální je, že se dají peníze dohromady a platí se z nich domácnost, nákupy, pojištění, spoření atd…Sednete si spolu a udělá se finanční plán. Pokud něco zbývá peníze se mohou investovat.
Jestli to bere, že živí tebe a děti ze 3000 tak to jo, to je fakt štědrý
Ne není to normální, být naštvaná máš právo. Nevím co napsat, vždyť ty 3000 spotřebuje jen on ![]()
Zakladatelko, a ještě, pominu-li fakt, že tobě je trapné si o peníze říkat, tak kdyby sis řekla, dá ti? To je myslím taky dost podstatné…
Mame spolecny ucet a z toho vybiram ja
. Manzel dostane cca 2000kc/mes.+720kc stravenky a to ma ciste pro sebe a obcas koupi veceri, zaplati cukrarnu…Ja poplatim co je potreba, odectu rezervu co setrime a zbytek mam na jidlo, obleceni..Mame muj Rd 3800kc +manzela plat
Doma pro nej neni problem neco udelat, pohlidat deti…
Zezačátku jsme každý měli svoje peníze svoje výplaty ( zhruba stejné) když jsem šla na mateřskou sjednotili jsme si účet a máme vše společné.. každý má svou kartu.. jako z mých 10 500 mateřské bych nevyžila ( jídlo, oblečení pro děti pro sebe a oblékám i muže, drogerie, prášky, domácnost, nájem ) to si nedokážu představit tvých 6000,–
Bohuzel mi bylo parkrat receno, ze mi je po jeho penezich prd, kdyz jsem se zeptala kam vsechny penize leti…ano bohuzel ![]()
Takze spolecne penize urcite nehrozi..
Máme společnej účet a z toho se platí, co je potřeba, nakupuje v drtivé většině manžel…
Příspěvek upraven 13.05.14 v 09:31
Já pracuji, manžel jen na rodičáku + si občas něco přividělá. Máme oddělené účty, ale hospodaříme společně. Každý platí něco, když dojdou jednomu, protože se z jeho účtu třeba platil nějaký větší mimořádný výdaj, tak si peníze buď přepošleme, nebo zbytek měsíce platí ten, komu peníze zbyli.
Já jsem v domácnosti bez příjmů, protože děti už jsou větší (6 a 10 let), manžel je taky dlouho v práci a má ještě sport jako koníček, takže domácnost a děti jsou moje starost, dětem se věnuje spíš o víkendu nebo o dovolených, teď jsme byli 4 dny na Šumavě. Jinak pomoc v domácnosti od něj nečekám, ale on to bere tak, že je to moje práce a nikdy mi nevyčetl, že mě živí. Mám svůj účet kam mi jednou za čas pošle větší částku, abych mohla platit kartou a pak mi dávà hotovost cca 15-20 tis za měsíc na jídlo, oblečení, zájmy dětí atd. Neumím si moc představit vyjít s tím, co máš ty. A po každé takové diskuzi si uvědomuji, jak je můj partner velkorysý.
Ahoj, já ze svého rodičáku platím jen energie (bydlíme v rod. domě) a platby s domem spojené - daň z nemovitosti, psa, popelnice.. atd.. Dále kupuji jídlo pro malého - UM, přesnídávky, příp. oblečení a jiné.
Manžel platí úvěr, telefony a dělá nákupy.
Když chci něco na sebe, platím „ze svého“, ale kdybych neměla, tak mi manžel dá a rozhodně u toho nebude držkovat.. ![]()
@ivašot. Já si myslím, že to není o velkorysosti. Ale o tom, že ten co vydělává peníze má rád svého partnera a děti, važí si ho, a chce aby se všichni jako rodina cítili a měli dobře.
Kolik vydělává manžel? Stejně jsi anonymní, tak to klidně napsat můžeš
Kdo platí nájem, energie, popř. benzín do auta apod. Kdo platí školku, popř. kroužky pro děti? Jestli manžel, tak máš trochu přehled, kolik to je a co všechno platí??? Víš kolik mu pak zbyde čistě jen pro něj?
Až to budem vědět, pak budeme moci soudit, jestli je 3000 na jídlo moc nebo málo (pro mne samozřejmě málo, ale tak jistě nemáme stejné příjmy
)
Ahoj holky,
deti rostou jak z vody a za obleceni leti spousty penez (vetsinou kupuji na bazarcich, ale kvalitni a ciste.nove si dovolit nemuzu)..jednou mesicne mi dela nakup i ma mamka (to muj ani nevi)..ja mu casto rikala, ze vse stoji hodne penez..ze mam tech 6t za dva tydny pryc..stejne ho to asi netrklo..bohuzel mam blbou povahu, ze je mi trapne si rikat porad o penize 

potrebuji rady, nazory jak to mate doma s financemi na MD. Co vse platite vy a co vase polovicky nebo kolik vam mesicne prispeji na jídlo..
U nás to teda funguje tak, ze…(nebo funguje, manzel si je jisty, ze je to tak u vsech)…ma proste od zacatku řeči, ze on vydelava a ja se staram, s domacnosti mi nepomuze a co se tyce deti, tak je to bohuzel taky na bodu mrazu. Jezdi vecer, takze vecer si vezme malou na chvili na prochazku a pak precte pohadku..ma plno svych konicku, takze k praci a po praci jeste tohle.
K tem financim..ja mam 6t materske, manzel mi da mesicne cca dohromady tak 3t a z toho platim jidlo pro 4osoby, veci na oba prcky, pro sebe a pro maleho drogerii.
Vychazi mi to jen za jidlo 2tis mesicne
Manzel vydelava hodne a na to co mi da navic je fakt…malo
Rano jsme se chytli a to mi vmetl do obliceje ze živí decka a matku na materske, tak jsem mu rekla kde jako…
Jsem ted z toho akorat spatna, se. e me to, mrzi me to…
Rada bych si neco setrila, letos mam 30 a nemam ani na to udelat oslavu..
Kamkoliv jdu na navstevu, tatinci krasne funguji, pomahaji..ja jsem z toho pak nekolik dni rozhazena..
Jo a plenky kupuje on a kdyz se jede nekam na vylet..coz jsem zacala planovat az nyni aby byl s nami..
Ufff. Dnes po te hadce jsem chtela znat i nazory jinych..jestli jsem ta spatna ja a chci moc