Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@zuzouš Přesně. Manžel vydělává dost, já mám rodičák 11500. A kupodivu i tak máme peníze, které jsou „naše“, žádné moje/tvoje. Jsem závislá na něm jako on na mně, jsme totiž partneři. A peníze jsou jen jeden aspekt partnertví, naše vzájemná závislost je mnohem širší a postavená na hlubších základech. My na penězích nestavíme a už vůbec podle nich neposuzujeme náš vztah.
@ibis To, co jsi napsala je strašně materiální. Takhle bych žít nechtěla.
@Anonymní píše:
proc? je kdyz jsem zjistila, ze jsem tehotna, tak jsem kazdy mesic dala stranou 5 tisic plus jsem si nakoupila celou vybavicku za 50 tisic.
Pak jsem materskou tech nejakych 7.600,– mela pro svoji potrebu (platila jsem si telefon, sobe a diteti pojistku a jinak zbytek byl moje kapesne) plus byl strasne prijemny pocit, vedet ze nevyjdu nebo ze chci nove boty/kabelku ci si dojit k holici, tak si sahnu do svych uspor a nemusim tim zatezovat chlapa, ktery beztak sam financoval celou domacnost…
H.
to je fakt hrdinství, nechat se živit chlapem a mateřskou si nechávat. Co je na tom proboha ke chlubení? ![]()
@ibis píše:
Ano, mám ten dojem…Tak to prostě je, i když zrovna živořit je asi blbé slovo…Ale pokud nemá vlastní peníze a tudíš jí je musí někdo"dávat",tak je na tom dotyčným „závislá“.Bavíme se v rovině MD a RD…
tak to máš asi špatný dojem…
Neumíš si představit, že jsou i partnerství, kde jeden nemusí žádat a druhý nemusí dávat, ale přístup k financím mají oba dva? A že to normálně funguje? Je mi líto, že to tak nemáte, ale věř, že je to docela běžné… i během MD a RD…
Stále mi přijde, že společný účet, ke kterému mají přístup, karty apod. oba je nejjednodušším, nejlevnějším a nejlepším řešením. Je to jasné vyjádření plné vzájemné důvěry a toho, že žijeme a hospodaříme skutečně společně. Nic na tom nemění, že na účet nepřispívají oba partneři rovnoměrně (což je době mateřské typické). Funguje to dobře, to tu už potvrdilo dost jiných dříve.
Jakékoliv dělení příjmů a obecně peněz na tvoje, moje, společné a daší kategorie je ideálním základem pro budoucí problémy, které můžou vést až k hodně kritickým koncům - viz docela čerstvé diskuze na tomhle fóru o zjištěném gamblingu partnera, o tom jak ona si usmyslela že začnou stavět dům a když začali, on přišel na to, že na to vlastně nemají… těch příkladů se tu najde (bohužel) až příliš a drtivá většina z nich nekončí pozitivně.
@WTFF píše:
to je fakt hrdinství, nechat se živit chlapem a mateřskou si nechávat. Co je na tom proboha ke chlubení?
ja se nechlubila, ja to konstatovala. Navic ja mela/mam prijem jeste z pronajmu, ktery byl daleko vyssi nez tehdejsi materska a ten sel na spolecny ucet, ze ktereho se financuje domacnost a spolecne vydaje. Bylo to z meho bytu, tak kdyby mi to slo na muj ucet a ja si s tim delala co chtela, tak by manzel nerekl ani popel. Ja vetsinou z toho financovala nakupy a potreby pro deti.
Navic to uz je tri roky passe, uz jsem zpet z MD a vydelavam dostatecne. Nikdo mne nezivil a nezivi, svuj plat a sve prijmy mam dostatecne na to, ze kdybych chlapa nemela, tak nas uzivim bez problemu a to i na MD. Starala a vydelavala jsem od 18, takze jsem nebyla a nejsem na nikom zavisla.
Nam vyhovuje mit kazdy svuj ucet, kam na chodi vyplaty a pak ucet spolecny, kam my preposilame vhodnou castku plus nam tam jdou jine prijmy. Z toho se financuje vetsina. Vyhovuje nam to. Manzel ma pomerne drahy konicek a to fotografovani, takze ja se nemusim rozcilovat na co dalsi -dle mne- zbytecny objektiv a jemu je jedno, jestli jdu k holici jednou nebo trikrat za mesic a kolik si koupim bot nebo sminek. ![]()
@Anonymní píše:
ja se nechlubila, ja to konstatovala. Navic ja mela/mam prijem jeste z pronajmu, ktery byl daleko vyssi nez tehdejsi materska a ten sel na spolecny ucet, ze ktereho se financuje domacnost a spolecne vydaje. Bylo to z meho bytu, tak kdyby mi to slo na muj ucet a ja si s tim delala co chtela, tak by manzel nerekl ani popel. Ja vetsinou z toho financovala nakupy a potreby pro deti.
Navic to uz je tri roky passe, uz jsem zpet z MD a vydelavam dostatecne. Nikdo mne nezivil a nezivi, svuj plat a sve prijmy mam dostatecne na to, ze kdybych chlapa nemela, tak nas uzivim bez problemu a to i na MD. Starala a vydelavala jsem od 18, takze jsem nebyla a nejsem na nikom zavisla.
Nam vyhovuje mit kazdy svuj ucet, kam na chodi vyplaty a pak ucet spolecny, kam my preposilame vhodnou castku plus nam tam jdou jine prijmy. Z toho se financuje vetsina. Vyhovuje nam to. Manzel ma pomerne drahy konicek a to fotografovani, takze ja se nemusim rozcilovat na co dalsi -dle mne- zbytecny objektiv a jemu je jedno, jestli jdu k holici jednou nebo trikrat za mesic a kolik si koupim bot nebo sminek.
Když vám to funguje, tak je to super a to je to hlavní. Jen se nevysmívej těm, co to mají jinak, můžou být spokojení úplně stejně.
Jessikka: Já jsem jen napsala svůj názor. To, jak to máme my doma, jsem se nezmínila, takže asi tak ![]()
Ahojky maminky
Co by jste říkali na můj případ. Moje MD je 6500, manžel přidává 400. On platí vše na mě je jen jídlo a malej 2 roky (plenky, oblečení botičky). ![]()
@mamina MD píše:
Ahojky maminky
Co by jste říkali na můj případ. Moje MD je 6500, manžel přidává 400. On platí vše na mě je jen jídlo a malej 2 roky (plenky, oblečení botičky).
Přidává opravdu jen 400 nebo ses překlepla a měly to být 4tisíce? V případě 400 je to málo, v případě 4tisíc myslím dostačující.
@mamina MD píše:
Ahojky maminky
Co by jste říkali na můj případ. Moje MD je 6500, manžel přidává 400. On platí vše na mě je jen jídlo a malej 2 roky (plenky, oblečení botičky).
a jaké máte celkem příjmy a jaké výdaje? On platí vše taky může znamenat, že dejme tomu se vším všudy zaplatí dvacet tisíce včetně hypotéky a z výplaty mu zůstane třeba tisícovka… a z té dá čtyři stovky tobě a zbude mu šest set… takhle jednostranně to nejde posoudit… a taky záleží, kolik projíte… jsou tu tříčlenné rodiny, které projí čtyři tisíce a jiné, kterým ani patnáct nestačí…
Tak aby jsem to upřesnila, manžel postavil barák ještě za svobodna takže z jeho platu jde hypotéka, inkaso, platí na dceru z přehchozího vztahu, a ještě před rokem mi dával 1000 jenže nám zvedly elektřinu tak mi už dává opravdu jen 400. Pořád mi říká, že nemá peníze, ale na traktor po kterém toužil to si od své sestry půjčil, takže ještě se snaží jí to zplácet.
Já teda 6500 + 400, z toho spořím synovy 500, 1000 jde na pojištění mě a syna, a na jídlo si nechám 1000 na týden, akdyž se mi podaří trošilinku ušetřit jako že jen občas tak si něco koupím, ale upřímně moc toho zatím není. A poslední tisícovka z mateřský tak tu se snažím ušetřit, ale je to taková jistotka kdybych nevyšla, a ty 400 od manžela ty mám jenom na syna na plenky, botičky, ale je to těsný, jelikož na botech nešetřím a nekupuji obnošené.
@mamina MD Tak pokud manžel víc nemá, holt musíte vzystačit s málem, nedá se nic dělat.
V takovém případě přestaň synovi spořit (když není, tak není, zase začneš, až bude) a platit pojištění sobě (když nejsi živitelka rodiny) i synovi je blbost úplná. Máš hned 1500 navíc a to bude sakra znát.
Pokud navíc v téhle situaci máte výdaje jak spoření a pojištění dítěte, obrátila bych se být vámi na nějakého poradce, protože očividně s penězi neumíte zacházet.
@mamina MD proč platíš pojištění? Navíc litr měsíčně v tvé finanční situaci?
Víš vůbec proč, co za to dostaneš, v jakém případě bude vyplaceno plnění atd? Nedá se to pořešit jinak? Má to cenu vzhledem k pravděpodobnosti, že k plnění dojde?
Pojištění, abych byla pojištěná pro případ, že se mi něco stane.
@mamina MD pojištění mi taky přijde zbytečné, manžel si platí taky 1,000 je to fakt dost. Jinak 6,900 pro 3 lidi akorát na jídlo je dostačující.