Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Slyšela jsem o tom už víckrát, ale úplně nechápu, jak je to možné… ![]()
No asi je tam to procento, ale ta sance je téměř mizivá, ale třeba se stane další zázrak.. ![]()
Otázka je, co znamená neplodný. Má to stanovené jako diagnózu, nebo to s předchozí partnerkou prostě nešlo a diagnostikoval si to sám?
Co to je neplodnost? U muže to může být dost proměnlivé, v jednu chvíli může být spermiogram katastrofa a o pár měsíců později to už stačí na přirozené oplodnění. Takže se dá vyjadřovat jen s ohledem k současné situaci a není nic jednoduššího než si udělat spermiogram.
@Anonymní píše:
Znám někoho kdo byl neplodný, ale měl štěstí a dítě se nakonec narodilo. Jenže teď se pokouší s přítelkyní o další, je mu 46. Chtěla bych se zeptat jestli je možné, aby byl plodný?
Možné to je. Stejně jako to, že to dítě nebylo nakonec jeho. Jinak než spermiogramem to neověří. A i tak je to takové nejisté – i s dost špatným výsledkem se to může podařit, nebo naopak se to může jevit v normě, ale problém bude.
A taky dost záleží, jak je na tom přítelkyně. Pokud si ve svém věku nenabrnkl zrovna „dvacítku“, tak se ty faktory sčítají.
@Anonymní píše:
Znám někoho kdo byl neplodný, ale měl štěstí a dítě se nakonec narodilo. Jenže teď se pokouší s přítelkyní o další, je mu 46. Chtěla bych se zeptat jestli je možné, aby byl plodný?
Tak medicina tomu muze vyrazne pomoci. Asi jsi jen nekde neco zaslechla a ted z toho chces delat zavery. „dite se nekonce narodilo“. Jako jeho? Chlapum ty spermie muzou vypreparovat i operativne a pouzit k umelemu oplodneni.
Tech zcela beznadejnych pripadu je malo. A taky se to hodne meni. Muj muz byl na jednom testu prakticky bez pohyblivych spermii (pod 1% z celkohove miziveho poctu) a po pul roce uz byl jen tesne pod hranici WHO pro normalni plodnost… A zlepsilo se to samo.
Ale jestli to myslis tak, ze by chlap se zhorsenou plodnosti pocal jen tak nahodne, treba i nechtene, tak v to bych nedoufala. A byla by to i svinarna.
Jak diagnistikovali neplodlost? Z ceho?
Partnerovi udelali SPG, mel spatne vysledky a rekli, ze to zlepsit nejde a ze sance na prirozeny otehotneni je fakt miziva (morfologie, pohyblivost). Takze jsme sli na umele. 5mesicu po porodu jsem otěhotněla přirozeně, takze mame deti rok od sebe ![]()
@Anonymní píše:
@Litta přítelkyni je 20…
No jo, samozřejmě, že já se ptala. ![]()
@Litta píše:
No jo, samozřejmě, že já se ptala.
Tak snad neuderi blesk dvakrát na stejné místo.
@karkarka píše:
Tak snad neuderi blesk dvakrát na stejné místo.
A to jsem nechtěla být nechutná a zvažovala to přepsat na „třicítku“, já bláhová! ![]()