Může být synovec autista?

39
6.6.16 20:40

Může být synovec autista?

Dobrý den, mám malého synovce (v prosinci bude mít 5 let) a je to poněkud zvláštní dítko. Mívá neuvěřitelné záchvaty agrese, kdy začne neskutečně, opravdu neskutečně křičet, praští sebou o zem a dupe či udírá pěstí do zdi či podlahy. Běžně se děje i to, že vyrazí proti sestře s plameny v očích, křikem a začne ji zuřivě bít. Taky nemluví, lépe řečeno mu vůbec není rozumět. Rozumí skvěle, ale neodpovídá a když už, zní to jako vietnamec na tržnici…
Sama mám zkušenost, že v jeho letech dítko mluvilo tak, že se s ním normálně dalo konverzovat.
Synovec se také velmi bojí nových lidí nebo lidí, které delší dobu neviděl a přijdou mu noví.
Nevím, zda to souvisí, ale má i velmi špatnou motoriku a takovou větší hlavičku.
Je možné, aby byl autista? Tím se neptám na odborný názor ani nežádám diagnózu, k tomu je samozřejmě potřeba odborník. Jen mě zajímá váš osobní názor či zkušenost, zda to stojí za konzultaci se sestrou.
Mockrát děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17959
6.6.16 20:44

@rowynka Nu a sestra nějaký problém vidí? jsou nějaké signály ze školky, že malý se chová nestandardně?
Takhle ti to nikdo neřekne, auti projevy jsou velmi individuální a tohle mohou a nemusejí být projevy autismu a mohou to být projevy i jiné poruchy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
6.6.16 20:50

@Eliška Ano, sestra problém vidí též, chodí s malým k logopedičce, nijak to ale nepomáhá. Do školky ho nevzali.
Tak já samozřejmě vím, že mi to tu nikdo nepoví na jisto, jen mě zajímá, zda by to MOHLO být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
908
6.6.16 20:52

Také by to mohla být vývojová dysfázie, špatné mluvení a motorika tomu odpovídají. Záchvaty vzteku může mít i ze zoufalství, že se se nemůže vyjádřit, také nemusí rozumět slovům.
Jukněte sem, zde je to moc hezky vysvětlené:
 http://www.donbosco.cz/…va-dysfazie/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
6.6.16 20:53

@archiv Právě, že on rozumí skvěle. Člověku až přijde divné, že tak skvěle rozumí, ale nemluví.
Určitě juknu, děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17959
6.6.16 20:54

@rowynka Tak mohlo. Ale to je fakt na nic, mluvit s ní o nějakých teoretických diagnózách. Jestli má dobrou dětskou dr, ať se s ní poradí, nejspíš ji pošle k psychologovi nebo psychiatrovi. Samozřejmě se můžete snažit směrovat rovnou k psychologům / psychiatrům na autismus specializovaným, ono jich u nás moc není. Mého syna nedokázala vyšetřit ani běžná psycholožka, ani psychiatrička, diagnostikovali ho až v Aple (Nautis), ti mají ale děsné čekací lhůty.
Do školky ho nevzali kvůli čemu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
6.6.16 20:58

@rowynka tohle se mi ani tak nezdá jako popis autisty, ale moc nerozumím proc s nim sestra/bratr uz nesli k psycholožce pokud ma takove známky agrese a nestandardniho chování? Musi se doma trapit všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
6.6.16 21:00

Ano muze byt autista… popsala jste autisticke rysy, záleží co vse dela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
6.6.16 21:01

U autismu jako takového (je to složitější ) sou jako takove vodítka hlavne : chůze po špičkách, fungování v rituálech, neschopnost ocni komunikace a špatne porozumění mluvenému slovu( slengu, nadsázce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
6.6.16 21:04
@Jitusee píše:
U autismu jako takového (je to složitější ) sou jako takove vodítka hlavne : chůze po špičkách, fungování v rituálech, neschopnost ocni komunikace a špatne porozumění mluvenému slovu( slengu, nadsázce).

Muj syn oči navaze a je autik. Ani nepouzivame karticky, rozumí i mluvi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17959
6.6.16 21:07

@Jitusee no můj synek nemá nic z toho (snad jen nemá oční kontakt, ale jen s cizími) a autík je. Je to fakt hrozně individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
6.6.16 21:08

Ja se priklanim k jinemu problemu nez autismu.
Zkusili neurologii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
6.6.16 21:09

@Zujabuja můj syn ma atypickou formu a neudrží ho, každé ditko to ma trosku jinak ale většinou aspon jedno z těchto veci sedi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
6.6.16 21:10

Jak dlouho udrzi ocni kontakt, kdyz na nej nekdo mluvi? Autisti jsou ruzni, nekteri umi to a neumi ono atd., ale vetsina z nich, i tech tzv. vysoce funkcnich ma velky problem koukat na lidi..

Jinak podle popisu tezko rict..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
6.6.16 21:11

@Eliška napsala sem příklady, samozdrejme je to individuální. Můj syn z toho co sem popsala ma problémy taky jen s udrzenim očního kontaktu, ale u každé pedopsychiatricky, SPC se nas na tyhle veci ptali protoze patři mezi nejvýraznější rysy autismu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí