Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám malého synovce (v prosinci bude mít 5 let) a je to poněkud zvláštní dítko. Mívá neuvěřitelné záchvaty agrese, kdy začne neskutečně, opravdu neskutečně křičet, praští sebou o zem a dupe či udírá pěstí do zdi či podlahy. Běžně se děje i to, že vyrazí proti sestře s plameny v očích, křikem a začne ji zuřivě bít. Taky nemluví, lépe řečeno mu vůbec není rozumět. Rozumí skvěle, ale neodpovídá a když už, zní to jako vietnamec na tržnici…
Sama mám zkušenost, že v jeho letech dítko mluvilo tak, že se s ním normálně dalo konverzovat.
Synovec se také velmi bojí nových lidí nebo lidí, které delší dobu neviděl a přijdou mu noví.
Nevím, zda to souvisí, ale má i velmi špatnou motoriku a takovou větší hlavičku.
Je možné, aby byl autista? Tím se neptám na odborný názor ani nežádám diagnózu, k tomu je samozřejmě potřeba odborník. Jen mě zajímá váš osobní názor či zkušenost, zda to stojí za konzultaci se sestrou.
Mockrát děkuji za odpovědi.
@rowynka Nu a sestra nějaký problém vidí? jsou nějaké signály ze školky, že malý se chová nestandardně?
Takhle ti to nikdo neřekne, auti projevy jsou velmi individuální a tohle mohou a nemusejí být projevy autismu a mohou to být projevy i jiné poruchy.
@Eliška Ano, sestra problém vidí též, chodí s malým k logopedičce, nijak to ale nepomáhá. Do školky ho nevzali.
Tak já samozřejmě vím, že mi to tu nikdo nepoví na jisto, jen mě zajímá, zda by to MOHLO být.
Také by to mohla být vývojová dysfázie, špatné mluvení a motorika tomu odpovídají. Záchvaty vzteku může mít i ze zoufalství, že se se nemůže vyjádřit, také nemusí rozumět slovům.
Jukněte sem, zde je to moc hezky vysvětlené:
http://www.donbosco.cz/…va-dysfazie/
@archiv Právě, že on rozumí skvěle. Člověku až přijde divné, že tak skvěle rozumí, ale nemluví.
Určitě juknu, děkuji.
@rowynka Tak mohlo. Ale to je fakt na nic, mluvit s ní o nějakých teoretických diagnózách. Jestli má dobrou dětskou dr, ať se s ní poradí, nejspíš ji pošle k psychologovi nebo psychiatrovi. Samozřejmě se můžete snažit směrovat rovnou k psychologům / psychiatrům na autismus specializovaným, ono jich u nás moc není. Mého syna nedokázala vyšetřit ani běžná psycholožka, ani psychiatrička, diagnostikovali ho až v Aple (Nautis), ti mají ale děsné čekací lhůty.
Do školky ho nevzali kvůli čemu?
@rowynka tohle se mi ani tak nezdá jako popis autisty, ale moc nerozumím proc s nim sestra/bratr uz nesli k psycholožce pokud ma takove známky agrese a nestandardniho chování? Musi se doma trapit všichni.
Ano muze byt autista… popsala jste autisticke rysy, záleží co vse dela.
U autismu jako takového (je to složitější ) sou jako takove vodítka hlavne : chůze po špičkách, fungování v rituálech, neschopnost ocni komunikace a špatne porozumění mluvenému slovu( slengu, nadsázce).
@Jitusee píše:
U autismu jako takového (je to složitější ) sou jako takove vodítka hlavne : chůze po špičkách, fungování v rituálech, neschopnost ocni komunikace a špatne porozumění mluvenému slovu( slengu, nadsázce).
Muj syn oči navaze a je autik. Ani nepouzivame karticky, rozumí i mluvi
@Jitusee no můj synek nemá nic z toho (snad jen nemá oční kontakt, ale jen s cizími) a autík je. Je to fakt hrozně individuální.
Ja se priklanim k jinemu problemu nez autismu.
Zkusili neurologii?
@Zujabuja můj syn ma atypickou formu a neudrží ho, každé ditko to ma trosku jinak ale většinou aspon jedno z těchto veci sedi ![]()
Jak dlouho udrzi ocni kontakt, kdyz na nej nekdo mluvi? Autisti jsou ruzni, nekteri umi to a neumi ono atd., ale vetsina z nich, i tech tzv. vysoce funkcnich ma velky problem koukat na lidi..
Jinak podle popisu tezko rict..
@Eliška napsala sem příklady, samozdrejme je to individuální. Můj syn z toho co sem popsala ma problémy taky jen s udrzenim očního kontaktu, ale u každé pedopsychiatricky, SPC se nas na tyhle veci ptali protoze patři mezi nejvýraznější rysy autismu.