Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
jak je to se sladkovodními rybami dětí do 1 roku? Vím, že mořské by se jim neměly dávat snad do dvou let, ale co kapr?
Myslíte, že zítra může trochu podušeného rybího masa zkusit, nebo se u tak malých dětí ryba nedoporučuje?
Díky moc za odpověď
Luzilka a Kubík (10 m)
Tak to by mě taky zajímalo.
Pořád mám cuky začínat s masem pro 7 měsíční dítě… (asi aby nemusel baštit ten hnusnej Aktiferrin) a tak jsem o kousíčku dušeného kapříka do bramborové kaše přemýšlela… ![]()
NiKi
Ahoj,
morske ryby az po druhem roce??? To jsem neslysela… To snad jen pro deti ohrozene alergiemi, ne?
Ja davam ryby pomerne bezne, cca 3× mesicne a Kubovi moc chutnaji! ![]()
Jinak vloni o vanocich bylo Kubovi 9 mesicu a delala jsem mu specialni menu
kousicek file z tresky poduseny na masle a k tomu „miminkovsky“ salat - uz nevim presne, co jsem tam davala, ale urcite tam byly brambory, mrkev a porek a zalivka z jogurtu s troskou oleje a petrzelkou
A jak mu to smakovalo!!!
Hezky den a krasne vanoce
Eliska a Kubik
Přepisuji zde kousek z dotazu a odpovědi z Betynky 12/05:
11měsíční dcera - mohu podávat filé z lososa s bramborem?
Odpověď: Ryby dětem do roka a spíš až do dvou let vůbec nepodáváme, nejsou pro ně vhodné pro jejich vysokou schopnost vyvolávat alergické reakce.
Gabča a Bára
Ahoj.
Radimek oslavil rok a já se rozhodla, že kousek kapříka ho nezabije. Na Vánoce ho má i náš pejsek, takže kostičky myslím vybírám zodpovědně. Jako přílohu bude mít upravenou verzi bramborového salátu. Vařenou zeleninku jí běžně, bílý jogurt taky a běžná dochucovadla nahradí bylinky.
Hlavně ať chutná. ![]()
Beruška
My mame malou degustatorku, takze kousek od nas z talire urcite ochutna, ve svem talirku bude mit kureci a upraveny bramborovy salat. Ale to jen diky tomu, ze zatim u ni nic nevyvolalo alerg. reakci. Jinak by nedostala vubec.
Terik
Ahoj holky, kdybych neměla strach, že spolkne nějakou kostičku, kterou já neuvidím, tak bych kousek kapra dala. Já naší malé dávám file už dlouho, dřív než měla rok, ale kapra bych se bála, tam je spousta kostí. Alžbětka z filé nikdy žádnou alergickou reakci neměla, tak proč ne, navíc ji filetky strašně chutnají.Ale kapra fakt asi ne.
Ahoj Anajka
Ahojky,
tak já malýmu koupila na dnešní sváteční den od Hippu tagliatelle s mořskou rybou, brokolicí a smetanou (je to od 9měs.). Podle dr.Frořta vím, že se ryby mají dávat později (jak píše Gábinka). Ale snad se to pro jeden den nezblázní.
Jana