Může OČR uplatnit babička?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7841
1.11.10 15:20

Může OČR uplatnit babička?

Můžete mi, prosím, někdo odpovědět na dotaz vyplývající už z názvu?

Může si babička v práci vzít „paragraf“ (OČR) na vnuka?
Jen doplním, jestli je potřeba, že babička sice bydlí vedle nás, ale NENÍ členem naší domácnosti…

Děkuji moc, pokud někdo víte odpověď :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8935
1.11.10 17:10

Musí mít stejné bydliště-tzn. pokud jste v paneláku a máte jedno číslo popisné,tak si myslím,že nikdo nebude zkoumat,zda je to stejný byt.Zda je to vedle stojící rodinný domek-tak bych řekla že ne,ale jsou tady jistě holky,co to ví přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7841
1.11.10 17:31

je to vedle stojící rodinný dům s úplně jinou adresou :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
1.11.10 17:38

Pokud bude očr na dítě mladší 10 let, podmínka trvalého bydliště neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7841
1.11.10 18:10

To zní už nadějně :wink: Díky oběma…
Takže to tak jde určitě udělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
1.11.10 19:11
makina píše:
Pokud bude očr na dítě mladší 10 let, podmínka trvalého bydliště neplatí.

Podmínka SPOLEČNÉ domácnosti platí i u dítěte do 10 let, výjimka je pouze pro rodiče, nikoliv pro babičku.

§ 39
(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem. Pro účely tohoto zákona se v případě rozvodu manželství a svěření dítěte soudem do společné nebo do střídavé výchovy30) obou rodičů za domácnost považuje domácnost každého z těchto rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7841
1.11.10 20:18

Jasně, děkuji Jani1, takže smůla :-?
Hlavně, že jsme před kolaudací měli formálně společnou domácnost až do letošního května! Neměla jsem tak spěchat s přehlášením bydliště :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4498
11.3.11 19:25

Navazuji na proběhlou diskuzi - tj. že na OČR - ošetřování dítěte v době hospitalizace matky na RD, má nárok pouze osoba žijící ve stejné domácnosti…
Chci se zeptat, zda s tím někdo máte konkrétně zkušenost … …v zákoně se uvádí, že osoba musí žít ve společné domácnosti, nikoliv, že by tam musela mít trvalé bydliště, jestli se nepletu?
Potřebovali bychom během mojí plánované hospitalizace, aby se o děti starala pracující babička, která bydlí ve vedlejší obci. Pokud se ale na papíru jen zaškrtává vztah a to, že žije ve spol. domácnosti, tak by v tom snad neměl být takový problém, ne? Řešil jste to tak někdo?? :-o Nevím, jak jinak to udělat, ale babička přeci u nás může bydlet, aniž by si hned měnila trvalé bydliště, když institut přechodného bydliště je dnes pasé…člen domácnosti = člen na domácnost přispívající a bydlící v ní, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
11.3.11 20:07

No, možné to samozřejmě je, trvalé bydliště podmínkou není, ale může nastat problém, pokud třeba pobíráte nějaké sociální dávky, protože v tom případě byste měli babičku a její plat započítávat. Stejně jako by to (teoreticky) mohl někdo chtít zkoumat, třeba se ptát po sousedech a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petch1
11.3.11 20:42

U nás v práci jsme to vyřizovali pro jednu paní a MSSZ chtěla napsat prohlášení, že sdílí společnou domácnost, i když je trvalé bydliště rozdílné.
Jen je právě problém v jiných testovaných dávkách, aby tam nebyla vedená zase jinde.
 Petra

• Citovat
  • Upravit
4498
11.3.11 22:51

No, tak snad by v tom v našem případě tedy problém nebyl - babička pobírá jen vdovský důchod a na ten to vliv nemá a my nic soc. nepobíráme, krom RP :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dakaja
16.6.13 10:39

Ocr pro babičku?

Ahoj mám dotaz, jsem na nemocenské zanet pohrudnice podezření na zlomené žebro mám 3 letého syna jsem samozivitelka, nemohu se o syna postarat, teda nějak bych to zvládla, ale nemůžu se skoro hnout… Muze si na malého vzít ocr moje maminka? Synovi babička? Ne bydlíme spolu… Diky za postřehy. Někde jsem našla par vět o tomto pripadu ale nic nevím stoprocentně tak prosim poraďte děkuji

• Citovat
  • Upravit
101523
16.6.13 10:42

Pokud spolu nebydlíte, tak si babička OČR vzít nemůže. Může si ho ale vzít otec dítěte a to i když s vámi nebydlí, tam je vyjímka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dakaja
16.6.13 10:45

Otec neni, víš to určitě ze to nejde?

• Citovat
  • Upravit
Dakaja
16.6.13 10:47

Dalším případ může nastat, jestliže osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocní. Příklad – matka samoživitelka onemocní a nárok na ošetřování člena rodiny bude požadovat její matka – babička dítěte. Toto jsem našla plati to k ocr 2013 ale vic tam k tomu neni

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat