Může OČR uplatnit babička?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
Nojo, ale taky to musíš přečíst celé a ne jen ten kousek, který se ti líbí…
(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem. Pro účely tohoto zákona se v případě rozvodu manželství a svěření dítěte soudem do společné nebo do střídavé výchovy30) obou rodičů za domácnost považuje domácnost každého z těchto rodičů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj
Může si vzít moje mamka OČR na tu dobu, co budu v porodnici a pár dní po tom? Bude hlídat dcerku, tak aby nemusela plácat dovolenou. Máme stejnou adresu TP (otec dětí ne a ten si ani volno vzít nemůže-osvč). Kdo a na koho OČR vypíše? Jestli to teda vůbec jde… Díky moc
- Citovat
- Upravit
@Bauli
AHoj, mělo by to jít, pokud jak píšeš máte stejnou adresu trvalého bydliště.
Moje mamka si vzala OČR na moje dítko a vše v poho.
Ale ať se babička pro jistotu zeptá u ní v práci ve mzdovce, jestli s tím nebude nějaký problém ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tara83 píše:
@Bauli V případě, že sdílíte společnou domácnost, pak ano.
To je ted něco nového? Brávala jsem si očr na mamču a stejné bydliště jsme neměly, společnou domácnost jsme nesdílely ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek7489 Není to nové, je to v zákoně. Lze to i na druha, na kohokoli, podmínkou je společná domácnost. Měla jsem kolegu v práci, ten si vzal OČR na maminku, museli jsme to nahradit dovčou, nežili spolu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek7489 píše:
To je ted něco nového? Brávala jsem si očr na mamču a stejné bydliště jsme neměly, společnou domácnost jsme nesdílely
ne, to platí dlouhé roky. na každé ošetřovačce čestně prohlašuješ, že s ošetřovanou osobou sdílíš společnou domácnost a na základě toho ti pak vyplatí dávku. někde se v tom šťourají, někde jim stačí to podepsané čestné prohlášení. takže pokud společnou domácnost s ošetřovanou osobou nesdílíš, ale uvedla jsi, že ano, tak jsi pobírala dávky neoprávněně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tara83 @sagina Nikdy se mě na to doktor neptal, jestli žijeme spolu. Starala jsem se o umírající maminku, odmítala jít do nemocnice, chtěla umřít doma. Nebo jedině, že se počítá i to, že jsem se o ní starala u ní doma, v tu chvíli jsme vlastně sdílely společnou domácnost
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Diky moc. A na koho teda mame OCR nechat vystavit? Na me u gynekolozky nebo na malou u pediatricky? Na mzdovku mamce reknu, at radeji zavola, ale snad to tedy nebude problem. A pujde vybrat celych 9 dni? Jeste jednou diky ![]()
- Citovat
- Upravit
@Bauli Celých 9 dní nejspíš vybrat nepůjde, porodnice to (celkem logicky) vypíše pouze na dobu co tam budeš. Teoreticky by to pak mohl vypsat tvůj gynekolog, ale většinou se předpokládá, že když tě propustí, tak to znamená, že jsi schopna se postarat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek7489 tak on doktor se neptá, pokud pacient potřebuje ošetřování, tak on ošetřovačku vystaví. už je na tom ošetřujícím, aby pak splnil zákonné podmínky ![]()
@Bauli jak píše @j.a.n.i1 ošetřovačku ti vystaví v porodnici na dobu, co budeš u nich. tvoje gynekoložka by ji pak vystavila, pokud bys i doma potřebovala ošetřování nebo byla ve stavu, kdy bys nebyla schopna se starat o dítě - ale to se moc často nevypisuje, protože se opravdu předpokládá, že když tě propustí, tak jsi OK. pediatrička by OČR vystavila, kdyby dítě bylo nemocné, což není tenhle případ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Diky za rady. Tak pak leda zkusim zavolat gynekolozce, jestli by to jeste vypsala. A to uz bude ciste na jeji dobre vuli. Diky moc ![]()
- Citovat
- Upravit
Zdravím a dovolují si obnovit téma. Čeká mě operace (7 dní v nemocnici) a manžel je v nové práci a má zkušební dobu, takže by se mu „ošetřovačka“ moc nehodila. Bylo by možné napsat ošetřovačku na syna (20 měsíců) na moji matku? Máme všichni společný trvalý pobyt, ale fakticky spolu nebydlíme. Žádné dávky krom RP neberu, takže nikam nedokládáme příjmy domácnosti, takže by se v tom snad nemusel nikdo vrtat. Nemá někdo čerstvější zkušenosti? Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šláša No, správně to není, ale za téhle situace nepředpokládám, že by se v tom někdo vrtal, kor se stejným trvalkem a bez sociálních dávek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A pak jeste toto
Nárok má také v případě, že musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let, protože školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu epidemie, havárie či jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla