Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím a jdu si pro radu.
Malej se mi včera zničehonic osypal, ale fakt hrozně,má souvislou červenou vyrážku po celém těle. Zašla jsem dnes za mudrou a ta že to vypadá na spálu, ale neví jistě..vzala stěry a výsledky budou AŽ ve středu(bo je svátek a v pondělí má volno). Nasadila Ospan a mám být s ním radši doma…nicméně dcerka prý může dál chodit do školky, že to chytnout nemusí…tak nějak jsem z toho na rozpacích.
Přikládám foto třeba někdo pozná zda to ta spála opravdu je nebo ne.Nechci být v nevědomosti celý týden.
A jaký má jazyk? Při spále by měl být sytě červený, jakoby malinový.
Podobně se osypal synovec, když snědl kiwi. Nesnědl něco podobně agresivního?
V počátečních stádiích je možné si spálu splést s angínou. Náhle se objeví vysoká horečka doprovázená zimnicí. Společně s ní se objevuje bolest v krku způsobená zánětem mandlí, na kterých se tvoří hnisavé čepy. Nemocnému se špatně polyká, je celkově unavený a schvácený.
Tolik odborná literatura… a ten červený, až malinový jazyk k tomu taky patří.
Pokud nemá syn jiné potíže než takovouto vyrážku, tipla bych si, že to spála není.
Ale ještě jedna věc - spála je infekční onemocnění, které se šíří kapénkovou infekcí a nejčastěji mezi dětmi předškolního věku… Takže hláška o tom, že dcerka to nemůže chytit, mne od lékařky hoooodně zaráží.
Dcera měla spálu i spálovou angínu.....měla vysoké horečky 2-3dny,osypání jen mírné v oblasti boků a v podbřišku a na vnitřní straně stehen,jazyk v prvních dvou dnech bílý povlak který se třetí den proměnil do malinova a na něm takové vyditelné pupínky (jako mají jahody
).......spála je vysoce infekční a určitě by druhé dítko nemělo školku navštěvovat,to teda ta vaše doktorka bude náká divná
......nám bylo doporučeno po dobrání ATB min. měsíc bez námahy a v době spály vše omýt (hračky) savem a častěji převlíkat atd.
Díky za reakce.Ono to u té spály není vždy podle tabulek, jazyk taky nemusí být červený,vyrážka taky ne. To jsem teda vygooglila.
Jinak malému začíná červenat i ten obličej…tak to k tomu ukazuje.Uvidím jak ráno a nejspíš dcerku doma radši nechám.
Jo ještě nic agresivního nejedl.
Teploty měl před týdnem,kdy oba dva byli doma s nachlazením, ale teď těžko říct zda to bylo nachlazení nebo nějaká lehčí forma angíny.
Už se v tom moc babrám
nebudu číst net a uvidím zítra ![]()
Mohla bych se zeptat, jak to dopadlo s touto vyrážkou - dcera se mi osypala úplně stejně … svědilo to? Jak dlouho měl syn horečku? Moc děkuji.
Čistě náhodou jsem sem zabrousila, jelikož máme zrovna spálu, ale my se teda vymykáme všem tabulkám a příznakům - Máme spálu po2. a pokaždé 1, max. 2 dny teplota + bolest krku, červený krk a druhý den čepy na mandlích, štípání jazyka, malé červené tečky vzadu na patře a ke konci 2. dne vyrážka - po1. červené tečky (místy krupička) od krku dolů a teď jen zlehka na ploskách nohou a na zápěstí (nahoře na ruce-nad prsty- ošklivé červené pupínky) a v puse. Nikdy jsme neměli malinový jazyk, jen lehká vyrážka stejně jako na těle(člověk by si jí ani málem nevšiml).
Každé dítě je individuál a to platí i při příznacích. Např na mě se pokaždé dívají jak na blázna, když tvrdím, že má holka angínu, ale teploty ne. Pokaždé skončíme s čepama a s Ospenem ![]()
Přeji zdravou zimu!
Dobrý den před chvíly jsem zjistila u své dcerky 6 Týdení, ze na zádickach hrudníku, ramínkách je rudá jakby spálená a ma na tom malinkate puchýřky nebo krupičku, teploty nema nepláče. Nekojíme tak s mateřského mléka to nebude. můžete mi nějak poradit?
![]()
Má dítě horečku? Jaký má jazyk? Pokud má vyrážku a do dvou dnů teplota opadne, je to spíš šestá nemoc. U spály jsou vysoké horečky dlouhodobé a špatně srazitelné, vyrážka/fleky jsou hlavně na chodidlech a dlaních (popř. břiše), jazyk je malinový, tedy výrazně červený. Ke spále bývá dost často i zvracení, nechutenství (špatně se jim polyká), oteklý krk a uzliny na něm, bolest v krku.
@Marjanka Ve středu ráno jsme byli u doktorky, horečky dva dny 39,5 stupně, diagnostikovala angíu, máme ATB a upozorňovala mě na to, že je možné, že se malej od třísel nahoru osype. Teď jsem si všimla červebých pupínků ve vláskách a potom i na bříšku a zádech. Jinak ale nezvrací, na jazyk mě nenechá se podívat, ony mu totiž rostou ještě zoubky, takže tam si nenechá sáhnout.
Ta vyrážka může být taky od atb. Máte ospen? Ta horečka opadla kdy? Byla jen dva dny?